Ubuntu 12.10 propojí web s desktopem

Krátce před Windows 8 vyjde také nové podzimní Ubuntu 12.10. Jeho specialitou bude vylepšené prostředí Unity a snad i integrované webové aplikace. Beta 1 je už pár dnů na webu.

Osmnáctého října se na internetu objeví další Ubuntu. Bude mít číslo 12.10 a kódové označení Quantal Quetzal. V češtině se prý jedná o jednotného kvesala, což je takový malý barevný pták, vlastním jménem kvesal chocholatý.

Nové označení, které nejspíše vzniklo na nějakém hodně divném večírku, naštěstí není jedinou novinkou distribuce. Ta to bude mít těžké, na scénu totiž vstoupí pouhý týden před uvedením Windows 8. Skoro bych si dokázal tipnout, jaká z těchto událostí se dostane do hledáčku masových technologických médií.

ubuntu 12.10.png
Pracovní plocha Ubuntu 12.10

Snad i proto jsem si ji nainstaloval už dnes, nějaký týden po uvolnění první betaverze. Ta druhá přijde za pár dní. Nové Ubuntu přináší několik zajímavých novinek. Mezi ně nepatří nové verze programů, to považuji za samozřejmost, ale programátoři zapracovali na samotném prostředí Unity.

Jedno Unity, už žádné Unity 2D

Doposud bylo Unity k dispozici ve dvou verzích. Jako akcelerovaná nadstavba pro systém Compiz a jako kompatibilní Unity 2D, které bylo trošku jednodušší, ale za to se spustilo na každé šunce se starým a nepodporovaným hardwarem. To se nyní mění a kvesal pracuje pouze s jedním Unity.

Pokud budete mít adekvátní hardware a ovladače, Unity poběží jako za stara na GPU. No, a pokud se tak nestane, bude práci grafické karty simulovat základní procesor. To si sice může v extrémních případech podepsat na pomalejší reakci desktopu, ale prostředí tentokrát bude skutečně identické. Možná právě proto se celá distribuce jmenuje jednotný kvezal.

Chytrý Dash s náhledy

Pokud je pro vás prostředí Unity španělskou vesnicí, jen zopakuji, že se skládá z plochy, horního panelu, levého panelu Launcher a nabídky Dash, která připomíná některé principy Metra z Windows 8.

Dash je fulltextový vyhledávač všeho v systému a nově do vínku dostal náhledy. Když v Dashi něco vyhledáte a klepnete na to pravým tlačítkem, zobrazí se dodatečné informace. Když to bude obrázek, přímo zde se zobrazí miniatura, když to bude aplikace, zobrazí se její popis a miniatura z katalogu. To se hodí zejména u těch méně známých.

dash 1.png  dash 2 detail.png
Běžný pohled na nabídku Dash a nový detailní pohled na vybranou položku

Když to bude hudební album, budete si ho moci přímo odtud rychle přehrát, respektive si poslechnete ukázku, a tak dále.

dash hudba.png
Pokud bude položkou hudební album, mohu si ho přehrát (zde nabídka el. obchodu Ubuntu)

Unity WebApps

Poslední velkou novinkou jsou integrované webové aplikace. On je to ale trošku podvod, tato funkce totiž není součástí betaverze, ale měla by snad být k dispozici ve finální verzi. V každém případě si ji můžete nainstalovat dle instrukcí na OMG! Ubuntu! a to i na starší verzi 12.04.

Unity WebApps tak trochu připomínají starší projekt Mozilla Prism a funkci IE9+ v hlavním panelu Windows7+. Mají jediný úkol, udělat z webových aplikací desktopové. Pokud tedy navštívíte některou z podporovaných stránek v Chromiu (ne v Google Chrome, ale opravdu v Chromiu), vyskočí na vás proužek, jestli ji chcete integrovat do Unity. Pokud budete souhlasit, objevíte zástupce webu v Launcheru.

instalace webapps.png
Proužek s instalací zástupce na plochu – v menším okně text nepěkně přeteče

Jenže pouhou ikonou to v některých případech naštěstí nekončí. Když tímto způsobem vytvoříte zástupce třeba pro Grooveshark, a pak si na něm pustíte nějakou desku, v systémovém ovládání hlasitosti se objeví také miniaturní přehrávač Groovesharku podobně jako by to byl desktopový Rhytmbox.

grooveshark integrace.png
Integrace webového Groovesharku do ovladače hlasitosti v Unity

Integrace Groovesharku vypadá lákavě a podobně se chovají i sociální sítě včetně Twitteru a Google+. Jenže toto vše je teorie a v praxi to často funguje úplně jinak, zpravidla nijak. Idea zajímavá, Unity je na něco podobného opravdu ideální, ale často získáte skutečně jen toho pasivního zástupce v Launcheru a na to je ho škoda, vertikálních pixelů totiž není nikdy dost a brzy ho zaplníte.

webapps launcher.png
Ikony Gmailu, Last.fm, Google Readeru, Google+ nebo třeba Groovesharku nejsou desktopové aplikace, ale zástupci webových stránek – Unity WebApps

Ubuntu 12.10 Beta 1 si můžete stáhnout z webu distribuce. Jako vždy mějte na paměti, že linuxové distribuce včetně Ubuntu ctí původní význam slovíčka beta a nejedná se tedy o verzi, která by si zasloužila ostré produkční nasazení nejen na serveru jaderné elektrárny, ale často i u vás doma. Chybové hlášky prostě budou na denním pořádku a vy zlostí rozbijete klávesnici.

Informace v češtině najdete na tuzemském webu Ubuntu.cz a rozsáhlejší preview pak na Linuxexpresu.
 

Diskuze (135) Další článek: Fotbálek a lezecká stěna. Jak vypadá nové sídlo Seznamu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,