Týden Živě: hraní s Macy a problémy Googlu

Diskuze čtenářů k článku

avatar
31. 03. 2010 15:31

Do Apple světa jste zabrousili tím, že jste nás informovali jak na Macbook nainstalovat Windows, a že se okýnka dají tahat za jeden rožek. Zkrátka spousta přínosných informací, jak se na odborný web sluší.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 03. 2010 10:40

Zdravim,

Windows som pouzival ako uzivatel aj ako administrator (cca 200PC) od roku 94 a presiel som cez vsetky verzie od 3.11 az po VISTA. (s W7 nemam skusenost). Od augusta 2009 pouzivam Mac OS X (uz len ako uzivatel - nie admin) Mac OS X pouzivam sukromne v praci ale stale ficim na Windows. Moja skusenost je taka, ze kazdy OS ma silne aj slabe stranky. Vo finale mi pride MAS OS X v spojeni s HW viac orientovany na uzivatela a z toho dovodu aj efektivnejsi co sa tyka prace. Co mam ale info tak W7 v tomto spravili velky krok dopredu.

Mam niekolko postrehov resp. otazok na skusenejsich pouzivatelov MAC OS X a za ich rady by som bol vdacny.

Na MAC OS X hodnotim velmi vela veci pozitivne, ale na jednu vec som si ani za 3/4 roka pouzivania nedokazal zviknut. Je nou FINDER.

1. OTAZKA:

Ako riesite PRESUNUTIE suboru/zlozky v ramci FINDERU bez pouzitia mysi? Funguje tam iba cmd+c/ cmd+v ale nie cmd+x. Akosi sa mi nechce chytat mys/ tuchpad a vsetko presuvat a cakat kym sa mi rozklikne to spravne okno/ folder. Zda sa mi ovela rychlejsie a efektivnejsie cmd+x (na win ctrl+x) cmd+v.... Ak som obmedzeny iba na cmd+c/ cmd+v tak sa musim vzdy vratit do povodnej zlozky a odtial povodny subor vymazat co je velmi nefektivne!

2. KONSTATOVANIE:

Som velmi zviknuty pouzivat klavesnicu, menej tuchpad a min. mys. Mys vyuzivam iba pri graf/foto editoroch. Vsetk ostatne riesim cez klavesnicu - pride mi to najrychlejsie. Ked sa navigujem vo FINDERy cez klavesnicu a dostanem sa az k pozadovanemu suboru pride mi logicke ze na jeho otvorenie pouzijem (by som mal pouzit) klavesu ENTER. Vo FINDERy ale pride k aktivacii editacie mena suboru/zlozky. Subor sa otvara cmd+o cu mi pride nelogicke (samozrejme okrem analogie O ako Open) z dovodu analogie: klik lavym tlacitkom mysi = klik na tuch pad = ENTER (v MAC OS X/ FINDER = cmd+o)....

3. OTAZKA:

Ako zistim vo FINDERy velkost vyselektovanych suborov? V zlozke mam napr. 10GB fotiek z ktorych chcem vyselektovat napr. 1GB ktory chcem dat na USB kluc. Ak zacnem oznacovat jednotlive foto pridrzanim CMD a nasledne dam "get info" tak sa mi otvori nespocet kontextovych okien s info o kazdom jednom subore. Nikde ale nie je info o velkosti vyselektovanych suborov (v tomto pripade foto) ako celku!?

4. KONSTATOVANIE:

Ak niekomu chyba na MAC OS X prilepovanie okien z W7 moze pouzit BetterTuch http://www.youtube.com/watch...

5. KONSTATOVANIE/ OTAZKA:

Mne osobne sa viac pozdava koncept WIN KEY+D (D=Desktop) kedy sa mi zobrazi hned pracovna plocha (aj keby som mal otvorenych 100 okien) ako nabiehanie mysou do niektoreho rohu.... Vie mi niekto poradit ekvivalent klavesovej skratky pre MAC OS X?

6. KONSTATOVANIE/ OTAZKA:

Vsetci vychvaluju MAC OS X za jeho klavesove skratky. Osobne koncept klavesovych skratiek sa mi zda na WIN lepsi. V zasade ak niekto pouziva CMD+C CMD+W alebo WIN+C WIN+V nie je tam rozdiel. Ak idem ale dalej a chcem ovladat napr. roletove menu pomocou klavesovych skratiek tak na Windows su pismena ku skratkam podciarknute co mi napoveda ze kombinacia ALT+podciarknute pismeno mi aktivuje napr. pozadovane roletove menu v aplikacii (pripadne v kontextovom menu vykona pozadovanu akciu). Na MAC OS X som zatial neprisiel na to ako ovladat roletove menu pomocou klavesnice/ klav. skratiek. Vie mi niekto poradit?

Vopred dakujem skusenym pouzivatelom za ich rady.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 03. 2010 11:48

aaa este som zabudol...

7. KONSTATOVANIE

koncept prepinania okien Alt+Tab sa mi zda na windows viac dotiahnuty do dokonalosti oproti cmd+tab na Mac OS X. Vysvetlim. Na windows sa pomocou alt+tab prepinam medzi vsetkymi otvorenymi oknami cize aj okna jedndej aplikacie su brane do uvahu. Na MAC OS X sa prepinam pomocou cmd+tab len medzi aplikaciami ale uz nie v ramci okien aplikacie - cize ak mam napr. otvorene 3 dokumenty v Pages tak cmd+tab nefunguje a musim pouzit skratku alt+tab (ktoru som si musel mimochodom prednastavit lebo standardne pouzivana skratka tusim cmd+` na SK/CZ klavesnici nefunguje). Takze ak to spocitam a podciarknem tak v ramci aplikacii prechadzam cmd+tab a v ramci okien aplikacie alt+tab. Viem ze niekto bude teraz namietat ze je to logicke a prehladne ale najako sa mi to mina s filozofiou applu o jednoduchom ovladani a pouzivani. Iba ak sa to streta s filozofiou "think diferent" .....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 03. 2010 13:19

No vidis, mne se zase tohle zda sikovne. Cmd-Tab je na prepinani aplikaci, Cmd-` na prepinani oken jeden aplikace. V MS Win se muzu vzdycky "utabovat" nez najdu to co hledam.

A s klavesovou zkratkou jsem problem nemel, ale to je tim ze pouzivam US layout klavesnice (coz chapu ze v techto koncinach asi neni uplne standardni).

Navic, pravoverny Macar by ti asi rekl ze mas pouzit Expose . (ja jej tedy pouzivam jen obcas).

Hele, ja si nemyslim zes objevil nejake zasadni chyby v ovladani MacOS X, ja si myslim ze po nem chces aby se dal ovladat tak jako si byl zvykly. Zvyk je sice zelezna kosile, ale nutne nemusi znamenat ze to je nejlepsi zpusob.

Ja byl treba zvykly na Linuxu odhazovat okna na pozadi (na nejnizsi vrstvu prekryvanych oken aplikaci) kliknutim prostredniho tlacitka na liste, cimz se ukazaly vsechny okna co byly pod nim schovany. Vlastne, ja ani jinak okna aplikaci neprepinal. Dodnes mi to na Macu chybi (o MS Windows nemluve. Tam je to tuplovany, protoze je takovej blbej zvyk pouzivat ve Windows okna aplikaci prakticky maximalizovany).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 03. 2010 13:46

netvrdim ze su to chyby alebo ze je nieco lepsie - tvrdim ze si na to nemozem zviknut a to si o sebe myslim ze som v tychto veciach hodne prisposobivy - z nicim som nemal na MAC OS X problem sa prisposobit ani zmenit myslenie len ten FINDER.... (( na ten si asi nezvyknem.....

ked clovek vystrieda 7-8 OS tak uz si zvykne na vsetko a neriesi niektore prkotiny. Robi sa to tu inac - OK nie je problem hlavne je ze je to rychlo a efektivne. V poslednom case to je jedine co ma zaujima a neriesim ci to spravim na MAC alebo WIN zaujima ma vysledok. Co ma ale zaujima pri dosahovani toho vysledku je efektivita ....

Kazdopadne dakujem za tvoj prispevok a uzitocne tipy a rady

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 03. 2010 14:00

Za Finder bych taky nekoho povesil za piiip do pruvanu. Kdyz jsem si na nej onehda stezoval, tak jsem dostal odpoved, co ze si to vymejslim, ze to tak bylo na Macu vzdycky. Nakonec jsem si zvykl. Ale i tak, jeste ze ma MacOS X standardni shell a jeste ze pro nej existuje Midnight Commander .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 03. 2010 14:20

aaa uz som prisiel na to co mi vadi na systeme prepinanie medzi apl. CMD+TAB a prepinanie medzi oknami CMD+`. pri CMD+` (v mojom pripade ALT+TAB) nemas nahlad do akeho okna sa ides prepnut. Cize ak mas otvorenych tak 5-7 okien jednej aplikacie je to take strielanie naslepo. Pri WIN ak mas vsetko pod ALT+TAB tak vzdy vidis kam sa ides prepnut....

.... co sa tyka EXPOSE - je to pekna hracka ale tiez ju pouzivam len obcas. 1. na 15" monitore sa nejako tazko orientujem pri tych miniokienkach 2. zase len musim chyttit mys alebo tuchpad co ma spomaluje....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 03. 2010 14:45

Nahled nemas, mas rovnou to okno. V tom problem neni.

Ono je mozna rozdil u ktery aplikace. Terminal i browser hodne casto tabuju a obcas si je rozdelim na dve, max tri skupiny (t.j. do tri oken teze aplikace), Finder taky mam malokdy otevreno vic jak tri okna a ted si nevybavim jinou aplikaci kde bych mel otevreno vic oken tak, ze bych je musel/chtel prepinat jinak nez krysou.

Ale vzpomnel jsem si na jinou vec, kterou nekdo nekde jinde zminil a ktera by bodla. Kdyz mas pustenou aplikaci ktera nema zadne otevrene okno, tak by pri Cmd-Tab bodlo aby to bylo nejak zvyrazneny (napr. mensi nebo prosedivela ikona).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 03. 2010 13:09

1. A tos jeste nezminil fakt ze presunuti adresare na misto kde uz takovy adresar je, nezpusobi slouceni a pripade prepsani pouze koliznich souboru a podadresaru, ale vymazani puvodniho adresare a presunuti toho noveho

2. Je to holt jinak nez ve Windows. "Cmd+sipka hore" je vynoreni z adresare o uroven vys, "Cmd+sipka dole" je vnoreni do adresare nebo otevreni souboru.

3. Cmd+Alt+I

5. klavesa F11 (pokud ji nemas vyplou jako ja a neresis to gestem na mysi ).

6. Tezko rict, podle mne je MacOS X spise mysiodni system (coz je vlastne odpoved i na otazku c.1). Ale klavesove zkratky si v menu kazde aplikace muzes nastavit jake chces (snad s vyjimkou polozek, ktere uz rovnou vidis na menubaru, ale tam to stejne nema vyznam protoze to nejsou funkcni polozky, to je jen na rozbaleni menu s funkcnimi polozkami).

Ale ja mam Maca teprve pul roku, nejsem zadny ostrileny uzivatel. Vim ze Ctrl+F8 hodi focus na pravou cast menubaru, tam co jsou ikony klavesnice, baterky wifi a tak, ale jak udelat totez s levou stranou menubaru, to nevim. Jeste jsem to nepotreboval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 03. 2010 13:50

diki za rady a tipy....

to stym mysoidnym systemom mas uplnu pravdu aj ja to tak vidim. Mys mi osobne pride ako velmi nefektivny nastroj okrem grafickych /foto editorov, kde naopak je velmi uzitocny a efektivny

kazdopadne este raz diki

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
31. 03. 2010 16:58

--fakt ze presunuti adresare na misto kde uz takovy adresar je, nezpusobi slouceni--

už zase? jestli se tahle zhovadilost u osx někdy objeví, alespoň vím koho za to nechat pověsit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 04. 2010 10:29

Ajeee

Tohle jsem si uz s nejakym Macarem prosel. Taky se divil proc by to melo delat neco jinyho nez vymazani puvodniho adresare a nakopirovani novyho . Ja si teda tohle chovani dovedu predstavit pouze v jedinem pripade a to v pripade kopirovani/presunu do adresare /Applications (to je asi tak jediny misto kde je zadouci nejprve vymazat puvodni obsah a teprve pak tam kopirovat stejnojmenny adresar).

Ale popravde bych se vubec nezlobil kdyby ten dialog, co se objevi pri prepisu, nabizel krome "Cancel" a "Replace" take volbu "Merge".

BTW. Prikaz na kopirovani souboru/adresaru v terminalu, prikaz "cp", ze chova prave tim zpusobem jaky ocekavam (tzn. "neMacarsky"). To same i prikaz pro presun, "mv". Finder se tak chova odlisne od zbytku systemu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
31. 03. 2010 17:34

a Ctrl+F2 tě hodí na levou část horního menu :) resp na jabko...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 22:23

Zdravím, myslím si, že zásadním problémem nedostatku dotazu je jejich zpětné probírání. Třeba by se ozvalo více čtenářů/diváků, kdyby byl aktuální seznam témat zveřejněn dříve (twitter, facebook, blog, bleskovka... těch možností je více) třeba o jeden, nebo dva dny. Probírat a odpovídat na aktuální dotazy by bylo určitě zajímavější, než se vracet k X týdnů zapomenutým věcem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Díky za další skvělý díl!

Musím souhlasit, že na redaktorech není vůbec cítit "nervozita", nebo jiný neklid. Naopak. Působíte hodně přijemně, je vidět, že vás IT baví a moc rádi si o tom pokecáte . Jen tak dál a těším se zase za týden .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 20:01

Tak už i Mac je schopný nabootovat jiný systém. A Windows ten to ani neumí a to už má verzi 7. Nevíte jestli se mu nechce nebo je arogantní k druhým OS ? Nebo to umí a já na to při instalaci nepřišel ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 20:21

Tak Windows si můžeš doplnit příslušným nástrojem, v tom není problém ne? Dokonce si v něm můžu třeba Ubuntu nainstalovat jako aplikaci. Všechno nemusí být v systému nativně, hlavně když to tam jde přidat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 20:42

Tato funkce by měla být nativně podporována, když instaluješ Windows na PC s Linuxem tak by se dost hodila. Škoda snad časem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 21:09

Jestli to není tím, že na PC se bez dalšího systému obejdeš ale na applu ty zlý a ošklivý Windows prostě potřebuješ, ať chceš nebo nechceš. Lze to brát i tak, že je to jasný i applu, že bez možnosti instalace windows na apple HW by vydělali míň.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 21:23

Kdybych si koupil Appla tak bych si jistě do něj necpal Windows. Ztratilo by to pro mě to tzv. kouzlo. Ale to je věc názoru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 03. 2010 01:28

Ja s tim souhlasim - zavadec her je potreba.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 03. 2010 09:33

Windows na Macu mam vo virtualizacii, spustam fakt len obcas do stvrtroka (samozrejme, niekto denne). Windows na Macu sa instaluju priamo zvacsa ako spustac hier. Nic ine.

Kdesi som cital taky pekny vyraz: „Windows on a Mac is a new Classic.“ Kto pouzival Classic prostredie v zaciatkoch OS X vie, o com je rec.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 03. 2010 16:20

A ještě na CAD. A na office. Na excel hlavně. A na účetnictví. A statiku. A na projektování TZI. A elektro. A projektování a kreslení vlastně všeho trochu složitějšího než vizitka nebo letáček s akční slevou

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 15:08

a kde je dneska ten tlustej?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 18:27

Myslíte mě ?

za váš příspěvek = - 1000

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 18:59

myslim, že "Google" je odvozen od slova "googol", které označuje jedničku a sto nul za ní, takže tomu chytrýmu pánovi bych Václave nedal -1000, ale "-googol" ....minimálně..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 18:57

ty seš taky pěknej kretén...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 19:14

No tak já bych chtěl uklidnit tuto debatu a řekl bych jednu důležitou věc. Skutečně češi rychle zapomínají co moje vláda dokázala po 40 letém rudém teroru. Já jsem to byl který prosadil rozdělení republiky, měnovou odluku, já jsem nesl největší rizika a zodpovědnost za ČR. Já jsem šel hlavou proti zdi a nesl svou kůži na trh prosim vás a to je vlastnost, která se mi na mě nejvíc líbí hmmm....

btw: víte jaký je rozdíl mezi Klausem a bohem? Bůh si nemyslí, že je Klaus...

To jen tak pro zasmání.

P.S. Doufám, že mi redakce promine menší ot.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 19:16

Paroubek je asi na mýtinku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 14:45

Čekal bych, že když máte v redakci NOVÉ modely, tak to nebudou 293 dní staré modely, ale novinky, které ma Apple uvést na trh.

http://buyersguide.macrumors.com/...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 14:25

nenene, jsem trochu znechucen chápáním ovládání maca pánem v šedivém tričku, kde je vidět že pan v černém tričku neumí protiargumentovat na nesmyslené a neopodstatněné negatiní připomínky pána v šedivém tričku, na adresu maců, jež se prostě nenaučil ovládat... Argumentovat přichytáváním okem ve W7 proti exposé. když do ted jste na win nic takového něměli je super nesmysl. Expose je skvěle ovladatelné plně funkční ovládání oken, aplikací už z doby kdy vy jste měli W89. + v 10.5 jsou navíc Desktops. A že nevíte jak ho použít a jak ovládat pohyb v adresářové struktuře byť jen pomocí kláves, aniž by jste měl na ploše bordel v oknech i na 15" displeji je váš problém, jen to tu neprezentujte jako problém systému. Velmi kostrbaté "vysvětení" jak OSX ovládá aplikace/finder ap. z jednoho menu v horní liště, je jen krok k tomu abych se vysmál ze židle na zem. Mrzí me to ale tenhle díl o MAC OSX, (nechápu proč se pořád opravuje ten na MAC OS TEN), je hroznej. Možná to windowsák sežere jako hurón, ale člověk který na apple pracuje jako já (10let), kroutí hlavou.

Tento komentář je psán po shlédnutí asi 5 minutách vašich komentářů na adresu maca... zsem zvědavý jak to bude pokračovat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 16:19

Teda tohle je výplod hodný ovce, která přijde poprvé na neznámý server a netuší, která bije. Označovat naše oblíbené redaktory jako "pán v černém tričku" a "pán v šedivém tričku", plácat cosi o Windows 89 (jediné WIN s podobným označením byly 95, 98 a 2000) a pohrdavě pronášet něco o padání ze židle... to je na mě fakt moc. Plusové body nechápu... nejspíš ovce stojí za sebou, ať už jsou sebedebilnější

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 16:40

... hovorí člen podstatne väčšieho stáda - teda megaovca

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 20:05

Ovce jdou slepě za svým ovčákem a poslouchají ho na slovo. MAC ovce vzdychají nad každým novým produktem od Applu, ať je to jakákoliv hovadina a ihned posílají předobjednávky...

Já se jako ovce necítím, protože Microsoftu rozhodně nežeru všechno. Dle mého názoru je třeba Bing projekt k ničemu, Windows Vista systém, který neměl vzniknout, nové Office maximální omalovánková slátanina... rád řadu microsoftích produktů pomluvím, MACovce tohle nedokáže

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 17:02

No jo, ale nijak jste mu žádnými protiargumenty nevyvrátil jeho kritiku, že "pán v šedém tričku" neumí MACa ovládat a jeho námitky jsou prý mimo. Vážně by mě zajímalo, nakolik jsou námitky p. Polesného relevantní, nebo se prostě MACa nenaučil ovládat?

Jak kdo koho oslovuje nejni v tomto případě podstatné. Raději se vjenujme podstatě kritiky ano?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 20:16

OK... pan Polesný si asi prostě nechce zatěžovat život a rád dělá věci tak, jak je zvyklý. Pokud mu připadá uživatelské rozhraní Sedmiček příjemnější než MASoxu, tak si na MAC přirozeně může stěžovat a používat radši svůj oblíbenější systém. Osobně nemám zkušenost ani s jedním, takže porovnávat nemůžu, ale vzhledem k tomu že na Windows jedu od dob 3.11ek, opravdu systém nehodlám měnit. Svůj neznalý názor na něj radši nebudu prezentovat, protože by opět zahrnoval taková slovní spojení jako "systém pro natvrdlé američany" a ovečky by asi neměly radost

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 17:32

pane karlosi89, vy jste se nikdy nepřepsal co, jasně že jsem měl na mysli win 98, přišlo mi zbytečné to pak ještě v dalším komentáři napravovat.(chytrému do docvakne...) Kluky jsem tak označil záměrně -> v přeneseném významu to mělo být na pan PC a pan MAC -> a na tomto serveru nejsem poprvé. Až budete mít takové zkušenosti s platformou apple a OSX, jako mám já, možná pochopíte jak jsem svůj komentář myslel. Nepochybuji že pán v černém tričku a pán v šedivém tričku o apple něco vědí a jisté zkušenosti mají, ale bohužel pro zasvěcence to znělo dost amatérsky. Velmi nerad se pouštím do kategorizování na stádo a ovce a proto jsem to v komentáři vůbec nepoužil, ale kouám že Vám na toto téma už někdo odpověděl...

Serveru děkuji alespon za to že apple zviditelnují, ale chtělo by to opravdu trochu víc zkušenostií s platformou. (viz digit ap.) Jinak Váš server je skvělý a vždy sem rád zavítám... i když v neděli hlavně kvůli Rie

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 20:11

OK, tak sorry, ale prostě mi ten příspěvek přišel jako agresivní slátanina, tak jsem musel reagovat

Jinak většina čtenářů živě.cz jistě nikdy nepřišla do užšího kontaktu s MACem a jako takový čtenář považuju přednesené informace za dostatečné. Tohle opravdu nebylo primárně určeno pro applisty, ti se mohou vyžívat třeba na DIGITu, kde jistí dva pánové v různých tričkách zase neustále slintají nad produkty Applu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 20:37

Shodneme se na tom, že jak apple tak W7 mají své mouchy a své klady? :) Je fakt, že od iPod bych chtěl trochu víc než nabízí, ale budiž svou cílovku si asi najde. Mě spíš zarazilo srovnávání nějaké novinky (srovnávání oken) s exposé a následné naprosto neobjektivní hodnocení na základě malé zkušenosti se systémem. Já třeba bych někdy to zvětšení okna na půl obrazovky přivítal i když bych asi nebyl happy s přilepováním oken k hraně monitoru (používám dva vedle sebe), ale zrovna tak se bez toho obejdu, ale bez exposé si dnes práci nedokážu představit....

příklad:

mám navrchu mail klienta a potřebuji poslat soubor, který vězí někde na ploše pod x oknama a aplikacema.

najetím (nebo navolenou zkratkou Fxx) do levého rohu monitoru mi mac odhalí plochu, chytnu soubor a opětovným najetím do rohu mi okna naskáčou na původní místo, pak jen stačí chycený soubor naplácnout na okno mailu ap. nic neřeším, žádné velikosti oken, stahování na lištu ap. to je prostě jednoduchost a intuitivnost. A napsat, že tohle vyžadují jen američané... no nevím ...a to je jen malé procento toho jak používat expose

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 21:06

No nic proti, ale v podstatě to samé šlo už v XP, zobrazit si plochu, táhnout soubor na spodní lištu do místa s mail klientem, nechat vyskočit okno mailu a prsknout do něj soubor. Tedy 2 roky před tím, než apple poprvé expose předvedl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 03. 2010 11:27

no vidíte tady je vidět jak jste uživatel woken a rozdáváte tady moudra aniž by jste znal oba systémy, to co jsem popisoval je jen možnost využití exposé, ale to že drag -)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 03. 2010 11:33

pokračování, se mi to nějak utnulo:

...and drop vezmu soubor a někam ho jak vy říkáte prsknu je na macu on ani nevím jak dlouho už(plně funkční). Ale to musíte mýt pane tu aplikaci na woknech ale už spuštěnou aby jste udělal to co popisujete, bohudík na macu tomu tak není.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 03. 2010 13:14

Dovolím si citovat "mám navrchu mail klienta a potřebuji poslat soubor..." Na macu když je aplikace jak říkáte "navrchu" tak není spuštěná?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 03. 2010 15:39

Na Macu nemusi byt ani spustena. Pretahnutim souboru nad ikonu mail aplikace se tato nastartuje automaticky a ihned otevre okno pro vytvoreni noveho emailu, do ktereho onen soubor pripoji jako prilohu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 03. 2010 16:17

A na xp zase stačí kliknout pravým tlačítkem a použít příjemce mailu či jak se to jmenuje. Pořád nevidím ten zásadní rozdíl mezi macos a win.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 03. 2010 22:33

osobne jsem win pouzival od 3.11 a az v zari 2009 jsem presedlal na mac os x. a reknu vam, ze bych rad, kdybych ho v praci mohl pouzivat take - zelbohu, stale pouzivame stare aplikace (udelane ve foxce), takze tam jedu stale na win...

mac os x je proste jiny. neresite, jak co funguje, proste to pouzivate...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
31. 03. 2010 17:31

to určitě ano, ale spočítejte čím vším se musíte proklikat, než odešlete třeba 2MB fotku :) já ten soubor prostě chňapnu a hodím ho na ikonu (spušteného či nespuštěného) klienta a klient se pustí, vytvoří novou zprávu, soubor přidá jako attachment a ještě mi skočí kursorem do Komu: napíšu tři písmena mailu (když už jsem ho jednou psal), nabídne mi člověka a já mačkám jabko + shift + D a mail se v pérdeli :) Tomu já říkám usnandnění práce se systémem a o tomhle to je, takhle easy (uživatelsky přívětivě) to funguje napříč celým systémem. Pochopitelně že i mac má své mouchy a mnohé se řeší nějakým doplnkem či utilitou, ale jde mi to tu základní myšlenu používání a ta je prostě vychytaná...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 14:21

Jak se me TZ minule nepozdaval tak dneska dobreee. Obzvlast je slast slyset nekeho pouzivat "ja chcu" :) GJ

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 13:26

Já bych chtěl poděkovat za doplněné bookmarky ve videu (nakonec se vám podařilo najít docela elegantní řešení jak se dívám, nastavení seeku v playeru přes js)

Jinak mě pobavil závěr, Tomáš se očividně moc díval na Alles Gute ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 12:38

David, ak ťa ten Mac obťažuje, ja ťa ho rád zbavím

Čo sa týka videa, tak paráda...len tak ďalej...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 12:29

Ohledne Googlu a jeho odchodu z Ciny... Mohl udelat neco vic nez je presmerovani sve cinske domeny na servery mimo oblast nepodlehajici velkemu cinskemu firewallu? Sice je to presmerovano do Hong kongu, ale prakticky to je to same, jako kdyz by to presmeroval do jakekoliv jine zeme. Pokazde bude obsah filtrovany pres cinsky firewall.

Podle me to je asi maximum co Google mohl udelat. A v tom pripade nechapu shazovani, ze se moc nepochlapil. Ktera jina spolecnost by toto udelala?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 12:08

"Masox ne-e!" "Jdete všem rozbít držku!" ... Tenhle díl se mi hodně líbil, zvláště ty Honzovo fórky Ale minule to byl lepší díl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 11:33

po dlouhé době jsem se díval na Vaše video a moc se mi líbilo :)

jen mě tak napadlo, jak jste mluvili o kontrole videí na youtube a o tom, že google nemá moc zaměstnanců v Číně, že by mohl najat co nejvíc číňanů na onu kontrolu a pak by byl pro ekonomiku Číny docela přínosný :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 11:17

Udělejte něco s Karlem Kališem Má takovej rozklepanej hlas furt, nebo jen před kamerou? Možná by mu zvedlo sebevědomí, kdyby si oholil krakonoše a trochu sčísnul vlasy neberte to jako urážku, nebo tak něco, ale vždy když ho vidím, musíms e zasmát..to jinak nejde

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 11:52

A rtěnku by si nanést neměl?

Já mám dojem, že vytváří alespoň dojem pravého pařmena a to, že před kamerou nedělá opičky snad nikomu nevadí, ne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 10:34

Čau

Dobrej díl, ale mohli by jste udělat nějakou velikou video recenzi o OS X a MacBoocích.

O Macu uvažuji po prázdninách, ale nikde jsem ještě nenašel pořádnou video recenzi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 19:03

víc než souhlasím s Petrem, bylo by dobré udělat nějakou mega recenzi co se Macbooků týče :), taky o něm uvažuji, ale ve vašem podání budu znát ještě víc pro a proti...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 19:48

Proti - pokud jste "závislý" na platformě Win - tj. aplikace s explorerem, nějaké programování atd. Tak se to asi nevyplatí. Jinak já přešel před rokem a půl a po nějakých porodních bolestech funguju bez problémů. Mail podporuje Exchange 2007 takže pracovní maily mám normálně k dispozici. Jen mi chybí nějaká plnohodnotná náhrada Office 2007 (čeština, ovladatelnost...). Parádní je vyhledávání, ovládání systému atd. Navíc kdekoliv MB Pro vytáhnu, každý slintá A holky na to letí

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 20:09

tak to věřim, MB byl se dal nazvat tak, jako auta v Boratovi (nechci být sprostý, ale je to tak) - "ku*dolap" :D:D:D nebo také "slintolap" :D:D:D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 03. 2010 06:08

Pánové recenze jsou hezký, ale dokud nezkusíte ... Já se v září po testu Win7 na starém NB rozhodnul, že tudy cesta nevede a šel zakoupit MacBook. Před zakoupením jsem si i myslel, že na něj Win dám, ale nakonec už to je víc jak půl roku a Windows mi vůbec nescházej.

Na Windows mě nejvíc štvalo spomalování a úplně největší nas...ní mě vždy popadlo když nějaká aplikace sebrala focus jené aplikaci... to mě dokázalo vytočit k nepříčetnosti.

Toto se mi v MacOS X zatím nestalo ani jednou a to, že ve Windows se nedá přepnout do dialog. okna ani nezmiňuju.

Pro mě je MacBook +MacOS X balzám po utrpení s Windows. Perličkou je, že MacBook mi nastartuje rychlejc než ADSL router.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 20:40

A dovedu si představit, jak to uvádí můj oblíbenec Tomáš Holčík

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 10:21

Dneska byl dojem výborný. Z Honzova vystupování už nemám pocit, že si něčeho šlehl - bude-li s tímto nadšením (nebo jak to nazývat) začínat každý týden Živě, zvyknou si postupně všichni. Koneckonců je pěkné, že mu nechybí nadšení.

S Macy jste mi samozřejmě udělali a radost. Davida bych sice měl jako správná ovce označit za kacíře, když má na MBP nainstalované Windows 7, ale vzhledem k tomu, že jsem se s ním ne zase tak dávno bavil o tom, proč mu Mac OS X nevyhovuje, tak nejsem ani překvapený jeho názorem a jsem schopen to prominout.

Co se správy oken týče, osobně by mi nevadilo, kdyby se v Mac OS X trošku vylepšila práce s okny. Na druhou stranu mi na Windows 7 zase vadí způsob přepínání. Jsem zvyklý mít nastavený levý dolní roh jako aktivní pro spuštění Exposé, takže na domácím počítači, kde mám Windows 7, neustále najíždím do rohu. "Windowsí" přepínání mi totiž občas ignoruje některá okna (kopírování, okna typu "Vlastnosti", apod.), takže je problém se k nim dostat, jakmile se zahrabou pod okna ostatní.

Že je na Živě málo Apple obsahu, jsem psal zrovna minulý týden na Twitteru, takže jsem rád, že se to dostalo až do redakce. Doufám, že dostanu příležitost se na tvorbě tohoto obsahu svým dílem také podílet.

P.S. Snad jsme s Davida neudělali neurotika. Mám pocit, že kdykoliv teď vidí/slyší/vysloví "Mek Ou Es Iks", tak se mu v hlavě ozve siréna a okamžitě se opraví na "Mek Ou Es Ten". Ale tak Honzovo "Masox" mi nevadí, je to rychlejší stejně jako když Windows nazývám Widle.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 11:40

Mně naopak přijde, že je na Živě už zbytečně moc Apple obsahu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 11:56

To jste asi neviděl zahraniční servery, jako je Gizmodo a Engadget. Ono se totiž v "Apple světě" toho děje dost. Navíc čtenáři z nějakého důvodu o Apple čtou rádi, a to i u nás, kde nemá zrovna vysoký podíl na trhu.

Pokud vám přijde, že je tu hodně Apple obsahu, tak se podívejte na to, kdy na Živě poslední články čistě s Apple tématikou vycházely:

Týden Živě - 28.3. (jen část je o Apple)

Messenger for Mac - 26.3.

Jobsův záskok ve vedení Applu dostal mimořádný bonus - 15.3.

Steve Jobs: nebudeme jen sedět a koukat, jak nám HTC krade patenty - 3.3.

Apple vydal oficiální CZ a SK lokalizaci Mac OS X Snow Leopard - 22.2

Takže prakticky jednou za týden až za dva. To opravdu není mnoho vzhledem k tomu, kolik se toho za poslední měsíc událo například jen ohledně iPadu. Na zahraničních serverech mají klidně jednou i víckrát denně něco o Apple a nikdo s tím nemá problém.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 13:55

Jo. Ja o Apple čtu celkem rád, ačkoliv žádné jablečné zařízení nevlastním. Proto také sleduji MacLife :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 17:25

Proč se ohánět zahraničními servery, když podíl Apple v zahraničí je diametrálně odlišný od ČR. Ipad má většina čtenářů u zadní části, stejně jako celý Apple. Osobně bych přivítal, kdyby počet článků o Apple odpovídal jeho podílu (1% a to přeháním) - nikdo na ně není zvědavý a nebo se tam hádají omezenci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 17:30

To je parádní logika. OK, tak tedy proč psát o Volvu, když je tady jeho podíl 0,0 nic, proč psát o Saabu, když je jeho podíl 0,0 nic, proč psát o Bingu, když jeho poíl je 0,0 nic a většina featur si žádá přepnutí do angličtiny a tedy není pro ČR, proč psát o produktu XY, který je ve světě daleko rozšířenější než v ČR, která je v mnoha věcech zaostalá (ve smyslu, že sem vše dojde se zpožděním). Nakonec bychom skončili u toho, že většina článků by podle této logiky měla být o Škodovkách a o Seznamu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 18:59

To je paradni ovecka. OK, tvrdite, ze kdyz vyjde clanek "nektere typy vozu Skoda maji vadne brzdy" a "nektere typy vozu Volvo maji vadne brzdy" tak budou stejne ctene? Nenechte se vysmat, kazdeho zajima primarne to, co vlastni a pouziva. Taky proto jsem napsal, ze bych PRIVITAL (mam snad pravo na svuj nazor, kdybyste napsal, ze chcete clanky jenom o macu a nicem jinem tak co mi je potom, ze) kdyby tech clanku o apple bylo mene. Ok, prectu si, ze Apple udelalo novy prerostly ipod, ale tim to pro me konci, je to mrtva vec a nikoho (krom vas) to nezajima.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 03. 2010 15:24

Pan 'VsechnoVim' je mozna 'paradni ovecka', ale svym postojem se VY chovate uplne stejne. Jen se proste pasete v jinem stadecku ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 19:57

Vydávání článků se ale neřídí % podílem na trhu, ale jak je co čtené. I když Apple má v ČR kolem 1% a Linux zhruba to samé, přečte si to (alespoň ze statistik mého blogu) výrazně více lidí. A o to jde ;)

PS: a myslím že zrovna mě z lásky k Apple nikdo podezírat nemůže. Ty argumenty Davida Polesného o mizerné správě oken a lpění na překonané koncepci v OS X za posledních 10 let jsem psal na blog před řadou let.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 20:39

občas s Vámi Radku i souhlasím

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 20:42

ale pozor, vyjímka potvrzuje pravidlo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 21:18

Ve světě apple se totiž píše o každý ptákovině, jako je třeba oficiálně certifikovaný dřevěný stojánek. Nebo se vedou vědecké dišputace na téma kolik andělů se vejde na špičku jehly, pardon chtěl sem říct kolik jader bude mít nový mac. Nebo se dokola řeší pořád nějaký z prstu vycucaný "rumors", skoro to vypadá že apple komunita je ta nejsnáze reagující na hoaxy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 10:21

mne osobne chýba v MASOXE konkrétne v EXPOSÉ to, čo je na obrázku. Lebo niekedy ked je vela okien otvorených, tak je ťažko identifikovať ktoré okno patrí ku ktorému programu.

http://farm5.static.flickr.com/4060/4469469850_9e8c6e0f9... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 10:10

prosím o radu, při zvětšení jak tohoto, tak včerejšího videa na celou obrazovku, se mi přes ni zobrazí "press esc to exit full screen mode" ale už to nezmizí, jak bývávalo dobrým zvykem. Stejně se to chová v iexplore i v chrome.

Přeinstaloval jsem flash a nepomohlo. Nevíte prosím, co s tím?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 04. 2010 16:09

v nastavení flashe

http://www.macromedia.com/support/documentation/en/... ...

zaškrtnout "povolit obsahu flash třetích stran uložení informací do počítače"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 09:48

Týden živě jako vždy super, já bych měl jen technickou k té soutěži o notebook... Opravdu vám přijde fér, že soutěžit lze jen přes Facebook? Já se teda účastnit nejspíš nehodlám, protože "kreativita" je pro mě naprosto neznámé slovo, ale určitě by si rádi zasoutěžili i ti, kteří jsou proti Facebooku a v nejbližší době nějakých 100 let si rozhodně neplánují založit účet Jako podmínit soutěž jednou nablblou sociální sítí, kterou mají mít podle vás nejspíš všichni, je hovadina. Odevzdávání příspěvků přes mail by určitě nebylo od věci...

Ale mimo tuhle připomínku, kterou nešlo postnout k článku o soutěži, jsem plně spokojen a těším se zas na příští díl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 12:11

Nějaký přiblblý email si registrovat nehodlám! (na FB také nejsem)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 09:11

Posledni dobou mi začatky pana Sedláka pripomínaji poutovou estradu u retezaku... No, alespon ma dispozice pro toto povolani, kdyby mu to v IT krachlo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 08:58

Už delší dobu jsem nesledoval vaše videa, protože to ještě nedávno byl takový nepovedený pokus o amatérské reportáže. Redaktoři na sebe pořád ustrašeně koukali, byla z nich cítit nervozita, samé strojené dialogy a ani kvalita záznamu nestála za nic. (pro remcaly: ...ano, vím jak je těžké jít před kameru a proto tam nelezu - naopak kdo tam jde musí počítat se zdravou kritikou)

Dnes ale zasílám POCHVALU!

Kromě nesrovnatelně lepší technické kvality je i vaše vystupování velmi příjemné. I když je stále co zlepšovat, přesto jsem já jako prostý divák už zcela spokojen.

Váš rozhovor na mě působil velmi otevřeně a pohodově. Rozhovor byl nenucený a obohacený o zdravou improvizaci, vtípky mě upřímně pobavily.

Začnu vaše videa zase sledovat a těším se na další. Jen tak dál!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 14:52

jj, bylo to dneska moc pekny :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 08:42

Gut! Diky!

k zachytavani oken: ve standartu to nabizi bettertouchtool - ale bylo to prvni, co jsem vypnul, protoze me to opravdu vadilo. Clovek je zvyklej si prehazovat okna a tool palety a tohle vnaselo chaos..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 08:22

Dnes se mi to fakt líbilo. Povedlo se vám hezky vystihnout pozadí klíčových událostí. Ještě bych se zeptal, kdy bude ten mnohokrát odložený " linuxový TZ " ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 09:36

To říkali v jednom z minulých dílů, spojí to s nějakou linuxovou konferencí, která se bude brzy konat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 13:57

Včera byl Ubuntu Global Jam a na 20. dubna je Linux Expo...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 08:07

Tak jsem se podival na vase video a musim rict chlapci, ze delate v prezentaci velke pokroky. Uz nekoktate, mate to sladene, neskacete si do reci. Dal jsem vam ctvrt roku a jdete dopredu. Gratuluji.

Nicmene mala poznamka k obsahu. Ono vami vychvalovane roztahovani a prichitavani oken ve W7 je vec, kterou vsichni moji zakaznici okamzite vypinaji, protoze nemoznost zasunout okno byt jen kousicek za okraj desktopu uvadi kdekoho k nepricetnosti. Sice jsem nepochopil, proc MS vypinani teto funkce dal k ovladani mysi, ale budiz. Nemusi se do registru, to je pokrok. Mate pravdu v tom, ze nektere veci se spravou oken jsou na MacOS reseny hodne postaru a urcity vyvoj timto smerem doufam Apple vymysli v pristi verzi. Ale v 99% cinnosti je potreba mit okno pouze na fullscreen a na to mame jen 1 zeleny cudlik. Prepinani pomoci Exposse nam umoznuje prepinat mezi nekolika fullscreen programy pohodlneji nez alt/win + Tab na Windows (nemusim u 15 oken busit do Tabu nez najedu na spravnou aplikaci ale staci na ni pouze ukazat, protoze je vidim hned vsechny, pripadne vsechny od JEDNE aplikace.

Ale proti gustu zadny disputat a uznavam, ze hlavne na dotykovych obrazovkach najde prace s okny ala MS W7 sve uzivatele.

Takze jeste jednou gratuluju k pokroku ve video presentaci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
ex-šéfredaktor Živě.cz | 28. 03. 2010 08:23

Díky za pochvalu. K tomu přichytávání oken ve Windows 7 - posunout okno za okraj obrazovky jde přeci naprosto bez problémů - pokud chytnu okno uprostřed horní lišty, tak mohu polovinu okna nechat za okrajem obrazovky. Přichytávání se aktivuje až když na okraj obrazovky narazí kurzor myši, nikoli samotné okno. Poučte své zákazníky a budou spokojenější

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 08:30

Ale to ja vim, bohuzel mam nekolik lidi, co pousti aplikace tak, ze potrebuji skryt horni listu pod okraj, aby mela aplikace vice prostoru, cim mensi obrazovka, tim vetsi potreba. A v tomto pripade jsem ve Windows nahranej.

To je ale presne ten rozdil. Windows maji pouze listu na presun okna ale daji se roztahovat do aleluja. MacOS jde menit velikost jen jednim mistem ale okno chytite vsude na pretazeni. To je celej problem. Pokud MS ma zapnutou tuto funkci, tak at umozni chytit okno i za prikazovou listu, kde nejsou prikazy a je po problemu :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 14:41

alt+mezera + Přesunout

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 09:13

To co umi Windows 7 se mi libi a cenim to jako jeden s nejvetsich pokroku v UI v posledni dobe. Umi to i aplikace Cinch pro Mac OS X asi za nejakych 100 Kc. Funguje bez problemu, ale prisel jsem na to, ze maximalizace oken je v pripade 22 palcoveho sirokouhleho monitoru nesmysl. Celkem chapu proc to tam neni. Okna na pul obrazovky zridka Finder obcas Safari.

Padlo tam neco o menu bar - aplikace SecondBar

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 10:35

Přichytávání se aktivuje až když na okraj obrazovky narazí kurzor myši, nikoli samotné okno.

--> Toto je presne funfcia app Cinch

Stačí sa presvedčiť: http://jaknaapple.info/...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 11:35

Dneska uz to umi i Better Touch Tool coz je utilita na gesta, tapy a clicky pro Magic Mouse a TouchPad.

I kdyz mi osobne prijde zbytecny delat z BTT moloch snazici se delat vsechno. Zrovna tohle mohl klidne nechat na Cinch.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 21:41

To by mn zajimalo kdo s tim nesouhlasi .

Kdo proboha nesouhlasi s tim ze to roztahovani oken umi i BTT?

Nebo kdo nesouhlasi s tim ze je lepsi delat aplikace, ktere delaji jednu vec dobre nez udelat molocha, ktery umi spoustu veci, ale ani jednu poradne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 23:16

Taky se mi to tu stava, holt stves nejakyho zoufalce a klika ti na to z principu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
31. 03. 2010 11:01

Jj rád na to koukám. Jen mi přišlo, že to Honza přehnal s kafem ráno. Takhle rozvášněného jsem ho ještě neviděl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 07:57

Přesně! Skvělí HW, hrozný SW (Apple). Aneb smrt Applu, smrt IE!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 09:29

Rekl bych, ze je to spise kombinace HW a SW. Vzhledem k tomu, jak dlouho je tu Mac OS X a Windows, rekl bych, ze Mac OS X se meni vice, vice inovuju a je to daleko sofistikovanejsi system - zkratky, Command, Option, Scripts, Spaces, Expose, presouvani souboru ve Finderu nebo jen Text Clippings. Kdyz zapnu z nouze Windows chybi mi tam spoustu veci.

Pro me jsou Windows na Macu pouze odpad, ktery zabira misto na disku a je urcen jen k behu MS Office, z duvodu ruznych sablon, se kterymi pracuji. A kupovat Mac kvuli HW je podle me velky nesmysl. Urcite najdes alternativu v PC s podobnymi parametry za daleko nizsi cenu, akorat to nebude mit takovy design. Krome toho clovek je vazany na Boot Camp ovladace, ktere nejsou vzdy stoprocentni a u Windows 7 se na ne cekalo hodne dlouho a stejne jsem s nima jeste mel problemy. At zije virtualizace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 11:30

"...Pro me jsou Windows na Macu pouze odpad..." - ja je mam pres BootCamp nainstalovane kvuli hram a kvuli RC simulatoru (u obou je vykonovy propad pres virtualizaci znatelny).

"...kupovat Mac kvuli HW je podle me velky nesmysll. Urcite najdes alternativu v PC s podobnymi parametry za daleko nizsi cenu..." - nesouhlasim. Tedy, ze sezenes PC s podobnymi parametry za nizsi cenu, s tim se jeste souhlasit da. Jen to jaksi nefunguje jak ma* a nez se dopracujes ke kombinaci ktera funguje jak ma, tak jsi daleko prekrocil cenu nakouslyho jabka. Je mi lito, ale tohle mne stavilo presne do situace kdy si nemohu dovolit kupovat levne veci.

*) Jasne, pokud si uzivatel MS Win, pak vezmes to prvni co najdes s podobnymi parametry a mas vystarano (pripadny nesoulad ve spravne funkcnosti je zalatan ovladacemi pro Windows).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 18:31

to kmarty:

na hry asi jedine Mac Pro, nebo iMac vyssi tridy, bavime-li se o MacBoocich, nema smysl kupovat. Jasne rozdil Boot Camp a virtualizace, o tom se nemusime bavit. Hry nehraju je mi to jedno.

Nesouhlasim taktez, ovladace Boot Camp nejsou vzdy stoprocentni, na 64 bit verzich jsou celkem velke problemy. Prijde Service Pack pro Windows... Nemusi to tak byt, ale muze. Za cenu MacBooku Pro 13, se daji poridit slusne stroje. Rozhodne se budes potykat s mene problemy nez s Macem a Boot Camp. Krome toho stale na MacBooku postradam neco na vypinani WiFi, a BT. PC to ma jednoduche tam je tlacitko, Windows sam o sobe to neumi vypnout - odpad.

Mam doma dva dalsi notebooky jeden je delany pro 7 druhy a jeden je starsi, nic jsem nekupoval, jen jsem hledal spravne ovladace pro 7 a bezi to hodne slusne na konfiguraci, ktera tam je. Oba funguji absolutne bez problemu. Cenove byly kolem 20 tis, stari 4 a 1 rok. PC zase takove smejdy byt nemuzou... A pokud se jedna o nejakou zasadni a prodavanou napr. grafiku, neverim, ze nikdo neudela poradne ovladace.

Mne je to ostatne jedno zatim mi Mac OS X maximalne vyhovuje. Spojeni Mac OS X a MacBook je daleko lepsi nez MacBook a Windows, stejne tak jak PC a Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 21:38

Jenze ty to porad beres jako MS Windows a Macbook. Takhle ne, takhle na tom budes vzdycky skodnej. Jakejkoliv Acer ti pomuze lepe. Dokonce jsem ti to konkretne jmenoval ze pokud mas MS Windws, tak tenhle problem nemas.

Ale pouzij jakykoliv jiny OS nez MS Win a mas u soucasne produkce notebooku (vcetne poslednich par let) zadelano na dopredu nezname problemy s nejistym vysledkem. Vim o cem mluvim, natrapil jsem se s tim za poslednich 10 let dost.

Pro mne byl Macbook resenim. Ne proto ze je to Mac, ne proto ze je to hlinik, ale proto ze je to znama konfigurace jejiz chovani je dopredu zname. A to je vec kterou nemuzes poradne rict o dvou PC notasech, ktery jinak maji naprosto shodnou konfiguraci HW (napr. zrovna tu grafiku). Jen je kazdy od jineho vyrobce.

Jejich rozdily na MS Win nepoznas, protoze veskere chyby jsou oberlickovane v ovladacich (pouze pro MS Win).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 17:23

ještě že na tom jak ty říkáš "odpadu" běží všechen podstatný software nutný pro fungování a rozvoj civilizace a nejen ty multimediální opičárny k nimž, když přibyde například účetnictví, tak se div neoslavuje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 17:51

tohle jsou slova uživatela maca, já s vámi souhlasím. Bohužel realita je taková, jak už zmínil pan v šedivém tričku, že jsou lidé a firmy aplikacema vázání na IE, mnohdy i na IE6 :( pak si na*erou do maca win xp a osx vůbec nepoužívají :( znám 3 takové lidi kolem sebe..., brečel bych když to vidím :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 03. 2010 18:08

Já bych to udělal stejně, nainstaloval bych si WIN7 a na OSX se*u!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 03. 2010 20:07

To jsme rádi, tímto názorem jsi nás všechny ohromně obohatil...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 03. 2010 23:49

Jeden čas sem o macbooku pro vážně uvažoval kůly designu a tohle byla první věc kterou sem plánoval udělat hned po koupi vyhodit ten jejich systém. Na wokna sem si zvykl sem s nima spokojenej tak proč něnit?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 03. 2010 00:04

lebo mac os je lepsi?:)

tiez som bol na MS Win zvyklnuty, ale po mesiaci mi je pri pracovnom notase s win naozaj tazko:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor