Samsung | Biometrie | Mobilní telefon

Ultrazvukovou čtečku otisků u Samsungu Galaxy S10 lze obelstít 3D tiskárnou

Byla to jedna z chloub nového vlajkového telefonu Samsungu Galaxy S10 – ultrazvuková čtečka otisků prstů. Jihokorejský výrobce elektroniky říkal, že je výrazně bezpečnější než čtečky u konkurenčních telefonů. Tvrzení působilo opodstatněně. Jeden z uživatelů serveru Imgur ale ukázal, že obelstít ji není nic těžkého.

Uživatel působící pod přezdívkou Darkshark popsal, že člověk k přelstění čtečky u Galaxy S10 nepotřebuje žádnou speciální výbavu, pouze 3D tiskárnu a trochu zkušeností s 3D modelováním. Celý proces je podle něj natolik jednoduchý, až to vyvolává otázky, jestli je technologie skutečně tak bezpečná.

Darkshark si nejdříve vyfotil svůj otisk na sklenici vína. Použil k tomu pouze svůj telefon. Fotografii pak ve Photoshopu trochu upravil, aby byly lépe vidět linie na prstu. Následoval export do modelačního softwaru 3ds Max, ve kterém vytvořil podle fotografie 3D model otisku se všemi detaily.

Nakonec stačilo model exportovat do softwaru přidruženého k jeho 3D tiskárně a vytisknout ho, což trvalo pouhých 13 minut. Darkshark uznal, že ideální otisk se mu podařilo vytisknout až na třetí pokus, ale to bylo kvůli tomu, že upravoval výšku rýh na svém virtuálním prstu. Že tím lze telefon Galaxy S10 skutečně odemknout, demonstroval na videu.

Zprávy o obelstění nejrůznějších biometrických čteček nejsou tolik ojedinělé, už se například podařilo odemknut FaceID od Applu pomocí masky vytištěné na 3D tiskárně. Starší verze Windows Hello dokonce reagovaly na pouhé fotografie.

Co ale dělá objev Darkshark tolik problematickým, je fakt, že ultrazvuková čtečka otisků prstů má být bezpečnější. Samsung se tím při prezentaci telefonu intenzivně chlubil a v tu chvíli to skutečně dávalo smysl – ultrazvuková čtečka nejen, že oproti těm kapacitním může být zabudována přímo do displeje a je rychlejší, ale proniká do hlubších vrstev prstu.

Dokonce má být údajně schopná rozlišit krevní puls, takže žádné podvody by na ni fungovat neměly. To byla alespoň teorie. Realita je taková, že na obelstění stačí skutečně málo. „Pokud někomu ukradnu telefon, jejich otisky už na něm jsou. Celý tento proces zvládnu během 3 minut a pak stačí zapnout tisk,“ popisoval Darkshark, jak jednoduché přelstít čtečku je.

Diskuze (35) Další článek: Lithium vzniklo dříve, než jsme si mysleli. Dokazovat to má stará hvězda Mléčné dráhy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,