Úchvatné struktury vytvořené pomocí 3D tisku ukazují budoucnost materiálů

  • Vědci z MIT představili projekt Cilllia
  • Zaměřili se na 3D tisk vlasových struktur s různou konfigurací
  • Vytvořené materiály lze použít i pro interaktivní funkce

Trojrozměrný tisk se postupně rozvíjí, ale představa domácího tisku se zatím neuskutečňuje. V profesionální oblasti je ale 3D tisk stále dostupnější díky nižší ceně.

S rozvojem přichází i nové materiály a technologie, například HP před pár dny uvedlo novou tiskárnu Jet Fusion 3D, která nabízí přesnost až 20 mikronů a desetkrát rychlejší tisk než u stávajících řešení. Vědci z MIT se ale tentokrát zaměřili na specifickou oblast - vlasové struktury, kterou tiskli pomocí 3D tiskárny. Rozhodně ale nejde jen o vytvoření „kartáčku“.

Cilllia a tisk s vysokou přesností

MIT tým z laboratoří Tangible Media Group se pokusil převést vlastnosti materiálu, který známe hlavně z přírody – vlasové struktury, do uměle vytvořené podoby. Tento druh povrchu se vyskytuje všude kolem nás v obrovském množství podob a není to náhodou, protože umožňuje také velké možnosti funkcí, které reflektují fyzikální zákony. Vlasové struktury umožňují udržet teplo, zvýšit citlivost snímání dotyku, ovlivnit adhezi a podobně.

Screen Shot 2016-05-16 at 2.33.20 AM.pngScreen Shot 2016-05-16 at 2.33.46 AM.png
Struktura jednotlivých vlasů může mít různé podoby

Vědci tak v rámci projektu s názvem Cilllia nejdříve pomocí simulací vytvořili různé druhy vlasových struktur, které měly různou geometrii, texturu, mechanické a další vlastnosti. V softwarových nástrojích však pochopitelně netvořili každý z několika tisíc vlasů zvlášť, ale naprogramovali systém, který takovou strukturu vygeneroval automaticky dle zadání.

 2016-05-21 v 13.27.46.jpg
Detail z programu, který generuje 3D model pro tisk

V programu si můžete zvolit úhly, tloušťky, hustotu i výšku vlasů. 3D tisk je přitom možný na rovném i zakřiveném povrchu. Všechny modely byly vytištěné pomocí 3D tisku s rozlišením 50 mikrometrů.

Ukázky použití

Pro prezentaci možností, které takové vlasové struktury nabízejí, vědci vyrobili i mnoho různých typů objektů. Jak můžete v pohybu vidět na videu, jde nejen o jednoduché „kartáčky“ nebo štětce, ale i povrchy, na kterých dochází k pevnému spojení při zasunutí pod určitým úhlem. Podobného principu využívá například i suchý zip.

Pomocí vibrací lze přesně navrhnuté „štětiny“ použít i jako systém, který dokáže přesouvat jiné objekty, jež jsou na povrchu konečků jednotlivých vlasů. Tímto způsobem lze vytvořit třeba i plynulý rotační nebo lineární motor, který neobsahuje žádný kov a je poháněn pouze externí vibrací s různou frekvencí.

Vzhledem k programovatelnosti lze navrhnout design tak přesně, že bude fungovat dle konkrétních typů vibrací. Nejde však o jednoduchou záležitost – je to otázka matematiky, geometrii, 3D modelování a pak následného přesného 3D tisku.

Screen Shot 2016-05-16 at 2.34.31 AM.png
Propočítanou geometrii lze pomocí různých frekvencí vytvářet různé funkce a přednastavený pohyb

Použití je možné i na opačnou stranu – vlasová struktura může sloužit jako senzor pro snímání zvuku (stejně jako vláskové buňky v uchu), nebo dotyku, který může být velmi přesně měřen i se zrychlením.

Programovatelné materiály budoucnosti

Na projektu Cilllia je perfektně vidět, že v nejbližší budoucnosti nových typů materiálů ani nepotřebujeme tvořit zcela vědeckofantastické struktury s atomovou přesností, které jsou stále poměrně daleko od realizace.

Screen Shot 2016-05-12 at 4.39.22 PM.png

I v rámci mikrometrů a 3D tisku se otevírají nové možnosti, které se dají použít na běžném trhu a mají reálné aplikace. Současný 3D tisk ještě stále limituje další zlepšení, ale jak jsem zmínil v úvodu, pokrok v profesionální oblasti jde rychle kupředu a HP bude 3D tiskárnu s přesností 20 mikronů prodávat sériově už ke konci tohoto roku.

Oficiální dokument k projektu je k dispozici na stránkách MIT (PDF, 44 MB)

Diskuze (17) Další článek: Zprávy Živě: Smršť novinek z Google I/O

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,