Unikla fotografie finální verze HTC Vive, chystá se i něco „revolučního“

Oba hlavní systémy pro virtuální realitu na desktopy cílí na začátek příštího roku, v případě HTC Vive se ale nyní objevilo několik zajímavostí, které by mohly zatopit hlavní konkurenci - Riftu od Oculusu, respektive Facebooku.

I když měl být systém HTC Vive, na kterém spolupracuje i společnost Valve, uveden ještě do konce tohoto roku, došlo k posunutí. HTC ani Valve neprozradilo proč, ale dle informací webu Engadget se spoluzakladatelka VIA a HTC – Cher Wang vyjádřila, že důvodem je velmi velký technologický průlom, který chtějí implementovat ještě do první verze.

htcvivenerw.jpg
Uniklá fotografie finální verze HTC Vive, součástí balení bude ale ještě krabička s laserovým snímáním

Pokud se nejedná jen o plané řeči, je jasné, že jde o nějakou hardwarovou věc, protože v případě softwaru lze vše řešit i později.  A o co tedy jde? Zatím lze jen spekulovat, ale dle nových ukázek přesného sledování prstů pomocí standardních ovladačů, které budou součástí balení, by to mohlo být jedno z potenciálních vylepšení. Oculus sice chystá ovladače do každé ruky, ale ty budou k dispozici později, za příplatek a budou umět jen základní gesta, nikoli sledování všech prstů

Jak je vidět na videu, na testovací ukázce má prezentující jednoduchou rukavici, na které je přichycen jeden z ovladačů. Druhý snímač je pro ukázku umístěn na reálném kbelíku. který je i ve virtuálním světě. HTC Vive používá unikátní laserový systém snímání, který podporuje velmi přesné a rychlé snímání pozice senzoru. Senzor je přitom velmi levný a může být umístěn na různé předměty. Na druhém videu můžete vidět jednoduchou maketu pistole, která se jen nasadí na ovladač a to je vše. Tím lze dobře vytvořit různé druhy předmětů do ruky, které jsou například základem celé hry a hráč tak má mnohem lepší pocit a spojení reality s virtuálním předmětem.

Na uniklé fotografii finální verze je vidět, že brýle sice zůstávají designově přibližně stejné jako u vývojářských prototypů, ale samostatné ovladače pro ruce byly značně vylepšené. Jsou menší, zaoblené a lze poměrně jasně vidět jednu z páček určenou ideálně pro simulaci stisku kohoutku u zbraně a další tlačítka, včetně kruhového touchpadu. Více bychom se snad měli dozvědět na blížícím se CESu.

Diskuze (2) Další článek: HTTP má nový stavový kód 451. Webmasteři by se ho měli děsit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,