Technologie | Mobility

UbiquitiLink chce stavět mobilní BTS ve vesmíru. Prý se s nimi spojí běžný mobil

Mobilní vysílač, ke kterému je právě teď připojený váš telefon, se v husté zástavbě měst nachází zpravidla jen pár desítek až stovek metrů od vás a i v české divočině dnes bude nejspíše na některém z těch nejbližších kopců v okolí.

Co kdyby se ale telefon bez dalších úprav připojil k BTS, která by se nacházela 400 kilometrů daleko? Jen pro představu, to je leteckou čarou asi tak daleko, jako z kraje Prahy na předměstí maďarského hlavního města. Každé malé dítě ví, že něco takového je naprosto nemožné.

Telekomunikační startup UbiquitiLink si ale myslí něco jiného, slibuje totiž, že se mobily v našich kapsách skutečně bez žádných dalších hardwarových úprav spojí s vysílači ve vzdálenosti 400 km. Ty ale nebudou kdesi v Maďarsku, ale přímo nad našimi hlavami.

428c8505-dea0-4651-a643-f97489ca89aa
UbiquitiLink slibuje, že s jejich vesmírnými stanicemi BTS se dokáže spojit běžný telefon

Takže si tu celou dobu povídáme o satelitním telefonu? Vždyť to samé už roky nabízí společnost Iridium, skrze jejichž satelitní telefony si můžete domů zavolat klidně i z Arktidy. Jen částečně.

UbiquitiLink chce vyslat na nejnižší možné oběžné dráhy miniaturní satelity, které budou vybavené BTS stanicemi pro vysílání a příjem signálu GSM a LTE. Ve skutečnosti budou o něco chytřejší, družice totiž prostorem poletí rychlostí okolo 7 km/s, takže do signálu musejí být započítané korekce Dopplerovských efektů, nicméně by to prý mohlo fungovat, pokud komunikace poběží na frekvenci okolo 1 GHz. To vše díky blíže nespecifikované patentované technologii.

Některé technické detaily z dokumentace pro americký úřad FCC

Zpočátku byste na telefonu chytli vesmírné bétéesky jen několikrát denně, když satelit prolétne přímo nad vašimi hlavami, později však výrobce slibuje permanentní a globální pokrytí. Aby síť UbiquitiLink nerušila pozemní mobilní sítě, bude spíše poslouchat než sama vysílat. To znamená, že se počítá spíše s jednostrannou komunikací – nabízí se třeba odeslání textovky z libovolného místa na Zemi.

57727b8a-e49e-489d-ae21-354d4505a3ee
Pokrytí na zemském povrchu při přeletu vesmírné BTS stanice

Optikou koncového uživatele by to pak celé vypadalo jako vcelku běžný roaming. UbiquitiLink už technologii letos na jaře krátce vyzkoušel právě ve spolupráci s pozemním mobilním operátorem a údajně to fungovalo. Díky tomu startup získal další peníze od investorů a slibuje, že zhruba někdy za rok bychom se mohli dočkat něčeho hmatatelnějšího.

Diskuze (11) Další článek: Windows Defender dostane nový název, Microsoft ho oprošťuje od Windows

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,