Ubuntu 9.10 Karmic Koala: Stojí za hřích?

Diskuze čtenářů k článku

18. 11. 2009 13:25

...člověk neznalý by si v takovém případě ae sám neporadil a s Googlem by strávil přinejmenším dlouhý víkend. Spíš si ale myslím, že by Ubuntu brzy zahodil a vrátil se zpět na Windows, kde na podobný problém prostě nenarazíte....

no tak kazdej vyda obcas neodladenou distribuci, microsoft ji ale drzel 3 roky, ubuntu bude jen 6 mesicu :D

kdyz jsme uz u zvuku, na Win 7 mi zvuk blbne, mam novou desku, a ovladace na zvuk proste nejsou, pouzivam ovladace od vyrobce (ale byly zasity a buh vi co to je), ale pravdepodobne to byl prvni pokus a vzdy kdyz vypnu tv kartu, tak se mi hodi zvukovka do vychoziho nastaveni, coz je problem, protoze tam mam nastelovany repraky a mikrofon

takze, je problem v ovladacich zvuku nebo tv karta je divna? Vzhledem k tomu ze na tv kartu jsem instalil uz asi 3ti ovladace vcetne obsluzneho programu a ke zvukovce se vyrobce moc nezna... tak predpokladam ze je problem s ovladaci na zvukovku!

A to mi pripomina ten samy fakt, pokud nejsou ovladace, je kazdej system k hovn_u, at uz linux ci intel windows (jujda to mi uteko, to intel tam byt nemelo, o tehle koalici se jeste nesmi vedet)

a jelikoz vyrobci hw neakceptuji linux, tak bych pred linuxem smeknul a rekl, kurnik, vyrobci na nej prdej a i presto se najdou lidi, kteri dokazi ovladace pro linux napsat a nechteji za to nic (pokud je neplati nejaka firma),predstavme si, jak by chodily treba win, kdyby nebyly ovladace... no myslim ze by to neslo ani nainstalovat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 11. 2009 17:19

>Spíš si ale myslím, že by Ubuntu brzy zahodil a vrátil se zpět na Windows, kde na podobný problém prostě nenarazíte.

A vidíte, já jsem dlouholetý uživatel Ubuntu a nemám s ním jediný problém a to jej instaluji na různé systémy. Zato, když jsem se na jednom počítači snažil rozchodit zvukovou kartu pod Windows Vista, strávil jsem s tím asi 1.5hodiny a teprve pak začala nějak "magicky" fungovat po jednom restartu. A to prosím s originálními ovladači od výrobce! Ve Windows XP tentýž počítač neměl problém se zvukovou kartou, ta tam běžela okamžitě po instalaci ovladače od výrobce, ale zato nefungovala síťová karta. To se pak ovladač stahuje poměrně špatně, že.

A poslední historka ze včerejška. U sestřenice vyměnili vadnou tiskárnu HP F300 za HP PSC1510. Nejprve jsem připojil PSC1510 ke svému Ubuntu a během cca deseti vteřin jsem měl plně funkční tiskárnu a tisknul jsem, aniž bych COKOLIV doinstalovával. Ve Windows XP jsem srávil s rozchozením tiskárny skoro dvě hodiny a pořád ješte neběží. Ovladač, který jsem stáhnul z webu se pere s tím, který byl na PC, tvrdil, že na PC je novější verze a instalátor se ukončí. Odinstaloval jsem HP ovladače z PC, zmazal adresář HP z Program Files, odstranil záznamy z registrů a pořád tam něco zůstává (nevím kde) a zatvrzele mi to odmítá nainstalovat ovladač tiskárny. Automatická instalace ovladače ve Windows samozřejmě selhala.

Tak mi ještě někdo vykládejte, že Windows je jediný přítulný, dokonalý systém ve kterém vše funguje. Něco Vám prozradím. Systém ve kterém by VŠE fungovalo prostě není a nikdy nemůže být. Celkově článek hodnotím jako subjektivní názor pana Čížka na Ubuntu, které nemá příliš velkou vypovídající hodnotu. Já zase můžu tvrdit, že s Windows 7 se nedá rozumně pracovat, protože takový nepořádek (zoufalé nepřehledné nastavení, samé nicneříkající textové popisky) jako má Windows 7 ve svém Control Panelu se jen tak nevidí. A mohl bych pokračovat dále a dále.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 11. 2009 13:12

Za GRUB2 bych střílel. Potřeboval jsem upravit grub z jiného distra, případně liveka a je to na zbláznění. Žádné menu.lst a jedéééém. Takže u čisté instalace zůstávám na 9.04 a zatím ani neupgraduju.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 20:34

Ubuntu 9.10 Karmic Koala: Stojí za hřích? Je to zadarmo, tak určitě ano! Nikdo po Vás žádné peníze chtít nebude a kromě času Vás to vyzkoušení také nic nestojí.

Na druhou stranu je pravda, že tuto možnost nabízí dnes už i Windows 7 (u Vist si nejsem jistý). Myslím tu testovací dobu než musíte systém aktivovat.

Na každý pád jsou pro mě Windows 7 nesnesitelně "chytrá". Ta snaha vyřešit za uživatele vše je nesnesitelná. Když nakonec automatický "geniální" mozek systému selže, jste vydání napospas totálně uzavřenému systému, který Vás pustí podívat se přes plot a dost. Něco řešit v systému Windows se u většiny uživatelů smrsklo na odinstalování a instalaci něčeho jiného. Firefox a hromada jiných aplikací jsou v pohodě, ale tyto jsou v pohodě i na Linuxu.

O jedno požádám. Nesrovnávejte Linux s Windows. Bít se do prsou a chvástat se tím, že tvůrce hardwaru pro můj systém vytvořil ovladače a pro jiný ne je ubohé. Na tomto stojí celá "dokonalost" windows. U Windows 7 akorát hromadu těchto ovladačů narvali přímo do systému nebo do windows live update serverů.

Pěkný večer...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 20:39

btw: mimochodem od první verze Linuxu, který jsem testoval/používal (RedHat 6) udělal tento systém neuvěřitelný pokrok a je jedno, jestli si toho všimlo necelé procento uživatelů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 20:54

On je dost velký pokrok vidět i od Ubuntu (7.04) "Feisty Fawn", na kterém jsem začínal já. A ten vyšel jen před dvěma a půl roky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2009 20:30

Ten pokrok ani tak není vidět jak cítit na vaší spokojenosti. Protože grafické rozhraní se moc nezměnilo oproti motoru který není vidět. (Jinak chápu tu frázi - jak to bylo myšleno.) Mě chytla až verze 8.04 ale jde o to čím to bylo způsobené. Ale nechci spekulovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 20:29

Používam Ubuntu od verzie 9.04 prakticky som nový v Linuxe, ale v tomto systéme som sa našiel, plne mi vyhovuje aj 9.10, iné distribúcie Linuxu som neskúšal, ja na pc mám vždy, len 1 OS, každý má svoje chyby, ale ak niekto vie sa snažiť bojovať s chybami Linuxu sa ho už nevzdá ja som si 2x formátoval disk, lebo som odpálil balíčky, ale hardware okrem web kamery a internej čitačky mi funguje, dokonca tlačiareň HP aj scaner fungujú bez problémov, pri Windows XP ako som nahodil IE8 mi vypísalo, že doplnok pre HP musí byť vypnutý inak hrozí pád z dôvodu nekompatibility a to bol najnovší driver. :) Linuxu sa vzdajú ľudia po prvej chybe a keď im komunita neodpovie, lebo sú lenivý hľadať a zvyknutý na technickú podporu začnú ospevovať Windows, v nemenovanom slovenskom médiu bol článok kde softwarová firma uskutočnila test s Windowsom 7 a 7 z 10 vírusov systém napadlo okamžite a 1 ho znefunkčni úplnel, dokonca tvrdí podľa testu, že Microsoft okresaním hlášok Visty mu prakticky znížil bezpečnosť, ale majte Windows7 už MS pracuje na Windowse8. Ja sa budem hrať s Linuxom aj keď nejaké problémy má, jadro Linuxu je lepšie postavené ako jadro Windowsu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 20:28

chtěl jsem si ny webu vygooglit nějaký dobrý SCP klient pro linux, který by nahradil winSCP, namísto toho jsem zjistil, že stačí kliknout na plochu a jednoduše si přidat jakýkoliv server jako další disk do počítače, je to rychlejší než přidání jiného HD ze samotného PC, parádička...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 20:32

ještě bych si chtěl postěžovat, že se mi u příspěvku zobrazuje nesprávná ikonka, používám Kazehakase a ne nějaký Firefox a navíc je jako ikonku mám jen obecného tuxe a ne koalu, pak mi se nedivte, že jste považováni za baštu MS xD

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 11. 2009 09:08

Myslim ze za tohle zive moc nemuze -> respektive to zalezi na tom, jak se Tvuj prohlizec hlasi serveru. V predchozi verzi ubuntu jsem pouzival firefox3.5, tzv. shirekoto a na zive se take hlasil jako Mozila cosi a ne jako shiretoko.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 19:19

Super článek,

já sám ubuntu 9.10 používám, ale teď zrovna jsem na windowsu. Hned po instalaci ubuntu 9.10 mě překvapila rychlost startu systému. Používám ho hlavně na net, nebo na psaní mailů, nebo na programování v jazyku C (prográmky tvořím jen ze záliby) , nemusím instalovat knihovny do win., tam už vše je. Ubuntu můžu jen doporučit!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 18:25

Tak tedy nevím jestli stojí za hřích - a to nejsem žádnej geek. Stáhnul jsem si 64bit verzi a vyzkoušel přehrávání 720p videa v Quicktime i MP4. No co si budem povídat, Windows je úplně jiná liga. Obě videa běžela ve fullscreenu v 80 - 96% zatížení CPU, ve Windows jsem se dostal nejvýše k 24% s Quicktimem, ve Windows Media Classic jsem osciloval okolo 1 - 5%. A to jsem používal základní Totem + kodeky, které mi vyhledal sám systém. Takže asi tak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 18:37

Ciste odhadom, neakceleruje ti to pod Windowsom GPU? Bo neviem sice, co za delo to mas, ale 5% na 720p mi pride az moc dobre cislo

Inak, mne bere 1920p cca 40-50%

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 18:40

Tak ano, moje karta ma CUDA, ale pokud vim tak Media Player Classic spolu s ffshow codeky to neumi. Ale možné to je, v tom případě moje chyba. Jinak CPU mám Core 2 Quad Q8200 (2,3 Ghz).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 19:43

Pokud vim tak MPC HC to umí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 20:04

To bude tím ten rozdíl, ale stejně - v quicktimu jsem to měřil, který to na 99% neumí a stejně je výsledek 9 - 20% u toho samého videa jako na Linuxu...

Viz: http://img21.imageshack.us/img21/9216/32885909.jpg...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 20:38

Len si tak rypnem, pre podobne ukazky je lepsie nez zoznam procesov hodit graf

I tak si ale myslim, ze je tam nieco zle nastavene, 80% je na 720p strasne vela, mne tu na "Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E4600 @ 2.40GHz" berie 10%-20% (pre nevercov: http://dl.dropbox.com/u/134520/720.png.jpeg... )

V ziadnom pripade sa ale nechcem takto zastavat Ubuntu, ak je to tak prednastavene, je to riadna chyba

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 21:00

Ale prosím ťa. Jedno meranie jedného súboru nič nehovorí. Mne dáva fullscreen 720p vo VLC v linuxe záťaž CPU 15%. No a čo?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2009 17:42

Neměřil jsem jeden soubor, vybral jsem jen příklad - samozřejmě jsem zkusil několik různých formátů (MP4, AVI,..) a výsledek mírně nižší (stále však kolem 80%)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 20:02

máte nastaven video výstup na xv ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 15:40

Nie nestojí. Jednoduchá a rýchla odpoveď

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 15:34

Vyborne napsana recenze.

Sam pouzivam ubuntu 9.10 a potvrzuji par drobnych nedostatku. Prechazel jsem z verze 9.04, ktera byla skvela vylazena a az na obvykle linuxove problemy (synchroznizace s mobilem, multifunkcni tiskarny, atd.) ji nebylo v zasade co vytknout. Verze 9.10 zatim par musek ma - neni to nic zasadniho, ale nejak navykleho uzivatele to odradi. Napr. me privadelo k silenstvi chovani nautilu, kdy kdyz jsem otevrel okno s prohlizecem obrazku, tak to nebylo aktivni (ac bylo navrchu), ale focus zustaval na nautilu a misto obrazku jsem si zaviral nautilius. Ted uz je to opravene. Jednou mi zamrzl notes pri uspavani do pameti. Co se tyce bluetooth, tak v tomto mi blueman take pomohl a zajistil funkcni bezdratovou komunikaci i pripojeni na internet

Co se tyce ATI karet, tak mam T60p s nejakou jiz ATI nepodporovanou kartou, ale na OSS ovladace vse jede v pohode a ani s compizem nemam problem - kdyz opomenu, ze teplota GPU je permanentne na 70stC (i pri vypnutem Compizu), ale to je vec za kterou nemuze ubuntu, ale Lenovo a potkat nekoho z teto firmy, tak mu ten notes omlatim o hlavu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 15:57

> teplota GPU je permanentne na 70stC

Ne, že bych se chtěl lenova zastávat, ale toto je na reklamaci. Něco podobného u lenova není normální. A rozhodně ne u řady T. Podle mých zkušeností je naopak lenovo jeden z mála výrobců NTB, který dbá na důkladné chlazení a kde u jiných výrobců jsou teploty 60 a více stupňů naprosto normální stav, tak u lenova je to kolem 40ti...

(mám T400 a max teplotu co jsem na GPU zatim videl bylo něco málo přes 45 stupňů při hraní Nexuiz jinak se při aktivním používaní compizu drží stále pod 45)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 17:03

reklamace probehla neklikrat, vymena chladice, vymena desky atd. Problem je ten, ze ve windows se ta karta vyznamne podtaktuje, takze tolik nehreje, kdezto v ubuntu jede relativne na plno - i v konzoli. Takze 70stC a pokud bych pustil nexuiz, tak mi teplota okamzite vyletne pres 100stC a konec.

A stve me na tom to, ze lenovo udela stroj, ktery funguje pouze tehdy, kdyz jeho hw bezi na 50% papiroveho vykonu ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 17:16

hmm to je fakt divné... nikdy jsem se s ničím podobným u Lenova/IBM nesetkal...

Jen tak pro zajímavost: je to teplo jasne citit i dotykem na NTB? (velka teplota zespodu, zahrata klavesnice...)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 17:50

ne, citit to na dotek neni - jde trochu teplejsi vzduch z vetracku, ale zase ne tolik. Problem je v konstrukcnim reseni chlazeni toho notebooku. Pro chlazeni GPU je tam vlastni plocha a vlastni uzka pipe, ktera se nijak v podstate nedotyka hlavniho chlazeni cpu a ma za ukol celej ten cip uchladit. V realu ale vicemene veskere teplo zustava u GPU. Dukazem toho je i stav, kdy GPU ma 100stC, ale cpu teplota se zvedne ze 45 na 47stC. Ze je u T60p a T61p problem s prehrivanim casty jev, o tom lze najit info na google. Nasel jsem i nejakej hw hack jak ten odvod tepla zlepsit, ale nejspise jsem to neprovedl uplne dokonale, protoze mi to moc nepomohlo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 18:04

Aha... tak to asi vysvětluje proč se novější (a i starší) typy nepřehřívaji :)... Být Vámi, tak to opravdu někomu dojdu omlátit o hlavu... osobně mám Lenovo centrum pár minut cesty, takže "hlav" by se našel dostatek :D

(trochu jste mě přeběhl než jsem napsal druhý dotaz a v podstatě jste na něj odpověděl, tak ho klidně ignorujte :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 17:54

Ještě poznámka...

Když nad tim přemýšlím, tak mě by to do těchto hodnot bez compizu došlo za hodně dlouho i při vypnutém větráčku (většinu času je buď vypnutý a nebo jede na minimální otáčky)... Není možně, že u Vás se defaultně vypne větráček? Na kolik otáček Vám při těchto teplotách jede? ( cat /proc/acpi/ibm/fan )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 18:02

vetracek jede a i kdyz ho pustim naplno, tak se s teplotou GPU nic nestane - jak rikam, T60p je konstrukcne udelan tak, ze popira spoustu pravidel dobre provedeneho chlazeni. Jinak mam nastaven auto rezim vetracku a aktualne mi ukazuje cca 3500rpm ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 14:27

Vyborna recenzia, dakujem

Ad ubuntu one:

Ubuntu One podporuje aj synchornizaciu kontaktov v evolution. Myslim, ze to dropbox nedokaze, aj ked je naozaj lepsi takmer vo vsetkych ohladoch

Tu je o tom viac: https://wiki.ubuntu.com/DesktopTeam/Specs/Karmic/IntegratingWithUbuntuOne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 14:16

Verze oblíbených programů:

... Gbome 2.28 ... Třikrát fuj!

Jinak docela dobrá recenze...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 12:42

Dust funguje na jedničku a problémů vznikne mnohem méně – třeba roleta adresního řádku ve Firefoxu (na tmavém pozadí modrá WWW adresa), ale i to jde snadno opravit.

Pls a jak teda...peru se s tim ale nikam to nevede ...thx

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 17:21

pane Čížek prosim

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 17:25

Neviem ako riesil p. Cizek, ale toto by mohlo pomoct:

https://launchpad.net/dusttheme-firefox alebo https://wiki.ubuntu.com/Artwork/Incoming/DustTheme

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 11:12

Ještě k Linuxu-Ubuntu..

To co říkají neznalí windowsáci ,kteří jednou zkusí nějaký Linux os a rychle utečou ..to už je folklor tomu se nezbývá jen chechtat.

Nic méně sonda do praxe Ubuntu: Jaunty bylo nahrazeno novou verzí Koala.

S Jaunty naprostá spokojenost...i zkusil jsem Koalu...vše báječně šlo až na to ,že mi nešel dobře Compiz ( akcelerované prostředí v Linuxu) ..protože jsem i v Linuxu spíš konzument ..vykašlal jsem se na pátrání po chybě a zase jsem nainstaloval zpět Jaunty.

Nejsem žádný intoš ani Linuxový studentík...ale přesto můžu být na Linuxu spokojený zdarma .

Linux je úžasný pracovní nástroj i pro mírně pokročilého člověka. Nebojte se toho. !!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 12:45

ja sem upgradoval na kk u netbooku(nbr verze) a po velmi dobrych zkusenostech i na desktopu. Vse zatim slape, jak hodinky, na nejakou zavaznejsi botu sem neprisel. Bluetooth jede taky ok, samozrejmosti instalace pidgina. Celkove velka spokojenost s chodem ubuntu, moc chvalim znatelne lepsi odezvy systemu oproti jaunty. Nutno ale podotknout, ze sem si dal praci s cistou instalaci kvuli ext4. Ubu mam jiz rok jako jediny system a jak jiz bylo vyse zmineno - za spoustou problemu je spis to, ze clovek nevi, kam sahnout v systemu. Po pocatecnich bolestech jiz dnes nemam nejaky neresitelny problem - tiskarna, usbtv karta, skener - vse jede ok.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 13:17

Nahore je odkaz na clanek "znaleho linuxaka" a ten pise:

"It’s the same old story. A new Ubuntu release, a new series of pain and frustration."

a zbytek je na

http://www.linux-mag.com/cache/7600/1.html...

Jiste se da Linux pouzivat, ale uz jen moznost pripusti si, ze by pro mnoho uzivatelu proste nebyl bran "jako uzasny nastroj" nebo ze jsou nejake vetsi nejednotlive potize, je pro radu linuxaku jako jsi ty (chechtaji se ostatnim, protoze oni jsou borci, i kdyz od nove distribuce take sami utekli a vykaslali se na chyby...) nerealna.

Kam asi utece clovek, ktery presel od Win, kdyz od nove verze utece i zkuseny uzivatel Linuxu? - Logicky se k nim vrati...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 13:32

> Kam asi utece clovek, ktery presel od Win, kdyz od nove verze utece i zkuseny uzivatel Linuxu? - Logicky se k nim vrati...

To si nemyslim, ono je pre navyknuteho "linuxaka" praca pod Windows docela utrpenim. Skor to spravi ako ja a prejde k inemu distru

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 13:52

Tuším, že to myslel tak, že když i "linuxák" uteče od nové verze zpět ke staré (nebo jiné distro), tak uživatel Windows co zkusí linux uteče uteče určitě taky a jeho jediná možnost je utéct zase k win a na linux zanevře... Asi to měla být narážka, proč linux "nikdo" nepoužívá...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 14:02

To je jasny, ze jej nikdo nepouziva, ani my co co jsme tady a brouzdame po internetu jej nepouzivame. To, ze prevazna vetsina internetu jede na linuxu, to je vlastne lez. Fuj ten linux je tak zly a k nicemu, az na to, ze na nem bezi skoro cely internet, tak mi nekdo vysvetlete, proc je tak spatny? No jasne, protoze proste linux. A jste vsichni fanatici, to je bez debat ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 14:20

Nikdo nic takove nenapsal a uz vubec se tu snad nediskutuje o nasazeni na serverech, ale na desktopech - to ti doufam doslo...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 14:28

panet: uz i vzhledem k tomu, ze linux vyuziva par mych znamych (klasicka BFU) co potrebuji bezne veci, tedy browser, mail klient, skype, icq, ale hlavne bezudrzbovy system, mi neco rika, ze je to jen o lidech. Kdyz nekdo neovlada poradne ani Windows, vlastne vubec nic, snadno se nauci ovladat napriklad zdanlive slozity linux bez predsudku, narozdil od nekoho, kdo je uz dlouhym uzivatelem jedne platformy, nekdo Windowsy, nekdo treba Applem jako ja. Ale i kdyz se citim ovlivnen Applem dost, co se tyce navyku pri ovladani, presto mi napriklad Mandriva s novym KDE prijde jako skvely system, i kdyz ma do ovladani MacOSX dost daleko. Takze si myslim, ze linux (ne vsechna distra) je velmi dobrou desktop platformou a v mnohych pripadech i vhodnejsi nez treba Windows, jakkoli jsou rozsirene. Tady nejde o to, kdo ma vic procent a kdo ma vetsi babovicku, uz se tu nehadejme jako kre.teni a proste uznejme, ze kazdy OS ma sve vyhody a nevyhody, jak Linux, tak Windows tak i MacOSX...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 14:39

"uz se tu nehadejme jako kre.teni a proste uznejme, ze kazdy OS ma sve vyhody a nevyhody, jak Linux, tak Windows tak i MacOSX..."

To samozrejme.

Pointa je ale v tom, ze linuxari uzivatelum Windows casto doporucuji Linux bez ohledu na to, ze jim tim privodi spoustu vselijakych problemu, ktere proste oni nevidi (protoze jsou zkuseni).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 14:49

Niky:

Samozrejme, ze lidi musi byt soudni a nemaji cpat neco nekomu nezkusenemu, kdyz nevi, zda to bude fungovat poradne. Kdyz uz nekomu cpu Linux, tak takovej, o kterym vim, ze bude s danym hw fungovat korektne.

Nema smysl prosazovat nekomu kup si Apple, je to bozi, kdyz se v tom ten clovek bude ztracet, stejne jako cpat Applistovi Windows, kazdej at pracuje na cem chce a na tom co mu vyhovuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 15:08

S tim se da 100% souhlasit, az na...

Kdyz procitam forum ubuntu, tak nikdo PREDEM NEVI, jestli mu to pojede jak jelo, i kdyz treba 8.10 nebo 9.04 jelo, tak 9.10 nemusi a opacne! A kdyz se to stane, tak uz je to na dotycnem, jestli si dokaze pomoct sam, casto ne a nebo s pomoci fora, a nekdy ani to nestaci.

Ve win (at uz je dano cimkoliv - viz. mala podpora ze strany vyrobcu) je toto daleko mene pravdepodobnejsi a o hw se temer uzivatel starat nemusi, protoze, i kdyz jej nenadetekuji samotna Win, ovladac na webu je. U linuxu, kdyz nenadetekuje ovladace sam (a nadetekuje jich relativne dost) je v teto situaci bezny uzivatel v hajzlu s prominutim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 15:23

Od toho máme přece LTS. Tady máš plně funkční systém, uvidíme se za dva roky, já ti nainstaluju úplně nový plně funkční systém.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 16:28

No to je prave jeden z omylu, casto uvadenych. Jiste, nainstalujes 8.04 a jedes, ale treba Openoffice budes mit ve verzi 2.4 a jako BFU to nezaktualizujes, problemy budou nejspis i s Firefoxem - budes mit updatovane stare verze sw. To je "problem" LTS.

Takze ho urco za dva roky neuvidis...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 17:04

Nemám problém s tím, že bude používat starej OpenOffice. Bezpečnostní díry záplatovaný budou, tak co.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 17:25

Aha a co treba podpora docx? Editace pdf? Jasne TY nemas problem, ale uzivatel ho mit bude...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 17:16

Uz som ti raz pisal, iny system == ine uvazovanie. Cize prisposob sa alebo zabudni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 17:29

pises to zase a porad zbytecne... Uz jsi s tim otravny. Nemam duvod se prizpusobovat a nepotrebuji na nic zapominat. Bude to Linux, ktery se bude prispusobovat a ty s tim nic nenadelas. On uz se samozrejme prizpusobuje a za par let to bude v pohode.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 17:56

Myslim, ze nebude. Linux zostane linux, cize princip ostane. Budu distra ako arch a distra ako centos. V jednom mas uplne novinky a v druhom presny opak, relativne stary sw, ale odladeny a stabilny.

Ak som otravny, tak som rad, "trafil do ziveho", takze je sanca, ze ta donutim zabudnut na linux

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 18:05

Uz se nedivim, ze si nerozumime. Jak z toho, ze jsi otravny, muzes vydedukovat, souvislost mezi mnou a Linuxem, to je velmi zaujimave... (o trefe do ziveho se snad bavit ani nebudem - nevim co trefujes, ale ja diskutuju, chapes rozdil?)

A jinak myslis samozrejme spatne. Podivej se, jak "klikatizuji a okenizuji" Ubuntu, Suse a podobne distribuce, zamerene na "bezne" uzivatele a jejich desktopy. Pokud nevidis snahu autoru techto distribuci (IMHO logickou a rozumnou) udelat veci, ktere drive sly upravit/nastavit jen z terminalu, za pomoci klikatek a pruvodcu, budes zrejme dost slepy nebo sam hodne zapominas. Za par let si te najdu nekde na webu a pripomenu ti to .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 18:55

My si nerozumieme preto, ze nase nazory su natolko odlisne, ze je minimalna sanca, ze by sa niekde stretli

(a asi to nebudu len nazory, pretoze nerozumieme si aj v inych veciach)

Ja to vidim pri kazdej novej verzii ubuntu. Ale nejde o klikatka, ide o filozofiu systemu. Windows sa s politickych dovodov dodava ako "holy" system a uzivatel si instaluje najnovsie verzie rozneho sw, ktore potom spravidla neaktualuzuje. Ubuntu sa dodava ako kompletny system s konkretnymi verziami dodavaneho sw, ktory sa az do vydania novej verzie ubuntu nemeni, len sa plata a opravuje. Cize system je stabilny a bezpecny s uzivatel nema vela moznosti cosi pokazit.

Potom, ked pride na ubuntu windowsak ako napr. ty, tak sa do ubuntu 8.04 LTS snazi natlacit najvovsie OOo a divi sa, ze to nejde.

Toto je cisto vec filozofie, snazis sa narvat prave zadne koleso s traktora do feldy.

Ak chces nove verzie a zaroven linux, tak Arch je to prave ... samozrejme ak mas dost casu

Ok, som zvedavy, ci nezabudnes ... ale posli aj (odkaz na) tuto stranku, myslim, ze za par rokov si tento rozhovor nebudem pamatat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 16:12

Zrejme poprve s Vami souhlasim :)

Kazdy at si pouziva co chce, ale kdyz uz jednou chcete zkusit linux, pripravte se na to ze je to proste jiny system nez Windows (i kdyz v hloubi maji cosi spolecneho); ma to odlisnou adresarovou strukturu, jiny zpusob ovladacu a bezpocet dalsich veci.

Pokud jste "bezny" uzivate, pokud Vam nevadi ucit se nove veci, nebo delat nektere veci trochu jinak a znate nekoho, kdo Vam "to" da v pripade problemu dohromady a vyuzivate doma pocitac na internet, postu, poslech hudby, sledovani filmu atd....nemuzete mit zadny v Ubuntu (a ostatnich modernich linuxovych distribucich).

Pokud jste architekt nebo grafik a bez CADu nebo Photoshopu (velmi oblibeny argument proc je open source software spatny) nedate ani ranu, tak Linux asi neni pro Vas.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 21:03

Nikoho nepotřebujete v případě nějakého problému (kamaráda, servismana) všechno vyřešíte pokud používáte trochu rozum.

Učit se nové věci nemusíte ani adresářovou strukturu protože to není třeba jen stačí znát adresář home případně media ale myslím si že učit se něco nového není si přečíst 5 stránek základů kde co je. U nového auta se také musíte seznámit přesně kde co je ale ovládání je podobné.

naučit se musíte:

- kde přidávat zdroje softwaru

- že se instaluje tak že kliknete na instalační soubor a dáte pouze jednou nainstalovat (deb balík) žádné zdlouhavé next next next next nebo že se instaluje v Synaptic (Ubuntu) a tam napíšete jméno programu či vyhledáte a dáte nainstalovat opět žádné zdlouhavé "next" (u Suse - Yast atd..)

- trochu jinačí nabýtky a nastavení

Právě naopak v hloubi nemají nic společného ale na povrchu je Linux stejný (princip ovládání a vizualizace) jak Windows.

Pokud ale bude chtít někdo jít více do hloubky tak se něco naučit bude muset. Ale na hraní her a serfování po netu a běžná práce tak nic nového znát moc nemusíte. Na nějakou tu chybku určitě narazíte ale věřím že během 10 minit vyřešíte.

Jinak Linux není pro ty co chtějí často používat Photoshop atd.. to souhlasím ale není to chyba Linuxu a le výrobce. I když věřím že i Photoshop jednou bude pro Linux a nebude zapotřebí wine.

Mno podle mě kdo chce opravdu přejít tak přejde je to o tom pouze jak k tomu přistupujete zda si furt budete říkat "sakra ve win to byla třetí položka a né čtvrtá :( a sakra tu je jinej kurzor, tam mi to fungovalo i bez tohoto" tak to se nikam nedostanete. U mě to bylo "co jak? ajo to je dobrý, hmm no neva pro příště už to vím, jejda néé - acha tak příště na toto nekliknu, heh to je pohodička týden seznamování a už mám všechno nastavené tak dokonale jak se mi nikdy ani nesnilo! Mamko prosimtě mohla by jsi dát tady toto cd s Win do toustovače?"

Podle mě se nedá zatvrzelí člověk přesvědčit prostě každý na to musí dojít sám co je pro něj dobrý.

------------

příběh:

prodavačka se moc nezapojuje aktivně tak aby co nejvíce prodala po půl roce jí dojde nadřízená říci že to takto dál nejde

prodavačka: nikdo mě nic neřekne že dělám něco špatně a teď mě chtějí za to vyhodit?

nadřízená: ona začne dělat až když se jí řekne?

výsledek: každý má pravdu svou a jde jen o to jak to celé uchopíte

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 22:15

"Nikoho nepotřebujete v případě nějakého problému (kamaráda, servismana) všechno vyřešíte pokud používáte trochu rozum. "

Predstav si tuto situaci. V nove nainstalovanem Suse jsem chtel zmenit rozliseni (protoze mi naprosto nesmyslne nastavil 1920x1080, ackoliv pri instalaci jsem vybral 1280x1024. Jeste, ze jsem mel 21" monitor, ktery to zvladl, byt v 75HZ!). Nic se ale nedelo a nic nezmenilo - mozna to potrebovalo restart. Restartoval jsem a ... nabootoval do prikazove radky.

Tim jsem, s prominutim, naprosto skoncil. Nahle se nachazite se v prikazove radce a neznate jediny prikaz ci syntaxi. CO delat? Je to jediny pocitac v dobe s internetem atd.

Ja to vyresil snadno - opet jsem nainstaloval Windows.

Prosim vas, jak si v teto situaci poradi naprosty BFu (ja se za nej - alespon v oblasti ovladani PC - rozhodne nepovazuji)? No flame.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 22:36

Nevim jak to řeší současní BFU, ale já v době kdy jsem zkoušel linux poprvé (to je hodně dávno) zkoušel všechny distribuce, dokud jedna nefungovala z většiny hned po instalaci (v té době byla HW podpora příšerná). Nakonec jsem to rozběhal a vydržel na tom cca. týden a přešel zase zpět k win (nebylo co hrát). Po několika letech, když jsem "dospěl", tak jsem to zkusil znovu a už u něj zůstal déle (a pak několikrát ještě dokola :)

A v tom vidim hlavní rozdíl, když někdo zkouší Linux z důvodu "nějakej blb mě do toho nutí, tak mu dokážu, že je to k ho*nu", narozdíl od někoho, kdo do toho jde s "vypada to cool, musim to rozchodit".

Kdo bude chtít to rozběhat, tak to rozběhá i když je sebevíc BFU. Kdo nebude, tak i kdyby to u něj fungovalo na 99%, tak to "nerozběhá"...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2009 08:13

Jenze, proc prechazet k jinemu OS, ktery se musim snazit rozchodit atd., kdyz na druhe strane tu mam legalni Windows, ktere funguji? To je otazka, kterou si kladu, a vetsinou moje odpoved zni: neprechazet.

Prijde mi to jako chodit pro rohlik do sve oblibene pekarny, a pak na doporuceni nekoho jineho zacit chodit do jine pekarny, ale s tim, ze musim jim pomoci pri vyrobe toho rohliku...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2009 09:16

Proc prechazet? Pro mne osobne byla motivace jednoducha - chtel jsem zkusit neco noveho a v te dobe jsem v praci delal cosi na Unixu a chtel jsem si to "vyzkouset" doma... no a bylo. Od te doby mam doma dual-boot a postupne linux za ty roky vytlacil Windows ve vsech "pracovnich" domacich zalezitostech - fotky, hudba, filmy, dokumenty atd.

A s tou pekarnou bych ten primer poopravil; muzu chodit do pekarny kde maji rohlik za deset korun, nebo muzu chodit tam kde ho maji za korunu a jeste muzu trochu ovlivnit co za prisady do toho rohliku daji kdyz nebudu uplne spokojen.

A dalsi vec pro je "spravne" podporovat jiny system - konkurence tlaci preci na kvalitu a cenu. Cim vetsi bude podil linuxu (nebo napriklad firefoxu), tim vice se bude muset MS snazit aby si udrzel svoji pozici.

A trosku z jineho soudku; linux valcuje UNIX a Win2003/2008 servery svou cenou. Neni pravdepodobne o nic kvalitnejsi nez UNIX, ale cena je mnohem mensi...

A Windows, respektive puvodne MSDOS maji v hloubi spolecne veci s linuxem/unixem. Na cem se asi ucili s pocitaci Gates s Ballmerem? Kde brali inspiraci? Neni to samozrejme shazovani Win ani Unixu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2009 09:18

Niky:

Jsou ruzne druhy lidi, nekteri maji potrebu zkouset nove veci a objevit tak ty, ktere jim vyhovuji a pak jsou lidi, kteri jsou maximalne spokojeni s tim, na cem pracuji a taky jsou ti, kteri az tak spokojeni nejsou a chteji zmenu. Ne kazdemu sedne Linux, respektive jedno z mnoha ruznych dister. Me treba nesedlo Ubuntu, to spis Fedora, az do prvnich porodnich bolesti. Radim se do skupiny lidi, kterou bavi poznavat nove veci. Takze vedle platformy Apple se snazim pouzivat Mandrivu, ktera mi ve sve posledni verzi vyhovuje nez vsechny Ukublbuntu dohromady. Je to o preferencich. A svete div se, behem dvou dni s tebou uz po druhe souhlasim. Ve znacne vetsine lidi nepotrebuji prechazet na jinou platformu, ale spis se naucit ovladat poradne tu stavajici. Taky nikoho nenutim do Apple, kdyz celej zivot dela na Windowsech. Kazdymu reknu pro a proti, zvlaste pak tem, co chteji Apple jen kvuli sviticimu jabku, na takovy jsem alergickej. No flame

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2009 10:05

Ja taky zkousim nove veci, ale ne vsechny, a bohuzel, oblast OS je jedna z nich.

Tam jsem vybral Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2009 10:00

Každý kdo přešel nějaký důvod měl. U mě to bylo například studium (kdo se pohybuje v IT, tak prostě musí mít nějaké základy z linuxu/unixu). Postupem času jsem si tak navykl na shell (příkazová řádka), že mi ve windows prostě chybí. Bash scripting mi denně usnadňuje práci. Chápu, že pro většinu uživatelů je to k prdu, ale mě to pomáhá. (A to jsem stále jen lama, která sotva dokáže v linuxu něco nastavit bez klikátka.)

Ve win je sice příkazová řádka taky (a v nových systémech je tuším nějaká extra vylepšená), ale prostě win mě v tomto přijde neohrabané. V linuxu se s tím prostě pracuje lépe...

Ale je to o zvyku. Je jasné, že mi některé programy z win chybí (Adobe * a Total commander - další mě nenapadají :). Ale není to nic neřešitelného. Namísto TC používám shell (žádná z klikacích alternativ mi nesedí) + gftp a Adobe mám ve virtualu (a na menší úpravy stačí Gimp).

Proč být kvůli dvěma programům pod win, když vim, že linux má pro mě jiné výhody...

//Ale je fakt, že pochybuju, že vydržim pod linuxem déle jak rok - dva. Zatím vždy mě něco vytočilo a přešel jsem pak zase na rok do win (i z tohodle důvodu bych rád příště zkusil apple). :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2009 11:09

_MHM_

Apple klidne zkus, ale necekej zazracny OS, ktery je bez chyb, ktery ti urcite sedne, kdyz jej x lidi neustale vychvaluje (vcetne me). Nerikam, ze je prospikovany chybama, ale jsou veci, ktere muzou vadit. Ze sve dlouholete praxe ale muzu s klidnym svedomim rict, ze mezi problemy nepatri nekompatibilita systemu, nestabilita nebo nizky vykon. Mnoho lidi spis odradi zcela jiny zpusob ovladani, ktery je primocarejsi, skoro se az bojim rict, ze ovladani je primitivne jednoduche. To je nejcastejsi vec, ktera novacka u Apple odradi. Lidi, kteri jsou zvykli ovladat napriklad Windows, se snazi aplikovat navyky z Windows na ovladani MacOSX, jenze on funguje jinak. Pak jej nekteri oznaci za omezeny a ze v nem x veci nejde. Chce to prijmout filozofii ovladani MacOSX, jinak nema cenu to ani zkouset. Stejne tak ja pocituji pri ovladani Windowsu sve navyky z OSX, ktere se nevedomky snazim aplikovat na Windows a dobre vim, ze to tak nefunguje. Proto zustavam u platformy co mi sedi jak pr.del na hrnec. A pokud jsi si vedom toho, ze chces PC ovladat stejnym zpusobem jako doposud, respektive, ze se nechces prizpusobit, nebo naucit ovladat pocitac jinak, tak radeji zustan u Windowsu, nebo Linuxu. No flame, jen dobre minena rada.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2009 11:45

Díky za info. Ono kdybych měl nějaké silné návyky na OS, tak furt nepřebíham mezi win a lin :D. Takže bych se toho přechodu zas tak nebál. Hlavně nejsem blázen a nehodlám přejít ze dne na den. Až budou $, tak prostě zkusim koupit nějaký macbook a pomalu ho zkoušet. A když bych si na to náhodou nezvykl, tak se při nejhoršim prodá nebo někomu věnuje... Jen kdyby to u nás nebylo tak nechutně drahé. Někdo by měl applu vysvětlit, že 1$ != 1€... :(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2009 11:59

To jo, euro neni totez co dolar, ale jinak Apple nevnimam jako extra drahy ... a to nejsem extra bohaty, pokud vubec

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2009 12:15

Jo no, tak extra drahý není, ale problém je, že nemá žádnou levnou variantu na seznámení se systémem. Přece jen, když člověk nemá žádnou zkušenost s jejich OS, tak risknout přechod s investicí cca. 30k minimálně není zrovna málo. (MacMini mě neláká)

Mě osobně by vyhovovalo, kdyby prodávali nějaké malé netbooky/notebooky (cca 12") za nějakých 10-15k. To bych bral bez rozmejšlení a pěkně se na tom se všim seznámil a pak už není problém investovat více do pořádného stroje, když člověk ví, že mu to sedí...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2009 12:58

_MHM_:

No evidentne to nikoho z Apple netrapi, proste jejich politika je takova, ze prodavaji sve reseni, za ktere si bud nekdo priplati nebo ne.

S tim nic nenadelame ... ale mozna za nejaky cas nabidne neco prenosnyho a levnejsiho, kdo vi, nebylo by to spatny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2009 13:19

Jo no, taky rozhodně nečekám, že se něčeho takového dočkám. Ta připomínka byla jen taková pěkná zidealizovaná představa. :D

Prostě až budou přebytečné $ a chuť zkusit něco nového (momentálně je chuť furt a $ nikdy :D), tak do toho rozhodně investuju...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2009 19:55

"Predstav si tuto situaci. V nove nainstalovanem Suse jsem chtel zmenit rozliseni (protoze mi naprosto nesmyslne nastavil 1920x1080, ackoliv pri instalaci jsem vybral 1280x1024. Jeste, ze jsem mel 21" monitor, ktery to zvladl, byt v 75HZ!). Nic se ale nedelo a nic nezmenilo - mozna to potrebovalo restart. Restartoval jsem a ... nabootoval do prikazove radky.

Tim jsem, s prominutim, naprosto skoncil. Nahle se nachazite se v prikazove radce a neznate jediny prikaz ci syntaxi. CO delat? Je to jediny pocitac v dobe s internetem atd.

Ja to vyresil snadno - opet jsem nainstaloval Windows."

----

Odpověď na flame:

I kdyby jsi znal všechny příkazy tak stejně nic nevyřešíš bez hlubšího chápání Linuxu stejně jak u Windows krom toho že u win to přes řádek ani vyřešit nejde.

Jinak stačilo jako BFU strčit CD s Linuxem do pc a nabootovat do live verze a šupky hopky na google a za 10 min šupky hupky do příkazovího řádku opsat co jste našli - ten příkaz z hlavy neznám ale už jsem ho používal. - když mě přestalo fungovat grafický rozhraní tak se jen restartuje teda spíš nastaví do původního nastavení a je to a pak už jen pokračuješ v návodu jak to opravit. Půl hodiny za to stojí když další rok dva budete používat Linux. A pak příště už budete vědět co a jak s vaším hw. A pokud nemíníš investovat půl hodiny času do toho tak opravdu o Linux nestojíš nebo pokud je na tebe složité strčit cd do mechaniky tak Linux nechtěj/te.

Takže tady nedělej flame. Dá se to vyřešit určitě i elegantněji ale tohle napadne BFU :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2009 20:01

To jsi nevyřešil ale pouze jdi od problému utekl a podle mě jsi i v to doufal aby jsi k tomu dostal příležitost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 14:13

BINGOOOOOOO, dekuji za dovysvetleni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 14:46

Stale som kontraprikladom, tiez som predsa (bol) uzivatel Windows

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 15:11

Ano takovym tim jako, "joo, ten kouril 60 denne a dozil se 100let".

Predpokladam, ze o PC nic nevis, beztak neumis ani tuk v zadnem prog. jazyce, nejspis se nevyznas ani v hw, a vubec se vlastne o pocitace nezajimas - proste takovy typicky bezny uzivael, zeeee?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 15:21

tim chcete rist ze jsou vsichni windowsaci prilis blbi na to aby pouzivali linux ?

no ja nwm ale to ubuntu ... to malem i ten prohlizec otevira za uzivatele kodeky instaluje samo,etc...

to i superuser-friendly widle nedelaj ...

Linux, specialne ubuntu, muze pouzivat kazdej debil (za idealnich podminek v HW/SW svete)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 15:23

"za idealnich podminek v HW/SW svete" - ktere nastavaji malokdy, je nutno dodat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 15:22

V case, ked som prechadzal som vedel... no, povedzme, ze dost vela o Windowsoch a v Linuxe som potreboval googla aj k "dir /a/p"

Takze by sa dalo povedat, ze som bol ten najhorsi mozny pripad.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 15:29

to asi tezko - kdyz vis dost vela o win, vis toho tim padem dost, jsou lidi, kteri nevi skoro vubec nic ani o win, to je pak ten nejhorsi pripad (vzdy a vsude, takovym radit je za trest i ve Win)

Kdyz vis dost k win, mas obecne povedomi, co od ceho muzes ocekavat (nerikas kopirovat misto tisknout, nerikas DVDcku disketa...), jasne neznas "specialni" prikazy v Linuxu, ale vis, co je IP adresa (DNS, DHCP, diskovy oddil, zavadec a mraky dalsich spolecnych veci), vis co je to prikazovy radek, i ten blby ping ti jede v obojim. Takze u mnoha veci musis najit jenom ekvivalent, u mnoha veci uplne jiny zpusob. Ale porad mas nadskok.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 17:16

Ludia, ktory nevedia skoro nic, resp. ludia, akych popisujes podla mna nebudu skusat menit OS. Nemaju k tomu ani dovod, ani schopnosti. Takze taky ludia neprejdu na Linux a potom naspat, taky ludia budu pouzivat to, co im niekto nasteloval (a kludne to moze byt aj Linux, alebo MacOS) a budu mozno spokojnejsi nez my, co nam vdaka skusenostiam v oboch systemoch nieco chyba.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 14:37

TIm clovekem, co utece zpet, byl samozrejme myslen uzivatel Windows.

Vedel jsem kozec , ze mas jisty problem s pochopenim vyznamu psaneho textu, ale tohle???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 14:48

Viz moja odpoved zo 14:46

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 10:39

Děkuji za představení ubuntu a měl bych dotaz na zdejší uživatele Linuxu (prosím ať se uživatelé co o tom nic nevědí zdrží vyvolávání flame)...

Jak je na tom Ubuntu s přednastavením apps v balíčcích? Jde mi o to, že momentálně jedu na Debianu a začíná mi trochu vadit, že stable obsahuje převážně jen starší verze programů. Ale zvykl jsem si na to jak je vše dokonale vyladěné - např. instalace apache+php+mysql+phpmyadmin je záležitosti 10 vterin (zavolání jednoho příkazu) a vše běží bez jakéhokoliv nastavení přesně tak jak si představuji (nepotřebuji na testovaní na localhostu nějak dokonale nastavený server, jako spíše ho mít kdykoliv po ruce). Toto se netýká jen apache, ale je to tak prostě vždy. Je to tak i u Ubuntu, nebo tam se více hraje na aktuálnost software na úkor jednoduchého použití a stability? Uvítal bych názor někoho kdo používá jak debian, tak ubuntu. :)

A ještě jeden dotaz pro uživatele s ATI grafikou... Obsahuje xserver "patch" aby se nesekala maximalizace a změna velikosti okna v compizu? Nemám náladu znovu řešit překompilování...

Sice Ubuntu přímo nesnášim, ale jedno se mu upřít nemůže - cokoliv co se na linux objeví je vždy lehce přístupné na ubuntu a díky komunitě je každý problém lehce řešitelný...

PS: vim, že živě není pro takovéto dotazy ideální, ale když to tu mám zrovna při ruce... třeba se někdo najde :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 10:54

Odpoviem len na prvu cast otazky, s ATI som sa totiz uz davnejsie rozlucil, takze to nemam ako vyskusat

Ubuntu vychadza (ak dobre pamatam) z Debian Testing, balicky by teda v dobe vydania mali byt plus-minus rovnako stare. Potom sa s nimi ale pol roka nehybe (maximalne sa opravuju bugy, nove funkcie nepribiudaju) a obnovia sa zas az pri dalsej verzii Ubuntu.

Pre Ubuntu ale existuje kvantum repozitarov, z ktorych sa daju casto krat tahat aj verzie kazdodenne kompilovane z SVN/GIT/apod a v podstate kazda "znamejsia" Linuxova aplikacia pri kazdej stabilnej verzii vyda primarne balicky pre Ubuntu (poznam len jednu vynimku - GIMP ,) takze ak clovek chce, v aktualnosti SW jeho Ubuntu porazi snad len Gentoo alebo Arch

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 10:58

debian jako takovy sice nema ale: otazka je co kdo povazuje za starsi software. FF 3.5 se dostal jako ofic az ted do koaly, v jaunty byla/je 3.0 ale samozrejme slo nainstalovat i 3.5 aka shiretoko. v ubuntu je synaptic - zaskrtnu ze chci LAMP server a vic nemusim resit. pokud jde o ATI tak by bylo dobre napsat jakou presne kartu mas.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 11:08

ATI mám HD3470. Dlouho jsem jel přes integrovanou intel, protože jsem neměl náladu řešit problémy s ATI (NTB Thinkpad T400).

Problém o kterém jsem mluvil je popsaný tady: http://www.scinet.cz/jak-zrychlit-efekty-v-lin... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 12:04

Já ti nevím. Sám mám RadeonHD3200, Ubuntu 9.10 přes Wubi a aktivovaný uzavřený ovladač. Po spuštění systému mi přijde Compiz a jeho efekty v pořádku, ale když otevřu víc náročných programů, tak dojde k celkovému zpomalení systému, včetně efektů Compizu. Možná za to ale může Wubi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2009 17:09

Proč s tím nenavštívíte forum příslušné distribuce nebo Google?

xsever nobackfllip

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2009 17:25

Teda nobackfill.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 09:59

Jojo, celkem objektivní recenze. Já sám jsem přešel na Koalu s první betou (upgradem Jaunty). Beta měla samozřejmě plno bugů (ale je to přeci beta), jak se blížilo finální vydání, tak se jejich počet snižoval a dnes jsem naprosto bez problémů. Je to nejspíš i díky mému hardware, který Ubuntu prostě sedí.

Na Koale se mi přesto pár věcí hrubě nelíbí - např. výměna Empathy/Pidgin. Za veliký omyl považuji nahrazení osvědčeného zavaděče grub betaverzí grubu2 (resp. verzí 1.97). Na mnohých konfiguracích se chová opravdu šíleně, jeho autodetekční skripty často selhávají. Oznamovací systém (osd-notify), který měl být "převratnou novinkou" již v Jaunty je stále pnekonfigurovatelný a prakticky nepoužitelný.

Co se týče proklamovaného zrychlení bootu, dle mého subjektivního názoru se nekoná. Koala mi bootuje přibližně stejně rychle jako Jaunty a Win7.

Samozřejmě problémy zaznamenají majitelé starších ATI karet - AMD ukončilo linuxovou podporu všeho, co bylo před řadami HDxxxx, a pro starší karty tedy pro Jaunty a Koalu neexistují proprietální ovladače. Svobodný ovladač na řadě 9xxx a některých kartách z řady Xxxx je dostačující náhradou, jiní se budou muset smířit s nižším 3D výkonem. Pro karty HDxxxx však nesvobodné ovladače fungují velice dobře.

Pokud vám tedy nějaká dřívější verze Ubuntu fungovala (či s drobnými problémy), určitě stojí za to Koalu vyzkoušet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 10:18

>Na Koale se mi přesto pár věcí hrubě nelíbí - např. výměna Empathy/Pidgin.

za to ale nemuze tym okolo Ubuntu ale tym gnome!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 10:38

Mě je ale jedno, kdo za to může - je to v Koale a mě se to hrubě nelíbí. Nikde jsem taky nepsal, že za to můžou vývojáři Ubuntu.

To, co tu prezentuješ, je největší marketingová tragédie okolo linuxu - BFU chce hotový funkční produkt a je mu úplně jedno, že za jednou částí stojí vývojáři gnome, za druhou vývojáři mozilly a za další třebas novell. BFU nainstaloval Ubuntu a v něm ke "něco špatně".

Házet to na druhé - "to ne Canonical, to vývojáři gnome" - celému nazírání na linux spíše uškodí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 10:47

BFU chce funkcny produkt... A on ho BFU nedostal? To, ze sa tebe Empathy nepaci predsa neznamena, ze s nou bude kazdy BFU nespokojny. A tebe ho nic nebrani vymenit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 14:39

Ne že by byl Empathy nefunkční, ale zdaleka neposkytuje takový komfort, jaký byl v Pidginu. Sice umí vychytávky jako videokomunikaci přes některé protokoly, ale vzhledem k tomu, že tyto protokoly (jabber) využije asi tak 1% uživatelů a z nich 1% bude využívat právě tyto speciální fíčury, zdá se mi opuštění zažitého a funkčního pidginu jako veliká chyba.

Navíc z různých fór je zřejmé, že Empathy zvládá bezproblémově komunikaci pouze Empathy Empathy. Pokud je na druhé straně jiný klient, začínají se objěvovat chybky i problémy.

Jinak Ubuntu je funkční produkt, ale některé věci fungují hůře, než v předchozí verzi - grub2, empathy - což k uživatelské spokojenosti jistě nevede.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 15:01

Nuz, ciste odhadom, vacsina BFU oceni viac prave ten audio/video rozhovor ako "komfort," ktory naviac moze kazdy chapat inak. A ti ostatni ho proste vymenia

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 14:00

a vieš uviesť nejaký "funkčný produkt" obdobný k ubuntu? Iste chápeš, že windows proste do tejto kategorie nepatrí, kedže neobsahuje takmer žiadny SW...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 14:42

Jediný, kdo sem plete windows, jsi ty. Já se o nich zmínil jenom ve srovnání rychlosti bootu, ne co do funkčnosti.

Pokud však jsou součástí oficiálního vydání distribuce (Ubuntu 9.10) věci, které by s klidem snesly (nebo dokonce mají) "nálepku" BETA, zadělávají si vydavatelé na spoustu negativního šumu po internetu i mezi lidmi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 15:09

Komunikátor se sice změnil v GMOME, ale o tom, že v Karmic Empathy zůstane, rozhodl Canonical. Mohli ho vyměnit za Pidgin tak jako Epiphany za Firefox. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 09:22

Jó tak ten úvodní obrázek který odkazuje na článek se mi moc líbí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 09:05

Jak to tak čtu, tak asi patřím k těm šťastným. Mě 9.10 šlape po čisté instalaci naprosto suprově. Nic nebylo třeba dolaďovat. Start na Dellu Studio 1537 trvá 26s na HDD s 7200 ot. U předchozí verze jsem měl občas problémy s WiFi, ale to tak bylo všechno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 12:37

Tak to gratuluji! :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 23:37

Hmm... tak to ja som potom ultra stastny Tiez mam Kubuntu v9.10 od beta verzie a do dnesneho dna som nepocitil potrebu preinstlovania... vsetko funguje ako ma

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 08:11

Snad až ten poslední odstavec mě přinutil nové Linuxy vyzkoušet...

Ale když já jsem z těch sedmiček tak rozmazlený...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 07:46

Článek jakobych psal já. Mám úplně stejné zkušenosti. Doma jsem na NB nainstaloval Ubuntu 9.10 finální verzi a radoval jsem se, jak to všechno pěkně klapká...Pak jsem začal pomalu narážet na problémky a to mě bohužel rozladilo. Rozhodně se totiž nepočítám mezi linuxové odborníky natož, abych si někde hluboko v systému něco nastavoval a přepisoval. Stalo se tak již podruhé a systém šel opět pryč z NB a vrátil se Win7Ult.

Ostatně, linuxáci prominou, Win7Ult Ubuntu prakticky zesměšnil. Stala se z něj dětská hračka a já si konečně mohl po 10 letech odškrtnout.....ano...Microsoft udělal systém

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 07:55

Ja to rikam furt. Linux je pro desktop dobry jenom teoreticky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 09:07

Rekl Niky a konecne si sel o Linuxu neco zjistit a naplanoval si, ze jej konecne taky zkusi, aby blbecek vedel, o cem vlastne mluvi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 10:53

Viktore, neutekl jste z jedné (jediné?) Cimrmanovy knihy?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 11:01

Karel Kahovec:

Hmm, nemá talent, Kuzma je támhle ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 10:53

a už umí Win7 kopírovat profily?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 14:11

Jaké profily máte na mysli?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 08:24

Ja jsem se Seven taky spokojenej,ale z jinýho důvodu než 99procent lidí.Řekněme že to co je tam noveho fakt používam a využivam.Jinak některe drobnosti taky potěší - ale neodpustím si k těm problemům.projděte si posledních 50 stranek na foru a v poradně.Vychází z toho jen dva možné závěry - většina lidí co jedou na WIN jsou opravdu babralové,nebo win včetně seven stojí za kulové.Osobně jsem spokojeně používal Debian - k specificke věci co tam běží doted púoužívám,Ubuntu,Slackware - jine jen zběžně testl.Problemy pokud byly jsem během chvilky vyřešil - par navodů visí odemne doted napřiklad na UBUNTU foru.

Takže kde byla chyba?v Ubuntu nebo v tom že prostě nevite kde rychle šahnout v systemu - totež totiž neví ti neštastníci tady v poradně s Seven.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 07:35

neporadíte mi nějaký dobrý hudební přejhrávač pro KK?

zkoušel jsem jich už pár a každý má nějakou chybku (ale to i ty přehrávače na windows s výjimkou foobaru), podmínkou je možnost přehrání celého adresáře (folder) bez nutnosti cpát jej do nějaké hloupé knihovny (kupodivu to spousta programů neumí), korektnmí zobrazení id3 tagů v kaně, hangulu a dalších "východňarských" abecedách, zobrazení coverů umístěných jako cover.jpg v adreesáři s albem (cpát to do každé mp3 je prasárna a navíc tím člověk přichází o fůru místa na disku), "kompaktní" zobrazení alb v playlistu, srobblení na last.fm výhodou, přehrávání rádií výhodou, stejně tak hromadné tagování (i v japonštině) a smažení přímo z programu výhodou...

díky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 07:43

smplayer, kmplayer, mplayer, kaffeine, totem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 08:54

amarok

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 09:05

Podle toho co píšeš by ti mohl vyhovovat Banshee, kdyžtak mrkni na moji krásnou recenzi zde: http://www.linuxexpres.cz/software/banshee-itunes-l... ... Ale jak je to s japonskými tagy nevím. Jinak je fajn i Exaile nebo Rhythmbox. Amarok 2 už mi přijde jako přebujelý moloch.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Amarok je silně optimalizován pro KDE a (podle mě) na defaultním desktopu GNOME je vizuálně rušivý a nekonzistentní. V případě Banshee je u někoho nepřekonatelný problém, že jede na Monu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 09:46

> Amarok je silně optimalizován pro KDE a (podle mě) na defaultním desktopu GNOME je vizuálně rušivý a nekonzistentní.

Napriek tomu ale lepsi prehravac, nez Amarok 1.4 nepoznam

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 23:40

exaile, amarok, banshee

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2009 16:59

Zkus hudební přehrávač QMMP.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 07:19

Také jsem odinstaloval Empathy a hodil tam Pidgin. Ani ne tak kvůli grafickému rozhraní, ale kvůli češtině. U Empathy mi "druhá strana" často psala, že jí chodí nečitelné znaky (já jsem to viděl dobře). U Pidginu tento problém nemám, i když někdy zase opačný - nevidím korektně zprávy z některých alternativních klientů (QIP, Miranda).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 07:29

u Mirandy se divím, tam by mohla být chyba na straně toho Pitkina ale QIP je špatným kódováním proslavený, ten snad umí korektně komunikovat jen sám se sebou

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 07:36

Čeština v Pidginu mi správně chodí až po nastavení kódování windows-1250 v nastavení účtu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 07:42

protože druhá strana má kódování windows-1250 a ty UTF-8. Ale to není chyba Empathy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 07:54

To je skvely nazor!! Hlavne, ze jsi nasel vinika - druhou stranu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 08:13

jistě, jde třeba v qipu nebo icq změnit kódování? Kdyby rovnou podporovaly UTF-8, tak je po problému....a ne nějakej windows-1250

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 11:41

ICQ UTF-8 podporuje -> zpravy napsane v UTF-8 se na ICQ zobrazi spravne.

Ten tvuj program nepodporuje Win1250, tj. problem je v nem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 11:48

Jak se to vezme, nepodporovani nestandardniho formatu (ackoliv je vetsinovy) bych za chybu nepovazoval, ale je fakt, ze kdyz uz nekdo vyviji sw, tak se ma setsakra snazit, aby byl kompatibilni. Otazka pak je, zda je kompatibilni samotny format Win1250, nebo zmineny sw v Ubuntu. No flame

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 12:16

Me proste prijde absurdni, kdyz se nekdo snazi (v tomto pripade "kecalek"), aby jeho program podporoval X-jinych protokolu a pritom vubec neresi kodovani, ktere tyto programy, ktere chce podporovat, pouzivaji...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 12:27

To bude asi tym, ze vsetky tie protokoly pouzivaju bud UTF-8 alebo dake ine, jednotne kodovanie.

A nakolko ICQ pouziva len zopar malo % svetovej populacie, nemaju dovod nejak moc sa s nim babrat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 12:57

Tak proc ho potom VUBEC PODPORUJI

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 13:02

A proč ne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 13:55

ide asi o to, že jazykoch bez mekčenov, dlžnov a dalších znamienok, sa tieto problémy až tak veľmi neprejavujú..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 11:54

a muzes mi vysvetlit proc podporovat jakekoliv kodovani kdyz mame UTF-8 ktere resi vsechny problemy?

PS:ten jeho program umi cp1250, akorad nemuze pouzivat vsechny kodovani zaroven UTF-8 je jako vychozi kodovani nejlepsi volba

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 11:56

Pretoze UTF-8 este vzdy poriadne nepodporuje... chvilka napatia... schvalne, kto to uhadne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2009 14:09

ja bych vedel, ale nechci vypadat jako fanaticky Open Source posuk

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2009 14:21

feartohell: stejne jsi fanaticky Open Source posuk ... ja taky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 11:55

Spravy napisane v UTF-8 sa zobrazia spravne aj v Pidgine a Empathy Prave preto je problem na druhej strane.

()

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 11:58

Ja vim, UTF-8 je proste nejlepsi mozna volba, ale podle me nema smysl v dnesni dobe hazet klacky zejmena uzivatelum ti, ze proste vynecham poradnou podporu jineho reseni. A to plati vseobecne jak pro Linuxove distra, Apple, tak i pro MS. Protoze nastvanej je pak jen uzivatel, nikdo jiny. A zbytecne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 12:09

Problem je, ze je v praxi nemozne z jednej kratkej spravy nejak "detekovat" pouzitu znakovu sadu. Pidgin teda nema ako vediet, ze zobrazuje nezmysel a jeho vyvojari s tym nic nenarobia.

Samozrejme, ked sa to nastavi, bude Pidgin cp1250 podporovat. Ale len cp1250 (a UTF8,) ak teda napise daky rus, alebo hoc aj slovensky uzivatel QIPu, zobrazi sa zasa len zmatok.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

>> Ten tvuj program nepodporuje Win1250, tj. problem je v nem.

Niky, obskurní kódování win-1250 používá asi tak 1% populace (někteří Poláci, Rumuni, Češi, Chorvati, Slováci, Maďaři a Slovinci).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 12:10

Svätá pravda

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 12:14

No a co?

Pro linuxaky je to ale asi hodnota pod jejich rozlisovaci schopnosti.. Ale nedivim se tomu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 14:35

Tak to je zajimave

Uzivatelu "obskurního kódování win-1250" je vice nez uzivatelu mega-suproveho operacniho systemu Linux (0.96%)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 14:42

>> Tak to je zajimave. Uzivatelu "obskurního kódování win-1250" je vice nez uzivatelu mega-suproveho operacniho systemu Linux (0.96%)

Vyšší počet uživatelů = vyšší kvalita ? Odkdy ? Při TV vysílání je počet diváků Kameňáku daleko vyšší než počet diváků Verdiho opery. Z toho je hned všem jasné, že Kameňák je daleko kvalitnější pořad.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 15:35

Kdo tu mluvi, ze vyssi pocet uzivatelu je vyssi kvalita?

Nic takoveho jsem nerekl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 14:47

Dost bolo UTF-8, prec s UTF-8, nech zije win-1250

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 15:36

nene, je to jinak

Pryc s Linuxem, nech zije win-1250

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 17:13

Oneee ....

"In modern applications UTF-8 or UTF-16 is a preferred encoding."

( http://en.wikipedia.org/wiki/Windows-1250... )

Myslim, ze strelil "trosicku" vedla

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 17:36

Win125 neni ISO ani normalizovane kodovani, proc je tedy podporovat ?

Zasila ICQ hlavicku v cem je kodovan ? ... pokud ne, tak odkud to mam tahat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 08:10

Pro Pidgin existuje sikovny plugin:

http://www.sedaha.cz/drupal/cs/content/plugin-... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 09:44

> nevidím korektně zprávy z některých alternativních klientů (QIP, Miranda).

U QIPu je odosielanie azbuky namiesto ceskych znakov znamy "bug"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 07:07

Pěkný článek. Sám Ubuntu používám, ale bohužel musím konstatovat, že v některých situacích se prostě bez Windows neobejdu (cca 3%). Třeba moje tiskárna odmítá jakoukoliv spolupráci s linuxovýma distribucema. Ať už jsem skoušel OpenSUSE, Fedoru či Ubuntu u kterého jsem nakonec zakotvil. Naštěstí řešení je ve virtualizaci (nemusím furt restartovat PC a přehazovat se přes grub do windows abych si vytisknul nějakou tu A4). Sice krkolomě, ale vyřešeno. Ostatně na špatnou kompatibilitu především s externím hardwarem linuxové distribuce hodně trpí. Je to i tím, že pro to 1% jaksi výrobcí hardwaru nemají zájem většinou dělat oficiální drivery. Když nainstaluji windows a nedám mu instalační CD od motherboardu, tak nerozjedu kolikrát ani síťovou kartu, natož pak zvukovku. U Ubuntu jsem zatím s hardwarem samotného PC neměl žádný větší neřešitelný problém, zatím tedy. Abych se přiznal, tak zmíňka v článku o nefungujícím jacku v notebooku mě nějak nepřekvapila, z druhé strny sám nevím, jestli jack v mém notebooku u Ubuntu funguje. Sluchátka tam nebyla už ani nepamatuji vzhledem k tomu, že na něm především pracuji a tak jediné co slyším je start OS.

Ale to stejně nemění nic na tom, že zákazníkovi bych Ubuntu do PC nikdy nenainstaloval a když už, tak jedině někomu, kdo trošku projevuje zájenom o výpočetní techniku. Ale stejně v grub defaultně by byl windows a timeout na 5.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 07:53

0,96%

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

A nebo taky od 0,5% do 3%. Záleží na statistice a její metodice například:

1. Kdo je uživatel Linuxu? ( Pokud jsem si koupil OEM verzi Windows a přeinstaloval Linuxem, jsem uživatel Windows? Pokud mám Linux doma a v práci spravuji síť pro Windows jsem uživatel Windows?...)

2. Co je Linux? (Třeba některé statistiky započítavají distribuce typu Android a jiné ne.)

3. Je statistika globální? (Některé statistiky málo zohledňují země, kde se nepíše latinkou. Například Čínský trh značně vychyluje statistiku. Započítává se korporátní sféra a veřejný sektor?)

atd. atd.

IMHO je naprosto jedno, zda je podle nějaké statistiky podíl Linuxu na desktopu 0.96% nebo třeba 0.61%. Motto : Podle statistiky výzkumníků prestižní univerzity XY je přesně 97,401% publikovaných statistik smyšleno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 10:06

Mě by spíš zajímali absolutní čísla, než tyhle %. To máte jako s těmi průzkumy volebního mínění v česku, průzkumy si je cucají z prstu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2009 09:16

ty statistiky jsou pochopitelně otázka jak a kde se měří. já bych za vypovídající považoval třeba zastoupení na google.com, v čechách na seznamu či idnes. prostě na stránkách, kam chodí obrovské množství uživatelů bez rozdílu toho, jak jsou na tom se znalostmi IT. Pochopitelně root.cz hodí jiná čísla, než microsoft.com atd... další věcí je to, že je stále velké procento "offline pc" například v naší zemičce a v tomto segmentu o linux asi nezakopnete (vycházíme z předpokladu, že uživatel linuxu něco i IT ví a internet k tomu patří). každopádně nové ubuntu se chovalo, když jsem ho zkoušel, velice hezky, ale nakonec jsem se vrátil stejně k widlím. na pc mám 7, netbook jede na xp (zatím..), v práci taky xp. každopádně vždy když vyjde nové ubuntu, tak ho vyzkouším a ty pokroky jsou citelné a je to dobře. konkurence je třeba.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 10:08

Neni reseni virtualizaci trochu tezkopadne? Misto investice 7 000 do plne verze Windows ste mohl ty same penize investovat do nove tiskarny.

S Ubuntu bohuzel osobne moc spokojeny nejsem. Behem chvili co jsem ho zkousel jsem narazil na problemy se svoji televizni kartou do USB - nekdy jede, nekdy ne. Problemy ma i smplayer - zmena hlasitosti nebo posunuti ve silmy je schopna zakousnout prehravac a obcas dokonce cely system. Problem se sitovou multifinkcni tiskarnou - sice tiskne, ale neskenuje po siti. O problemu s grafickou kartou ATI X1950 ani nemluve - funguji jen otevrene ovladace, ktere tak tak staci na akceleraci plochy.

>>Když nainstaluji windows a nedám mu instalační CD od motherboardu, tak nerozjedu kolikrát ani síťovou kartu

Tohle si dovolim tvrdit platilo po Windows XP. U Windows Vista a 7 se mi jeste nestalo ze by sitovka nenajela hned po instalaci a pokud byl pocitac pripojen k internetu tak si vzdy vetsinu ovladacu stahl a nainstalovat bez nutnosti jakekoli intervence.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 10:44

> U Windows Vista a 7 se mi jeste nestalo ze by sitovka nenajela hned po instalaci a pokud byl pocitac pripojen k internetu tak si vzdy vetsinu ovladacu stahl a nainstalovat bez nutnosti jakekoli intervence.

Zatial co Ubuntu ma vacsinu ovladacov zabudovanu Problem je len s tymi, co sa nezabuduju/nestiahnu a to na oboch stranach.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 12:36

Problem je kdyz ty ovladace:

- neexistuji - ATI grafika

- jejich funkcnost je omezena - viz multifunkcni tiskarna

- proste blbnou - USB tuner

Linuxu fandim a poslednich 5 let se drzi v dualbootu, ale za celou dobu co s nim delam narazim na problemy u veci, ktere ve windows proste funguji. Nerikam ze Windows jsou dokonale, k tomu maji daleko, ale vyreseni vsech problemu na stroji s windows mi zabralo radove min casu nez na linuxovem stroji a to si trofam rict ze do linuxu vidim podstatne lip nez do windows. Takze ve vysledku je pro me snazsi zustat u windows. Mozna se to casem zmeni, ale k tomu povede jeste dlouha cesta

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 11. 2009 02:06

Pod tenhle text se podepÍšu klidně také . Instalace a konečné doladění Windows vyjde časově lépe než stejně funkční instalace linuxu . Když se přidají problémy s WINE a omezenou kompatibilitou ...... Má Linux jako náhrada desktopového prostředí trvalý problém .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 11. 2009 08:13

To zavisi od HW a schopnosti instalatora (osoby.) Lenze zatial co instalacia Linuxu je vec viac-menej jednorazova, realna zivotnost Windowsu je v dobrych podmienkach tak dva roky

Ale so zaverom suhlasim, teda ak mu spravne rozumiem. Linux sa ako nahrada Windowsu naozaj nehodi, rovnako, ako sa Windows nehodi ako nahrada Linuxu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 11. 2009 09:36

Proboha, neexistujíí ovladače pro ATI?

Je pravda, že moje HD4870 1GB má v glxgears 8500fp/5s a nVidia GeForce 8600GTS měla 12000. Ten rozdíl trochu nechápu, nicméně hry jsou stejně hratelné, jako na Windows, žádný propad fps jsem v porovnání s Windows nezaznamenal.

Nechodí mi antialiasing ve hrách pod Wine, ale na tom pracuju .

Ovladače na Xi-fi jsou sice opravdu chudé oproti Windows, ale za to má ta xi-fi lepší zvuk, což nechápu . Stejný jako pod Win XP, pod Vistou se ten zvuk prostě zhoršil.

Od té doby, co jsem nainstaloval Ubuntu, mi najednou všechna práce na počítači připadá jednoduší. Prostě spustím Synaptic, vyberu program, on se sám stáhne, nainstaluje a bude se pravdidelně aktulaizovat. Je mi jasné, že kdyby tohle udělal M$, hned by po něm vyjela Evropská komise. Ale to mě nezajímá, protože já chci pohodlí.

Shodit Gnome se mi povedlo 3x, jednou za to mohlo Wine a dvakrát to bylo špatným přetaktováním procesoru.

Navíc jsem začal zase o něco víc chápat, co to ten operační systém je, jakou roli v něm má prostředí (Gnome) a podobně. Uznávám, že tohle je trochu pro hračičky a ty, co to zajímá.

Kdybych měl ale dneska dědovi dát počítač, aby se na něm naučil, dostal by Ubuntu. Pro něj to bude jednodušší, než Windows. Bezpečnost úžasná, žádné viry (nemusí se bát dělat na internetu prakticky cokoli, protože nikoho, kdo by se rozhodl napadnou mu Linux, nebude zajímat. Pokud si nestáhne nějaký Linuxový virový balíček, ale to by snad neudělal.), rychlost a stabilita, zabudované veškeré důležité programy, okamžitá aktualizace...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 11. 2009 16:44

Viz. ATI

- asi je potreba trochu doobjasnit situaci. Podpora pro ATI je, ale pouze pro nove modely. To ze 2 roky stara graficka karta je nepouzitelna pro hry mi prijde jako velky problem v pouzitelnosti pocitace. Nemluve o tom, ze hrozi kdyz ted koupim novy HW, tak za rok nebo 2 zase nebude porporovany! Navic to je nejak zahadne provazane s Wine, takze notepad se otvira 2 minuty a obrazovka blika jak diskoteka -> vse s Wine je take nepouzitelne.

- >> Pokud si nestáhne nějaký Linuxový virový balíček, ale to by snad neudělal

Ano takhle se sirej nejsnaze viry i na Windows. Linux v tomto uz poskytuje stejny konfort. Staci poklikat a vse se nainstaluje samo (musi se napsat heslo roota, ale to samozrejne dodate kdyz chcete ten balicek hotSexyGirls.deb)

>> kdyby tohle udělal M$, hned by po něm vyjela Evropská komise

Svata pravda :(

>> Kdybych měl ale dneska dědovi dát počítač, aby se na něm naučil, dostal by Ubuntu

pokud bych k danemu PC uz nemel koupenou licenci Windows tak musim souhlasit. Pro bezne brouzdani po internetu a sem tam napsani dokumentu je zbytecne investovat do licenci MS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 11. 2009 17:05

Viz. ATI

- asi je potreba trochu doobjasnit situaci. Podpora pro ATI je, ale pouze pro nove modely. To ze 2 roky stara graficka karta je nepouzitelna pro hry mi prijde jako velky problem v pouzitelnosti pocitace. Nemluve o tom, ze hrozi kdyz ted koupim novy HW, tak za rok nebo 2 zase nebude porporovany! Navic to je nejak zahadne provazane s Wine, takze notepad se otvira 2 minuty a obrazovka blika jak diskoteka -> vse s Wine je take nepouzitelne.

- >> Pokud si nestáhne nějaký Linuxový virový balíček, ale to by snad neudělal

Ano takhle se sirej nejsnaze viry i na Windows. Linux v tomto uz poskytuje stejny konfort. Staci poklikat a vse se nainstaluje samo (musi se napsat heslo roota, ale to samozrejne dodate kdyz chcete ten balicek hotSexyGirls.deb)

>> kdyby tohle udělal M$, hned by po něm vyjela Evropská komise

Svata pravda :(

>> Kdybych měl ale dneska dědovi dát počítač, aby se na něm naučil, dostal by Ubuntu

pokud bych k danemu PC uz nemel koupenou licenci Windows tak musim souhlasit. Pro bezne brouzdani po internetu a sem tam napsani dokumentu je zbytecne investovat do licenci MS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 12:57

myslim se nejvicim problemem Ubuntu co se tyce ovladacu je jejich deleni na svobodne a nesvobodne. Kdybych nevedel o cem je rec a vyskoci na me hlaska ze nektere veci nefunguji a zprovozneni potrebuje nesvobodne ovladace ktere se nedoporucuji tak je asi nenainstaluju. Nechapu smysl tohoto, proc je nezprovoznit hned po instalaci kdyz v systemu stejne jsou

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 13:52

neslobodné su väčšinou problematickejšie... napríklad pri upgrade jadra.... ale inak súhlasím s tým, že takéto hlašky by mali byť viacej idiot-frienly (a to nemyslím nič v zlom)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 14:33

"neslobodné su väčšinou problematickejšie."

To je sice mozne, kdyz je system POTREBUJE, ale NEDOPORUCUJE JE?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 14:51

Nejakou prapodivnou zhodou nahod s Nikym suhlasim, ta hlaska (a cela ta vec s "neslobodnym" SW v Linuxe) mi pride postavena na hlavu Je vcelku ironicke, ze takuto hlasku nezobrazi [dosadte si lubuvolne vhodne distro sem], ale objavi sa v distre pre "obycajnych ludi."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 14:56

Treba napisat http://brainstorm.ubuntu.com/...

a mozno to poludstia

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 15:23

Asi takhle. Vzhledem k tomu, že tisknu naprosto minimálně, tak mi to nevadí. Krom toho mám Windowsy a používám je i na jiné aplikace. Takže nic neušetřím, protože prostě licenci Windows potřebuji nejen pro rozjetí tiskárny. Co se týče Windows 7, zkoušel jsem, docela se mi to líbilo (narozdíl od Vist), ale nemůžu to dát do počítače každému. Pokud mi tu člověk příjde, že by to chtěl přeinstalovat a má slabý počítač a orig. licenci XP, tak mu tam nebudu cpát Windows 7, které by si buď musel koupit nebo bych musel provést černou instalaci (proč).

A teď jsem si vzpoměl, že to s tou síťovkou se děje například u mého notebooku. Tam bez driverů nepochodím. Jenže dejte na notebook s procesorem P. M 1,6 a RAM 512 Windows 7. Zatímco Ubuntu jsem tam dal naprosto bez problémů. Krom toho, že mi jede všechno hned z úvodu, tak je to podstatně rychlejší jak XP. A na tu práci, kteoru s tím notebookem dělám to je naprosto bezkonkurenční.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2009 16:55

Na vyšší výkon zkuste jiný xserver tzv. xserver-nobackflipp. Na Ati X1250 mě to hodně pomohlo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2009 17:26

Teda nobackfill.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 14:00

> Když nainstaluji windows a nedám mu instalační CD od motherboardu, tak nerozjedu kolikrát ani síťovou kartu, natož pak zvukovku.

Zkuste Windows 7. Tam jsem žádné ovladače od výrobce HW nepotřeboval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 14:33

Ono je to divne, Sitove karty/zvukovky atd. jsem rozjizdel automaticky uz v dobe Windows XP

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 14:56

Já osobně s tím na svém PC nemám žádný problém. Až na zvukovku (stačí nainstalovat ovladač AC97 a je to v poho) mi jede vše. Ale už jsem tu měl na přeinstalaci počítače, kde prostě síťovka nejela (Win XP - majitelé měli licence na XP a o Visty nestáli - ostatně já také nejsem fanouškem Vist). Takže jsem musel stáhnout drivery na netu a přetáhnout přes USB. Pak už jelo vše v pohodě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 15:02

Obe?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2009 02:26

Tak ja s tim mel problem i ve Viste. Treba obycejny ethernet (tusim od intelu) proste nefungoval. V Linuxu bez problemu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 11. 2009 15:01

Na sévm PC s tím problém nemám. Setkal jsem se s tím u počítačů jiných lidí. Co se týče Windows 7, tak ano nemám problém, ale jiní by mohli mít. Přecijenom, když mi tu někdo dotáhne PC s RAM 512 MB, tak to je blbost. A samozřejmě také záleží na co má ten člověk zrovna licenci. A krom toho, kvůli tomu, že ze začátku nejde síťovka neznamená, že bych měl každému cpát sedmičky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 17:34

Na tiskarnu nezkousej distribuci, ale CUPS + moduly do nej (foomatic)

http://www.linuxfoundation.org/collaborate/workgroups/op... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2009 00:28

Dík, zkoušel jsem už dříve, ale nepomohlo.

P. S. Distribuce jsem nezkoušel kvůli tiskárny .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 05:36

Pekna recenzia.

Som fanusikom uz v podstate roky a win uz na ziadnom PC doma nemam, ale tvarit sa, ze je linux bez chyby je proste otravne.

Sam som mal, paradoxne, vacsie problemy so zvukom na win - instalacia driveru isla, update od MS ale potom znefunkcnil driver, nasledne sa snazil zvuk ist cez spdi/f aj ked som ho chcel na repro a podobne.

Aj BT adapter vo win mal moralny problem - SW od vyrobcu mal povoleny prenos len 5MB, potom chcel registraciu a platbu za "plnu verziu". Na CD, nastastie, bola starsia, ale plne funkcna verzia - akurat ze padala po pripojeni a sparovani noveho telefonu.

S Nokiou (Symbian) v ubuntu mam problem aj ja - prenos mi sice funguje, ale kedze je to Symbian, tak sa cez nu nepripojim na net. Cez manzelkym "hlupy" SE to ide na prve poklikanie - po sparovani si system zisti, ze ma moznost sa pripojit a prihodi ho do sietovych pripojeni.

Autor mal zjavne smolu na konkretny HW, ale napriek tomu sa mi paci, ze to prekusol, opravil a dotiahol recenziu do konca namiesto bedakania nad nefunkcnostou - len dufam, ze nareportoval defekty a pomoze aj ostatnym.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 00:34

Veľmi pekný článok

Ja som nové Ubuntu práve doinštaloval, samotná inštalácia trvala pol hodky horšie bolo dať systém do pov. stavu, každopádne som maximálne spokojný. 9.10 som mal taktiež od bety takže "čistá" inštalácia prišla vhod.

Čo sa týka chýb tak hej Ubuntu ich má pomerne dostatok, no to má každé relatívne noob-friendly distro(openSuse, Fedora -- u Fedory je to hotová katastrofa ). Výhodou však je, že tých ľudí ktorý nepostrehnú žiaden problém je u Ubuntu viacej ako tých problémových.

Samozrejme, čo sa týka stability a otestovaného softvéru, na to sú tu iné distrá (CentOS, Debian stable), ale to už by bolo o niečom inom.

Ubuntu je super, ak chce človek niečo čo má "aktuálne balíky", je to trochu pekné a minimálne bezúdržbové potom chce Ubuntu :) Sic ma v poslednom čase trocha pohoršila tá reklama v balíku "r".

Otázkou je aké bude nové openSuse tam by mala byť sit. lepšia vďaka predĺženému cyklu releasovania..

Inak ono niektoré tje rezencie nie sú až také pekné, ako hovoríte v článku napr. http://www.linux-mag.com/cache/7600/1.html...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 11. 2009 06:51

No ten odkaz je zajimavy, moc anglicky sice neumim, ale toto (co jsem pochopil) sem nekdo napsat, tak ho NEKTERI linuxaci sezerou za ziva.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor