Upgradování na Office XP: nic nového pod sluncem

Analytici tradičně varují velké firmy, aby neupgradovali příliš brzy, a Microsoft opět dělá změny v licenční politice, aby je k rychlému upgradování pobídnul.
Historie se opakuje a vítězná sestava se nemá měnit. Microsoft opět přichází s novou verzí svého kancelářského balíku, opět už nejde o nějaké podstatné změny a nebývale atraktivní funkce, a firma stojí opět před úkolem, jak přesvědčit své zákazníky, aby přestoupili na novou verzi.

Míra kvalitativního rozdílu mezi jednotlivými verzemi Office (tj. „o kolik procent je nová verze lepší než ta předchozí“?) se neustále zmenšuje a je to přirozené – základní účel tento balík plní už dávno; to, co se doplňuje, je jednak „kosmetika“, jednak různé funkce týkající se týmové práce, spolupráce se serverovými produkty a Internetem, což jsou vlastnosti určitě zajímavé, ale pro svou pokročilost zatím málo využívané, skutečně je potřebuje a využije jen málokdo.

Jak budou nebo nebudou na Office XP upgradovat koncoví zákazníci (ti, co mají počítač doma), nikoho příliš nezajímá – ti jsou z hlediska tržeb nezajímaví, a navíc jsou snadno zmanipulovatelní, budou si stejně kupovat to, co jim podají v krámě přes pult. A protože Microsoft brzy do krámů přestane starší verze Office vůbec dodávat, není tady mnoho co řešit. (A samozřejmě u domácích uživatelů panuje vysoká, tiše tolerovaná míra užívání nezakoupených, „pirátských“ kopií).

Důležité jsou firmy, hlavně ty od středních velikostí až po korporace; i když multilicence znamenají pro firmy výrazné slevy, násobeno množstvím licencí jde o největší zdroj příjmů Microsoftu vůbec. Analytické firmy jako obvykle radí korporacím počkat – tentokrát se ale příliš neobávají chybovosti produktu a jeho nedoladěnosti (což byla hlavní rada v minulosti) jako spíše toho, že firmy nejsou připraveny dnes využít nových funkcí Office XP. Nejzajímavější nové funkce pro společnosti spočívají právě v možnostech týmové práce; jenomže ty nelze zapnout „na tlačítko“, vyžadují od korporace poměrně dost programování, neboť se jí musí ušít na míru, a samozřejmě a především změnu návyků firmy. Radí se tedy nejdříve firmu změnit a nachystat si řádně projekt, jak se bude nová Office XP využívat, a pak ji teprve pořídit – což vypadá jako rozumná rada.

Microsoft samozřejmě a logicky chce utrácení co nejdříve. Proto „jemně straší“ změnou licenční politiky, aplikovanou od prvního října letošního roku. Microsoft si velice dobře osvojil taktiku mobilních operátorů, poměrně často mění své licenční politiky (tj. kdo má kdy nárok na jakou slevu atd.) a současně vytváří tyto licenční politiky značně komplikované. Mobilní operátoři totiž jako první objevili a dokonale využili skutečnost, že nejlepší pro ně jako dodavatele není, když jsou licenční smlouvy (= tarify) jednoduché a neměnné, ale právě naopak. Dnes se tedy zdá, že kdo si pořídí Office XP po prvním říjnu, bude platit výrazně více než ten, kdo využije období do prvního října. Neví se ale přesně o kolik, respektive pro každý typ organizace, každý typ stávající licence, různé varianty upgradů atd. to je velice odlišné.

V praxi se i nyní dá očekávat „nic nového pod sluncem“. Stejně jako dříve zhruba půlka korporací na Office XP přejde, i když různě v čase; druhá polovina pak už podle svých předchozích zvyků jednu verzi přeskočí, tj. má-li nyní Office 2000, počká si na další verzi. Jiné varianty vývoje se zatím nejeví, zejména v korporátním provedení, jako pravděpodobné: mám na mysli Linux nebo free varianty kancelářských balíků, a analytici s nimi ani nepočítají.

Diskuze (32) Další článek: Zveřejněny minimální požadavky Windows XP

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,