Ultimate už je dost Ultimate: Microsoft slibuje, co slíbil

Vy nám peníze, my vám vymazlenou edici Windows. A slíbíme vám, že ji vymazlíme víc. Někdy. Dnes. Zahýbáme vám plochou.
Kapitoly článku

Microsoft má technologii DreamScene dobře opatentovánu. Existuje však nejméně jedna firma, s níž i Microsoft spolupracuje na zatraktivňování uživatelského prostředí Windows. Tato firma se podílela již na vzniku podpory skinů pro Windows XP, kdy její řešení bylo dokonce ve výkonnostních aspektech výhodnější, než řešení navržené přímo Microsoftem. Řeč je o Stardocku, společnosti stojící za známými programy jako WindowBlinds, ObjectDock, TweakVista či DesktopX.

Stardock DeskScapes

Stardock vyvinul aplikaci DeskScapes. Jde o nadstavbu funkce DreamScene, která umožní použití vlastního formátu souborů pro animaci na pozadí plochy. Použít lze jak standardní videosmyčky, tak 3D animace.

Domovem DeskScapes je stránka Dream Gallery. Najdeme zde možnost stažení programů DeskScapes („přehrávač“) a DreamMaker (editor). Oba nástroje jsou, což je u Stardocku nezvyklé, poskytovány zdarma.

DeskScapes stánete v podobě 68MB instalačního balíčku. Instalační program před kopírováním souborů ověřuje, jestli je nainstalována funkce DreamScene a případně uživatele upozorní na problémy. Po instalaci, která je jinak zcela standardní, je potřeba restartovat počítač. Bez restartu totiž nefunguje přepínání animací na pozadí plochy.

Přímo na Dream Gallery lze najít desítky již existujících animací. Některé jsou placené, jiné můžete stáhnout zdarma. Velikosti downloadů nejsou nijak zanedbatelné: Například velmi propagované téma Blissful Dream má 48 MB, povedený bezplatný Shark pool 19 MB apod.

Blissful Dream

U Blissful Dream se na okamžik zastavme. Nikdy v životě jsem za pozadí na plochu nedal skoro devět amerických dolarů, nicméně konkrétně toto je jedním slovem nádherné. Zobrazuje větrem čeřenou travou (údajně 10 milionů stébel) porostlý kopec a část oblohy, která se mění v závislosti na denní době. Na pracovní notebook nevhodné už kvůli konstantní zátěži procesoru a tedy vyšším otáčkám ventilátoru. Na domácí desktop jinak bezúčelně baštící proud jako přehrávač hudby a datové úložiště (vím, není to ekologické) však jde o bezkonkureční baladu pro oko. Jedinou nevýhodou je na dnešní dobu malé rozlišení animace a tedy nutnost převzorkování při touze pokrýt celou plochu.

sshot-2007-09-26-[7].png
No není to nádhera?

Prostředí neprostředí

Prostředí programu DreamScapes je něco, co uživatel nikdy nemusí vidět. Neobsahuje nic jiného než několik tlačítek odkazujících na součásti operačního systému. To pravé nastavování se odehrává až v ovládacím panelu Pozadí plochy.

sshot-2007-09-26-[9].png
Prakticky nevyužitelné prostředí vlastní aplikace

Pokud teď vidíte ovládací panel Pozadí plochy poprvé po instalaci DreamScene, nelekněte se. Doplněk jej totiž přepíše anglickou verzí. Nově tedy nevybíráme umístění pozadí, nýbrž Picture Location. Zde stačí zvolit DeskScapes animated wallpapers a zvolit některou z připravených či stáhnout jinou animaci z webu. Nechce-li se vám spouštět pro nakopírování stažené animace do cílového umístění, stačí ji tam po stažení zkopírovat ručně. DeskSpaces shromažďuje své soubory (mají koncovku .dream) ve složce C:\Users\Jmeno_Uzivatele\Documents\Stardock\Dreams, relativní cestou řečeno jde o Dokumenty\Stardock\Dreams.

sshot-2007-09-26-[10].png
Výběr snů v ovládacím panelu Pozadí plochy

Nebojte, nesníte

Microsoft představil finální DreamScene a přislíbil další práci na přídavcích pro Windows Vista Ultimate. Uvidíme, jak další překvapení půjdou vývojářům od ruky. Přejme jim i sami sobě, aby se povedla přinejmenším stejně, jako DreamScene. Plocha vyšperkovaná animací je totiž opravdu nádherná. Máte-li stroj, na kterém vás nebude rozptylovat od práce, klidně se ponořte do krás přírody či jen do nějaké abstraktní animace. Stojí to přinejmenším za vyzkoušení. Beztak nás v budoucnu nejspíše něco takového nemine.

fsc.jpg

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,