Operační systémy | Windows 10 | Aktualizace

Upgrade Windows 10: Úplně zdarma už to z Windows 7 nejde, ale…

  • Upgrade na Windows 10 ze starších systémů už není dostupný zdarma
  • Přejít na Windows 10 můžete i nadále, ale bude vás to něco stát
  • S Windows 10 pak dostanete novou verzi každého půl roku

Když Microsoft v roce 2015 uvedl Windows 10 na trh, dostali uživatelé Windows 7 a Windows 8 možnost do roka a do dne přejít na tuto nejnovější verzi systému zdarma. I poté nechal Microsoft otevřená vrátka k bezplatnému přechodu skrze program pro uživatele využívající funkce pro usnadnění. Ale teď už ani to není možné využít. Chcete-li upgrade z Windows 7 na Windows 10, budete muset zaplatit.

Upgrade na Windows 10 z Windows 7

Pokud máte Windows 7 (nebo patříte ke vzácné skupině uživatelů Windows 8/8.1), je pro vás jedinou nadějí upgradu na Windows 10 zdarma to, že jste už procesem upgradu v minulosti někdy prošli a poté se vrátili zpět ke staršímu systému. V takovém případě už máte pro svůj počítač zapsanou licenci a aktualizace na Windows 10 proběhne, stačí si systém stáhnout a nainstalovat.

Pokud jste na svém počítači možnost bezplatného přechodu nevyužili, máte již smůlu a teď si již budete muset Windows 10 koupit. Na oficiálním webu Microsoftu vyjde licence Windows 10 Home na 3 999 Kč a Windows 10 Pro na 7 199 Kč. To jsou ovšem oficiální koncové ceny Microsoftu.

Výrazně můžete ušetřit, když si systém zakoupíte v nějakém renomovaném e-shopu, např. na CZC.cz mají Windows 10 Home s cenami kolem tří tisíc korun.

Videonávod - instalace systému Windows 10:

Jakmile si koupíte Windows 10, můžete systém nainstalovat do počítače. V případě OEM licence už pak bude s tímto počítačem systém nadobro svázán, pokud zakoupíte o něco dražší přenosnou verzi, můžete po dosloužení počítače převést licenci na nějaký jiný.

Přechod na nové verze Windows 10

Microsoft systém Windows 10 pravidelně aktualizuje nejen v rámci pravidelných opravných a bezpečnostních aktualizací, ale také velkými upgrady, které přichází cca po půl roce. Tyto upgrady jsou zdarma a je vhodné na ně dříve nebo o něco málo později přejít.

Velké aktualizace Windows 10 jsou zdarma a jejich instalace je automatická. Můžete ji však opakovaně odkládat a na internetu najdete návody, jak se jim vyhnout úplně. To však nedoporučujeme. I když proklamované nové funkce nevyužijete, důležitá vylepšení se dějí i na pozadí a co hlavně - Microsoft už první verze Windows 10 bez velkých aktualizací přestává podporovat.

Upgrade Windows 10 na poslední verzi je každopádně poměrně rychlý proces. Systém si sám na pozadí stáhne požadovaná data a upgrade proběhne jako běžná aktualizace. Oproti bezpečnostním aktualizacím to trvá přece jen o něco déle a proces se neobejde bez restartu, žádnou interakci s uživatelem však nepotřebuje.

Velkou aktualizaci systému nemusíte skrze službu Windows Update dostat ihned po oznámení. Microsoft je uvolňuje postupně. O tom, jakou verzi systému máte, se dozvíte v nastavení – Nastavení/Systém/O systému.

Verze Windows 10 název aktaulizace datum uvedení
1709 Fall creators update 17. října 2017
1703 Creators update 5. dubna 2017
1607 Anniversary update 2. srpna 2016
1511 November update 10. listopadu 2015
1507 první finální veřejná verze Windows 10 29. července 2015

Uvádění nových verzí Windows 10 by se mělo i nadále odehrávat zhruba po půl roce. Systém se při těchto aktualizacích nijak zásadně měnit nebude, jen postupně budou přibývat nové funkce a různá vylepšení. Je to podobný způsob udržování systému jako na mobilních platformách iOS nebo Android. I nadále budou tyto přechody na novější verzi Windows 10 zdarma.

Užitečné funkce ve Windows 10, o kterých možná ani nevíte

Diskuze (26) Další článek: Waymo objednalo tisíce autonomních vozů pro svou taxislužbu. Startuje už tento rok

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,