UltraHaptics: Vědci z Bristolu vám na dálku rozvibrují prst

Představte si, že používáte bezdotykové ovládání Leap Motion. Funguje to, ale bude vám chybět haptická odezva. Vědci vyvinuli prototyp, který přenese pocit dotyku do prostoru.

Jedním z největších nešvarů dotykových displejů je absence přirozené haptické odezvy. Tedy displej jako materiál hmatovou odezvu samozřejmě má, prst ale ucítí jen to, že je rovný, hladký a studený. S tímto poznatkem se setkal každý, kdo v minulosti vyměnil starý telefon s mechanickými tlačítky za dotykový mobil a tablet. Zatímco na tom prvním dokázal napsat SMS s trochou zvyku téměř naslepo, u dotykového displeje to tak snadné není, poněvadž musíte neustále koukat, kam ťukáte – prst necítí nic jiného než rovinu.

Dotykový displej.png
Dotykový displej má hromadu výhod, ale chybí mu pořádná hmatová odezva toho, co se na něm vlastně děje. Typickým příkladem je obecně pomalejší psaní. (ilustrační foto)

Výrobci se tento problém snaží vyřešit všemožnými technikami falešné haptické odezvy, kterým kraluje vibrace. Má za sebou pěkný kus cesty. Už to není jen hrubé zavrnění jako na prvních modelech, ale jemná a tichá vibrace, která simuluje třeba dotyk na tlačítko. Nicméně stále je to jen plošná vibrace zařízení.

Výrobci si toho jsou vědomi, a tak vyvíjejí nové technologie, které se už pokoušejí navodit skutečný pocit hmatové odezvy. Zatímco jedni se pokoušejí pracovat s pružným materiálem, který všemožným vychylováním tvarují do jakéhosi reliéfu, firma Senseg do hry zapojuje elektrické pole, díky kterému ucítíte, že se prst pohybuje po kuličce, přestože displej pod ním je naprosto rovný. O technologii Senseg si můžete více přečíst na Mobilmanii.

UltraHaptics: Hmatová odezva v prostoru

Dalším exemplářem hmatové odezvy je experimentální prototyp UltraHaptics z Bristolské univerzity. Tato technologie povznesla haptickou odezvu do třetí dimenze, inženýři z tamní laboratoře BIG (Bristol Interaction and Graphics) se totiž pokoušejí vyvinout systém, pomocí kterého ucítíte, že se něčeho dotýkáte, i když je to ve skutečnosti desítky centimetrů od vás – respektive to tam není vůbec.

UltraHaptics.png
Uživatel ucítí hmatovou odezvu několik desítek centimetrů nad displejem

Abych to objasnil, prototyp UltraHaptics se opět skládá z displeje, kterého se ovšem vůbec nemusíte dotknout. To není nic nového a sami tvůrci k detekci používají senzor Leap Motion. Chytrá krabička nicméně rozpozná pouze pohyb ruky v prostoru, ale rozhodně nedá prstu najevo, že jste se něčeho dotknuli.

Za vše může ultrazvuk

Jak to tedy dokázali? Relativně „snadno“. Do hry zde vstupuje neviditelná síla zvuku. Za displejem je schovaná matice ultrazvukových generátorů, která pomocí interference vln dokáže v určité vzdálenosti rozvibrovat hmotu takovým způsobem, že bude mít člověk pocit, že se něčeho dotýká.

UltraHaptics.png
Matice utrazvukových vysílačů dokáže v určité vzdálenosti lokálně rozvibrovat hmotu

Ti, kteří si mohli zařízení vyzkoušet, tedy pocit dotyku charakterizovali nejčastěji jako lehký závan vzduchu, dotyk jemné látky nebo třeba drobné kapičky deště. Ultrazvuk má tedy dostatek sil jen na to, aby působil na svrchní část prstu s nervovými zakončeními, které registrují právě tyto jemné dotyky.

Demonstrace síly ultrazvuku

Experimentální technologie UltraHaptics sice neřeší problém s kapesními počítači, mohla by však prý najít uplatnění třeba v automobilech. Jednoduše kdesi v prostoru na něco klepnete, aniž byste se na to museli dívat a především aniž by to tam vůbec bylo. UltraHaptics by mohli ocenit také nevidomí, majitelé nejrůznějších veřejných chytrých pseudo-dotykových ploch a tak dále. Někteří vtipálkové z diskuze na Slashdotu pak poukazují na to, že kdyby nic, UltraHaptics uvítají alespoň v pornoprůmyslu.

Demonstrace technologie UltraHaptics

Jestli se něco podobného dostane do skutečné praxe, nakonec záleží pouze na výrobcích koncových zařízení. Jak už tomu totiž bývá, mezi zajímavou demoukázkou a komerčním produktem je obrovská propast. Ačkoliv jsme se v minulosti setkali už s několika technologiemi haptické odezvy včetně zmíněného Sensegu, nejnovější dotykové telefony na trhu stále nic podobného neumějí a my se tedy musíme i nadále spoléhat pouze na jednoduchý vibrátor.

Diskuze (10) Další článek: Zonerama nově nabízí automatické nahrávání fotek z mobilu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,