Umělá inteligence | Google | Web

Umělá inteligence Googlu nás konečně zbaví otravného testu CAPTCHA

  • reCAPTCHA se stává neviditelným testem
  • Umělá inteligence pozná, jestli jsme lidi, nebo bot
  • Už žádné otravné opisování obrázků

Skupina geeků z Carnegie Mellon University před devíti lety stvořila webový test reCAPTCHA, který se brzy poté prosadil jako největší služba svého typu. Kontrolní formulář, který ověřoval, jestli se na dané webové stránce nachází člověk, nebo softwarový automat, zároveň pomáhal dobré věci, asistoval totiž u digitalizace knih.

Co je to CAPTCHA

CAPTCHA je zkratkou pro „Completly Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart“. Hezky-česky se tedy jedná o plně automatizovaný Turingův test. Zbytek už není třeba překládat, Turingův test je totiž ve vší obecnosti jakákoliv zkouška, která testuje, jestli jste člověk nebo „hloupý“ stroj.

Jeho historie sahá do padesátých let minulého století, kdy sloužil k jednoduchému testu, zdali náhodná osoba pozná, jestli mluví s člověkem, nebo umělou inteligencí. Turingův test má dnes mnoho podob a kdo jej pokoří (nebo se tomu alespoň přiblíží), může usilovat o tzv. Loebnerovu cenu, o kterou se v každoročním soutěžním klání bojuje už od začátku devadesátých let minulého století. Seznam vítězů najdete na webu Loebner.net.

Na webu se pak CAPTCHA používá k ověřování, jestli s webovou stránkou komunikuje opravdu člověk, nebo softwarový bot. Často se s ní tedy setkáváme u všemožných registračních formulářů, jejichž autoři nechtějí, aby je zneužívali roboti – typické je to třeba u sociálních sítí a e-mailových služeb, kde hrozí zneužití spamovacími boty.

reCAPTCHA pomáhala knihovnám

Když se tedy surfař na internetu setkal s testem reCAPTCHA, zpravidla po něm chtěl, aby opsal text z fotografie. Vždy se jednalo o pár. Zatímco u jedné fotografie si autor testu nebyl jistý hodnotou, u druhé napsané podobným písmem už ano. Návštěvníci stránky pak vyplněním testu pomohli identifikovat text na obou snímcích a nevědomky tak vylepšovali i digitalizační software, který převádí skenované dokumenty na text.

516832362
Původní reCAPTCHA v akci. Zatímco jedno slovo autor testu zná, tím druhým si není jistý. jelikož ale obě slova používají podobný font, doufá, že když uživatel správně vyplní jedno, podaří se mu to i u druhého, tak pomůže rozeznat to doposud neznámé slovíčko.

Test člověka přestává obtěžovat

V září 2009 službu reCAPTCHA pohltil Google a začal ji vylepšovat. Test už nepomáhal pouze knihovnám, ale i službě StreetView, surfaři totiž opisovali třeba i čísla popisná z fotografíi ulic, všemožných značek apod.

324923456
Ti, kteří k ověření člověka použili reCAPTCHA, dlouhé roky pomáhali vylepšovat OCR techniky pro rozpoznávání textu na fotografiích.

První opravdu velká změna ale dorazila až o Vánocích 2014, kdy se Google pochlubil novou technologií ověřování, jestli je na stránce člověk z masa a kostí, anebo robot, který se snaží třeba strojově vyplnit registrační formulář.

Namísto opisování obrázků, které sice pomáhalo při digitalizaci knih v amerických knihovnách, se nově pokoušel odhalit vaši základní identitu podle prostého chování. Zatímco robot by nejspíše ihned po načtení HTML kódu stránky prováděl naplánované úkoly, chování člověka je mnohem rozmanitější. Především je o nějaký řád pomalejší, vše nám totiž trvá drahocenné milisekundy, a ke všemu zpravidla po monitoru pohybujeme myší, posouváme stránku šipkami na klávesnici a tak dále.

Googlu všechna tato data na pozadí stačila k tomu, aby návštěvníka ve většině případu obtěžoval jen zaškrtnutím políčka „nejsem robot,“ nicméně další úroveň ověření (třeba právě nějaké to opisování obrázku) spustil jen v případech, kdy si nebyl jistý, jestli před klávesnicí opravdu sedí někdo z nás.

reCAPTCHA Invisible: Test člověka je inteligentní a tichý

Samozřejmě se ale nabízela otázka, kdy jeho inženýři letitý test CAPTCHA na webu definitivně zruší – tedy alespoň optikou surfaře, a veškerá detekce člověka proběhne opravdu skrytě na pozadí a bez jeho vědomí.

Přesně s tímto přišel Google na sklonku loňského roku a pochlubil se, že již brzy uvede na scénu neviditelnou verzi reCAPTCHA – doslova invisible reCAPTCHA, která už bude díky strojovému učení natolik inteligentní, že nás prostě pozná.

Ironií osudu tak test, jestli s počítačem komunikuje člověk, nebo stroj, bude řídit… Opět stroj s prvky umělé inteligence.

Po prosincovém oznámení se nyní Google pochlubil naplno a na speciální stránce oznámil, že je nová neviditelná reCAPTCHA už na tak dobré úrovni, že ji může postupně vypustit do světa. To v praxi znamená, že weby, které tuto technologii používají k ověřování člověka, vás co nevidět přestanou obtěžovat otravnými testy a již nebudeme klikat ani na to ponižující: „jsem člověk.“ Podobné sdělení se totiž opět zobrazí jen tehdy, pokud si umělá inteligence Googlu nebude jistá, kdo se s ní pokouší komunikovat

Diskuze (7) Další článek: Machine Learning vstupuje do nákupních center. Pomůže rozeznat náladu zákazníků i odhalit zloděje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,