Procesory | Počítače | Čipy

Unikátní pasivní chladič procesoru vyniká konstrukcí i designem. Stojí ale až 200 tisíc korun

Pokud chcete kvalitní vzduchový chladič, na trhu je spousta ověřených značek, které nabízí modely i pro nejvýkonnější procesory. Web Fanlesstech ale odhalil zajímavý chladič, za kterým nestojí žádný velký výrobce.

Tento opravdu unikátní pasivní chladič se totiž objevil na webu Etsy, kde se většinou prodává právě různé ručně vyráběné zboží. V tomto případě jde také o „ruční“ výrobu, respektive výrobu pomocí 3D tiskárny.

Chladič je uveden pouze pro procesory Intel Core 7, což samo o sobě zní dost podezřele. V prodeji je několik verzí podle toho, z jakého materiálu chcete mít základnu chladiče – železo, hliník, bronz nebo měď.

Nejzajímavější je ale horní část, která je tvořená čtyřmi věžemi s kovovými kuličkami, které dle tvrzení mají vysoký poměr plochy vůči celkovému objemu pro rychlejší odvod tepla. Problém je, že není nijak zmíněna integrace heatpipe trubic, takže samotné přenesení tepla ze základny, která je přímo na povrchu procesoru, asi nebude zrovna ideální.

Tento pasivní chladič je pouze na objednávku a na výrobu si počkáte 10 až 12 týdnů. Největším překvapením je ale cena, která začíná od 50 tisíc korun za železnou verzi a až 200 tisíc korun za měděnou.

Diskuze (23) Další článek: Lamax S9 Dual: kamera do auta, která slibuje, že umí vše [test]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,