Týden Živě: Facebook a Twitter

Facebook a pomalu i Twitter. Dvě současné komunitní služby, kterým prostě nelze na internetu uniknout. Co vlastně nabízí a skutečně jsou tak originální?

Facebook se těší stále větší popularitě a to dokonce i v občas konzervativním Česku. Jak jinak si vysvětlit, že Facebook eviduje více než 1 200 000 účtů registrovaných u nás? Slavný modrý web je dnes občas brán dokonce jako synonymum pro komunitní web a social-netwokring, jeho kořeny jsou však mnohem starší. Ostatně co jiného než komunita a sociální interakce živí nejrůznější webová fóra včetně našeho Superfóra, tisíce real-time chatů a samozřejmě i instantní komunikaci počínaje stařičkým IRC a konče Jabberem, MSN a ICQ?

Facebook ale není jediný, výborně mu sekunduje i mikroblogovací systém Twitter. Ten je sice mnohonásobně menší, vlastně zanedbatelný, média mu ale věnují rovnocenný díl slávy. Proč tomu tak je? Twitter se proslavil především díky své jednoduchosti, obrovskému množství klíčových osobností, které ví, co napsat a pak samozřejmě rychlosti informace, která se tu šíří snad nejrychleji ze všech komunitních sítí na světě. Jak se bude vyvíjet trh s podobnými weby v příštích letech a vstoupí jednou Facebook na veřejnou burzu?

VIDEO: 2000 'Týden Živě 27/09'

stáhnout program Týden Živě v mp3 (27/09) (11 MB)


Nově nabízíme i podcast pro odběr pořadů ve vašem oblíbeném přehrávači:

Týden Živě

Diskuzní videokomentáře redaktorů webů Živě.cz a MobilMania.cz, ve kterých rozebírají zajímavá témata týkající se počítačů, internetu, mobilních a jiných technologií. Videa můžete sledovat také na YouTube.

Diskuze (15) Další článek: Digifotky: Poraďte ostatním

Témata článku: , , , , , , , , , ,