UndoClose: Oživte zavřená okna a aplikace

Náhodné či nechtěné zavření okna se složkou nebo programem je věc nemilá. Jeho opětovné nalezení, otevření či spuštění ubírá cenný čas a tyto úkony jsou navíc otravné a rušivé.

Z většiny moderních webových prohlížečů jsou uživatelé zvyklí využívat speciální tlačítko pro otevření naposledy zavřených záložek. Není tak třeba stránku znovu vyhledávat nebo prozkoumávat často chaotickou historii. Na obdobném principu funguje miniaturní utilitka UndoClose, která je typická velice snadným ovládáním, jednoduchým prostředním a nastavením a také bezplatným užíváním.

Ikonka nebo okno

Aplikaci UndoClose není třeba instalovat. Vystačí si s rozbalením z archivu a spuštěním. Následkem toho dojde k umístění malé ikonky se symbolem modré šipky do nástrojové lišty u hodin panelu Windows. Kliknutím na ní dojde k rozvinutí nabídky o pouhých dvou položkách – ukončení aplikace, nebo otevření jejího nastavení.

sshot-1.png
Modrá šipka signalizující běh programu.

Nastavení programu se skládá z jediného okna, v němž o ono nastavení vlastně až tolik nejde. Úpravy se týkají pouze určení klávesových zkratek pro dva úkony. Tím prvním je otevření naposledy zavřené složky, tím druhým otevření naposledy zavřené aplikace. V okně dále naleznete dvě pole se seznamem nedávno zavřených oken složek, resp. oken programů.

sshot-2.png
Hlavní okno se seznamem naposledy zavřených položek.

Obnova

UndoClose během svého běhu pečlivě sleduje zavírání oken a zaznamenává je do seznamu. Ukončíte-li libovolný program, bude v seznamu s aplikacemi. Týká se to i podružných oken, např. těch chatovacích u IM klienta. Zavřením okna při prohlížení souborů ve složkách dojde zase k naplnění druhého seznamu. Znovuotevření nedávno zavřených oken můžete provést dvěma způsoby.

sshot-3.png
Nastavování klávesových zkratek.

Tím prvním je poklikání na libovolnou položku v seznamech. Složka tak bude otevřena, aplikace spuštěna. Druhou a mnohem efektivnější možností je použití klávesové zkratky odkudkoli z prostředí Windows, přičemž dojde k otevření té poslední zavřené položky. Nemusíte mít tedy spuštěné okno UndoClose, postačí jeho nenápadná ikona u hodin signalizující aktivitu.

Diskuze (6) Další článek: Setkání Windows User Group – únor 2012

Témata článku: , , , , , , , , , , ,