Týden Živě: Windows 10, HoloLens a obří notebook

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 36

Názory k článku

26. 01. 2015 16:37

Mě ten notebook velice připomněl mé dávné Atari STe. Akorát u atárka byl napaječ uvnitř, kdežto tady je ta cihla venku.. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 01. 2015 17:16

Pavelko založ si blog, pleteš si komentář s psaním deníčku onanisty

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
25. 01. 2015 13:23

M$ se sice snaží, ale něco trošku přehání... Například cloud, je to sice na jednu stranu užitečná záležitost, ale lidi podívejte se na to občas i z druhé strany, která se jmenuje BEZPEČNOST, zde by mohlo pomoct client-side šifrování, ale i tak je zde DDoS zranitelnost a představte si člověka spoléhajícího na cloudové služby, který přijde prezentovat produkt své firmy, chdák se připojí přes WiFi nebo LTE, chce se přihlásit do cloudu a získat přístup ke svým datům a ono ku**a nic nebo jen hláška "Omluvte technické potíže na nápravě pracujeme".
A pak tu máme streamování aplikací z cloudu, je to hezký, že zařízení nemusí obsahovat stovky GB, aby obsáhlo vše co chceme, ale v době, kdy se DDoS dá objednat snad jen za pár tisíc mi tento trend přijde zcela zcestný. To je daleko zajímavější domácí streamování z výkonného PC, které může být schované někde v chladné komoře a nedělá kravál v obýváku.Hololens, to je fakt zajímavá věcička, ale obávám se, že s tím výkonem to zas tak slavný nebude. Fakt, že to bude mít HW zpracovávající data ze senzorů a umožňující vykreslování těch "hologramů" je celkem možný, stačí se podívat třeba na Shield tablet od Nvidie a můžeme usuzovat, že výkon se asi i najde, ALE...1) Předpokládám velkou provázanost s MS cloudem, případně spolupráci s výkoným počítačem doma či v práci. Z toho vyplývá jediná věc a to, že uživatel bude mít WiFi přímo na hlavě. Výkon je sice v mW, ale frekvence více či méně odpovídá mikrovlnce (+ vlastní odpadní teplo těchto brýlí), takže výraz "mám zavařený mozek" dostane nový význam
2) Výdrž baterií - tady asi není co dodat, má to kamery a senzory, má to nějakou zobrazovací jednotku a má to vlastní procesor a grafiku (ať už se to nazve GPU nebo HPU), a to prostě žere elektriku. Prostě baterkám nevěřím, dávno měla přijít doba kondenzátorůNicméně i přes tyto nedostatky si myslím, že si to kupce najde například u designérů a podobných profesí, kdo by nechtěl navrhovat novou karoserii nebo nábytek jako Tony Stark
Herní předraženost od MSI je sice na pohled zajímavá záležitost, ale za tuto cenu bych měl tak tři fakt nadupaný PC a to nemluvím o největší zranitelnosti NTB - chlazení, takže víc než dekl k pamětem a diskům mě zajímá přístup k větrákům a chladičům HW potažmo heslo koutku scházelo akorát umozornění na havarijní uložení hesel. Mám na mysli vhodnost upozornit lidi, že HDD ani SSD nejsou věčné a je tedy dobré si někde doma důkladně schovat psanou (tištěnou) verzi a průběžně ji doplňovat.
Jinak ještě k W10 a Cortaně či jiným druhům hlasového ovládání. Proč si sakra nevezmou příklad ze Star Treku: Klávesová aktivace + hlasové potvrzení nebo aktivační oslovení "Počítači" následované příkazem??? To googlovský "Ok, Google" (Glas, watch nebo nevím co ještě) mi připadne fakt ujetý, a když ne Star Trek ve výchozím tak alespoň jako možnost...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
25. 01. 2015 12:22

Dobrý díl, já se nenudil. A pro PAVELKU XP pošuka - hele já to číst nebudu, začínáš to s tou "délkou" přehánět. Hotový případ sám pro sebe.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
25. 01. 2015 11:01

Já se těšim, až brýle HoloLens dorazí na živě.cz k redakčnímu testu. Doufám, že se tomu budete věnovat podrobně. Uvítal bych, kdyby nějaký článek o tom teď ještě vyšel, který se zaměří více na technickou stránku, jak ty brýle přesně pracujou, jaký je tam hardware, jaká bude asi cena ap.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 01. 2015 10:39

Dnes to bylo zajímavější, než posledních x dílů. Co si myslím, že k tomu přispělo?1) Jan Sedlák
2) pootočení stolu
3) "neviditelný" kameraman u snímání notebookumalé mínus bych dal za zvuk - tlumená ozvěna
za tenhle díl palec nahoru

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
25. 01. 2015 10:22

Dneska zajímavé téma, tak jsem to zkusil - a při plácání o browserech jsem to zase vypnul. Proboha, vím toho o desítkách dvakrát tolik, co oni, co by mi mohli říct?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 01. 2015 10:00

Dnes to malo teda naozaj takú vyššiu úroveň, dobre sa to počúvalo, bolo to k veci. Ten notebook bol dosť ohyzdný a mechanickú klávesnicu už by som nedokázal používať. Za tú cenu radšej mac pro, ten by bol asi možno aj prenosnejší :D samozrejme trebalo by aj monitor ale v tej cenovej kategorii to nie je problém

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 01. 2015 02:45

Honza Sedlák se dobře poslouchá, protože jde přímo k věci, vypíchne to podstatné a zbytečně to neobaluje a neokecává. Pokud jde o HoloLens, plně souhlasím s Kubou Čížkem, že podle těch promo ukázek, co Microsoft zatím uvolnit to vypadá hodně zajímavě a lákavě.Nejasnost, jak skutečně fungují HoloLens:
================================
Akorát mi není zcela jasné, jestli ty holografické předměty v prostoru opravdu vytvářejí jen samotné brýle nebo je k tomu ještě něco potřeba ? Ve Zprávách živě, se Lucie zmínila o nějaké pomocné skleněné ploše, to už by zas tak cool nebylo, mít po místnosti nějaké skleněné desky, měl jsem za to, že se to zobrazuje ve volném prostoru.Herní ďábel MSI:
=============
Ta herní mašina od MSI vypadá monumentálně, ale 120 tis. si může dovolit vyhodit za takovou nadbytečnost jen pracháč, kdežto normální člověk tak velké peníze použije na smysluplnější věci - třeba investice do bydlení, které vám zůstane, ale notebook za 120 tis. vám za 7 let může odejít, nehledě na to, že za 7 let bude mít i zanedbatelnou cenu. Rozhodně i pro movitějšího člověka je toto zbytečné vyhazování peněz, když nabušený herní desktop pořídíte za čtvrtinu, max. třetinu ceny, když už jsou hry vaší srdcovou záležitostí.K časopisu Computer.
=================
Byly doby, kdy mi stačilo si pamatovat jedno heslo k mailu, ale dnes si musím pamatovat hesla asi k 30 službám - emaily, eshopy, diskusní fóra, sociální sítě, uložto, One Drive, bankovnictví, a moje hlava už není schopna to pobrat ! Pro každou službu mám unikátní, delší a i komplikovaná hesla, když se pořád mluví o hrozbě prolamování jednodušších hesel. Pro emaily dávám mezi 15 až 30 znaky, pro bankovnictví mám tam dvoustupňové přihlašování a kolem cca 50 znaků, které si pamatuju z hlavy včetně speciálních znaků, ale má to logickou provázanost k nějaké věci. Tam kam člověk chodí pravidelně, tak i dlouhé heslo se brzy naučí, ale když někam jdu jednou za 3 měsíce, tak už zapomínám. Mám paranoiu své hesla svěřovat jakémukoliv programu ! I zdánlivě seriózní doporučený program mohou spravovat hackerové a lidi s nekalými úmysly. V každém programu mohou být zadní vrátka a tvůrci těchto programů si vaše hesla krásně přečtou. Vám nakukají, jak je to šifrované, přitom houby víte, jestli ty vaše hesla si neduplikují do nějakého svého tajného souboru, který si potom tajně přepošlou k sobě. Pan Kuruc i Michalovský jsou profesionálové, ale překvapuje mě ta jejich bezmezná důvěra k nějakému správci hesel, když vůbec nevědí, jací lidé za tím programem stojí. Rady nad zlato na zabezpečení vašich hesel:
==================================
Nejlépe ukryjete svá hesla před hackery a zloději, tak že budou mimo počítač na místech,kde by to nikdo nečekal.
Hesla si vytiskněte drobným písmem a zalaminujte. Pokud nemáte laminovačku, oblepte lísteček z obou stran s přesahem průhlednou lepenkou. Takto lístek vydrží v čitelné podobně i 100 let. 1) Ukryjte lístek např. do vložky bot ve které uděláte břitvovým nožíkem z boku, nejlépe odzadu tajnou štěrbinu. Hesla budete mít stále u sebe i na cestách a žádného zloděje by nenapadlo hledat hesla zrovna ve vašich botách.
2) Ukryjte lístek s hesly v čepici, dvojitá vrstva bývá v kšiltovce, zde udělat malou štěrbinu od spoda kšiltu, toho si nikdo nevšimne.
3) Ukryjte lístek s hesly do násady od koštěte, kde se často nachází dutý prostor. Případný zloděj vám určitě nebude krást smeták.
4) Ukryjte lístek s hesly do prkna např. psí boudy, holubníku, dutinu prkna je nutné odfrézovat vrtačkou, po vložení lístku zamaskovat rovněž dřevěnou záslepkou, dřevěné prkýnko udělat na zasunování, tzn. v hřebech odvrtat větší průměr, aby prkénko šlo vyháknout v případě potřeby, kdy zapomeneme heslo.
5) Pokud nemáte venkovské hospodářství a bydlíte v paneláku, využijte skrýš, kde by to nikdo nečekal - např. v dutém držadle od štětky ze záchoda, v paličce na maso. Jedna rada na závěr: Doporučuji kombinovat aspoň 2 skrýše současně, aby jedna byla pro případ živelné pohromy mimo objekt kde bydlíte a ukládat na takové místa, kde je předpoklad, že s nimi nebude nikdo manipulovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (14)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
25. 01. 2015 02:23

Honza sice mluví a vypadá jako po třech pivech (snad jsem ho neurazil), ale svými názory a informacemi docela potěšil. A to jsem pro větší uzavřenost MS, už to docela přeháněj...Taky jste se mohli pokusit odhadnout cenu HoloLens...tipuji to na desítku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
25. 01. 2015 00:36

O Windows 10 bez Windows 10. Při zvuku tlučení kladiva, řezání dřeva pilou. Tak velký téma a vy se bavíte o tom, proč MS dává do reklam svoje logo a název? Apple to dělá taky. Každý to snad dělá. Nejzajímavější část pro mě byla HW koutek Computeru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 01. 2015 00:19

Davide, dneska sice nevypadáte tak znuděně, jen škoda, že zrovna ta část s notebookem byla o ničem. Jinak opravdu víc takových TŽ s Honzou, má to takovou tu úroveň... stručné a informativní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor