Týden Živě: Umělé inteligence se jen tak nedočkáme

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 40

Názory k článku

avatar
17. 06. 2014 13:52

Umělou inteligenci představují dávno naše ženy navíc ve spojení s emoční elasticitou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 06. 2014 13:17

Ten „Turingův test“ byl spáchán Kevinem Warwickem, asi nejznámějším bulvarizátorem vědy. Ten samý člověk si v roce 2002 nechal voperovat RFID čip a tím sám sebe prohlásil a mediálně zpropagoval jako prvního kyborga.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 06. 2014 09:01

Ono je otazkou, kto boli ti sudcovia?Zaujimalo by ma, ci su schopni odpovedat lepsie ako nasi studenti po dvoch resp. troch predmetoch programovania v jazyku C, ktori maju uspesnost 62,86 % v odpovedi na otazku s moznostami:Direktívy preprocesora (predspracovača)
#include stdio.h#include stdlib.h#include conio.hvložia do programu

A) funkciu main
B) hlavičkové súbory
STanDard Input/Output Header STanDard LIBrary HeaderCONsole Input/Output Header

C) nevloží nič

D) priamo knižnicu štadardných funkcií jazyka C bez potreby linkovania
Doplnok: v prvom semestri sme vyhodili 37% studentov a na tuto odpovedlai, len ti, co prvym semestrom presli...
Edit:nadavam na editor, lebo lebo nejdu zadat znaky mensia a vacsi , vzdy ich interpretuje ako tag.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 06. 2014 20:24

K tomu výmazu starých dat na vyhledávači by opravdu měla platit jasná legislativa.
Dlužníkem může být kdokoliv z nás ! Nikdy nevíte, kdy ztratíte zaměstnání, přihodí se vám úraz a nemůžete potom pracovat a vydělávat a když splácíte nějakou větší půjčku nebo hypotéku, tak je to v pytli ! Ale měly by se brát v potaz jasné kritéria, kdo byl dlužníkem dočasnou dobu a měl zájem to splatit a splatil to nakonec a kdo je notorický dlužník a podvodník - ten by si zasloužil být v tom vyhledávači pořád ! Aby si ostatní na něj dali bacha.
Samozřejmě, kdo se napraví a chce vést poctivý život a nedopustí se už žádného přestupku ani trestného činu, měl by i bývalý kriminálník, který se dá na správnou cestu nárok na ten výmaz řekněme třeba až po 5-ti letech.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
15. 06. 2014 17:58

Asi ji budem potřebovat, vzhledem k tomu jak lidstvo hloupne. Horší, ale bude se s nima hádat. Což o to počítač vytáhnu ze zásuvky nebo mu vyrvu baterii, ale prát se s robotem nebude moc dobrý nápad. Aby jsme jim jednou neleštili povrch, až nás nebudou potřebovat. Možná by se s tím moc spěchat nemělo a vyrazit raději do přírody nebo na trápení těla než vymejšlet chujoviny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 06. 2014 15:40

Umělou inteligenci - řečeno takhle od boku - definují podle mě dvě věci:- zmíněná schopnost učit a se (možná lépe poučit se, pochopit a aplikovat, a v nejvyšším stupni asi schopnost naučit někoho dalšího)
- schopnost tvořit (což je přeci jen trochu dál od primitivního "mravence na objektivu" - to je spíš autorův "brainbrepting")Ty správné otázky leží úplně někde jinde.Potřebujeme umělou inteligenci? Troufám si říct, že ne, v tuto chvíli potřebujeme specializované průvodce s minimálními schopnostmi. Chceme, aby umělá inteligence nahradila společenskou úlohu - komunikaci - pro roli společníka nebo pro chvíle osamění z nejrůznějších důvodů? Máme si vytvořit vazbu na umělého společníka? Zatím Facebook a další ukazují, že pro tyto účely nám bohatě stačí cvičená opice (a nejlépe stádo like opic) na druhé straně.Kde je napsáno, že umělá inteligence obsahuje nějaké prvky prvky humanity a že by lidstvo nevyhodnotila jako hrozbu nebo něco podřadného, nepotřebného, škodlivéího? Je to "JEN" filmová fantasmagorie? No to tedy není... Chybí tu totiž další podstatní věc - jak to bude v případě umělé inteligence s "pudem sebezáchovy"? A co si budeme povídat, i Asimov měl setsakramentské problémy s jednoduchými zákony robotiky.P. S. VIděli jste nedělní televizní Koření? V něm autor svého robota už viděl na úrovni androida...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 06. 2014 11:57

ŽÁDNÝM TURINGOVÝM TESTEM NEPROŠEL.Chudák Turing se musí v hrobě obracet. Turingův test by byl, kdyby sudí pokládali otázky a odpovídal jim zároveň člověk a počítač a oni nepoznali, kdo je kdo. Nicméně žádné pětimunutové omezení v Turingově testu není, stejně jako nesmyslných 30%.Turing předpověděl, že počítače dokáží kolem roku 2000 oklamat 30% soudců v pětimunutovém testu. Byla to obyčejná předpověď a s Turingovým testem nemá takřka nic společného. Už mě média vážně štvou s "překonaným" Turingovým testem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
15. 06. 2014 10:22

Jak někdo může čekat, že něco co se vyvíjelo několik set milionů let přirozenou cestou dokáže něco jinýho předčit za pár desítek let alternativního vývoje? Je mi 19 a doufám, že se plnohodnotné umělě inteligence, která by inteligencí a kreativností nahradila člověka nedožiju (a umřu starej)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
15. 06. 2014 10:06

A jak je to s již zmiňovaným Neurogridem?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 06. 2014 08:54

Už mě začíná štvát, jak schazujete jednoho z nejchytřejších lidí minulého století.Takže abych vám to osvětlil:Aby stroj prošel turinovým testem, tak po konverzaci s ním se nebudete moct rozhodnout, zda jste konverzovali s člověkem nebo se strojem. To je princip Turingova testu a naprosto logická podmínka - pokud dokáže stroj odpovádat podobně jako člověk, tak se dá říct, že je podobně inteligentní.Nějakých 30% po každé větě, je hova*ina, se kterou by nepřišel ani tak zatemněný mozek jako byl Jindřch Bobling ( vůdce čarodějnických procesů v Českých zemích)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
15. 06. 2014 08:28

Myslím, že skutečná AI s vědomím už existuje alespoň formou pokusů simulovat skutečné biologické neurony. Zatím jde o nepatrný zlomek složitosti lidského mozku, ale i malá zvířata snad mají inteligenci a vědomí. Další vývoj bude záležet na vývoji hardware, který posledních deset let stagnuje. Ale snad ty plazmony a nanotrubice budou dříve než za sto let uváděných autorem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 06. 2014 07:23

Nějak se opomíjí vědomí. To je to, oč tu běží.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
15. 06. 2014 04:33

Hlavní problém snahy o vytvoření umělé inteligence je v tom, že zatím ani sami nevíme, jak přesně lidský mozek funguje! Byl úspěšně zmapován obsáhlý lidský genom (kompletní obsah lidské DNA), ale stále nechápe všechny vazby a souvislosti . Stejné to je u mozku, který obsahuje cca 100 miliard neuronů (mozkových buněk) a každá z těchto buněk obsahuje cca 20 až k 1000 synapsí (tj. spojení s okolními buňkami (taková giganticky hustá "datová pavučina" kudi proudí všechny signály. Jak to všechno funguje, jaké jsou souvislosti, dosud nevíme. Ve Spojených státech cca 2 roky se rozjel ambiciózní projekt zmapovat postupně chování celé neuronové sítě v lidském mozku, abychom pochopili, jak mozek pracuje, jak se učí, jak reaguje na podněty, jak se uchovává paměť a vzpomínky, jak funguje v dalších režimech, když není člověk plně bdělý a např. sní... Tento projekt by měl začít se simulací a zkoumáním vazeb nejdříve tak do desítek, možná stovek miliónů buněk, později do miliardy. V řádu možná desetiletí by vědci měli pochopit, jak funguje v celém kontextu celý mozek se 100 miliardy neuronů a bilióny synapsí. Inteligenci umíme definovat, ale až budeme plně chápat jak funguje, bude možné seriózně napodobovat a vytvářet i tu umělou. Na jednou zahraničním webu jsem četl, že ani nejlepší superpočítače světa nedosahují zatím výkonu obyčejného lidského mozku (cca 38 petaflops) a kapacita paměti se prý pohybuje cca 2.5 petabytes (petabyte je 1 million gigabytes, nebo 1,000 terabytes). Zajímavostí je, že když dojde někdy k těžkému úrazu hlavy a miliardy synapsí a buněk se poškodí třeba na jedné straně hlavy. Mozek si často vytvoří nové centra a synapse ve zdravé části a všechno se znovu "přeorganizuje", aby se pokusil fungovat dál. Věřím, že za 10 až 20 let budeme vědět více, ale určitě je to běh na dlouhou trať.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
15. 06. 2014 02:45

Týden Živě na filozofické téma, které je mi ale velmi blízké a zajímá mě. Umělá inteligence je určitě ještě velmi daleko, osobně spoléhám spíše na kyborgy a kymeky, kombinace lidské inteligence a myšlení s přesností a znalostmi počítače v jednom těle, to mi přijde za našeho života jako realističtější. Google a právo na zapomenutí je ošemetná věc, aby to nevyvolalo hromadné výmazy odkazů čímž by se zasáhlo do indexování webů a narušila se celistvost Internetu, a hlavně bychom pak skončili jako v knize 1984, kde se jakákoliv nehodící se informace pozměnila, přepsala nebo zničila a řídili se filozofií Henryho Forda:"History is crap". Mazání závadných odkazů, dobře, warez se přece maže každý den a stejně ho to nezničilo, vyhledávání Google se změní vlastně na Facebook, kde taky má většina lidí veškeré nastavení na "Public" a každý ví o každém všechno, jenom stačí hledat. Internet je naše soudobá Alexandrijská knihovna, ve které se shromažďuje veškeré vědění naší doby (Plus tuny zbytečností ale to bylo i tehdy) a jakákoliv její cenzura tohoto druhu je podle mě špatná, přestože chápu, že lidé, postižení jako řečený španěl to jistě budou vidět jinak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 06. 2014 01:20

Uff chtelo by to spis skutecne Zive nekde v hospode poradat alespon si spousta ajtaku najde zamnku proc jit poprve do hospody si kompilovat jatra linuxaci se z toho budou moct vozrat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 06. 2014 00:20

radšej by sa malo ľudstvo naučiť využívať svoj mozog a nie nejakú umelú intelingenciu..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor