Týden Živě 201: Skutečná kniha vs. e-book

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 92

Názory k článku

21. 03. 2024 18:25

Zkuste https://literdo.com , e-knih je tam spousty

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
21. 03. 2014 09:21

Já vždy e-knihy nakupuju přes http://e-knihy.hyperzbozi.cz... Velký výběr, všechny žánry a nejlepší ceny! Doporučuju!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 11. 2012 19:22

Problém elektronické knihy je 9pro někoho paradoxně) v její životnosti. Dříve to bylo hlavně díky proprietálním formátům a DRM ochranám. Díky "sociálním" DRM a otevřeným formátům tento problém postupně ustupuje, i když je to stále významný faktor.Životnost e-knihy je však stále omezena životem člověka který si ji pořídí. Potíž je v tom že si e-knihu nekupujete ale pouze licencujete, a to přímo na konkrétní osobu-vás. Čili i kdyby vás data přežila, práva na čtení nikdo nezdědí, takže je legálně nebude moci nikdo číst. To nemluvím o tom že ji nemůžete ani prodat pokud už vás nebude bavit a s půjčováním např kolegovi z práce to také nebude licenčně moc žhavé.(To že to nikdo nebude zkoumat neznamená že je to správné a mnělo by se to oficiálně podporovat)Především z tohoto důvodu nepovažuji za správné aby cena odpovídala papírové knize.Zakoupením totiž nezískáte ta samá práva. Možnosti které e-kniha nabízí navíc jsou (v mých očích) snadno vyváženy chybějícím pocitem z fyzické knihy(vůně, dotek,..). Zakoupením e-knihy tedy dostávám "méně" než u klasické a tomu by mněla odpovídat i cena.Pokud to vše sečtu, je e-kniha vhodná spíše na nějaké ty nenáročné časopisy a knihy s omezenou platností(např. učebnice) nebo jako doplněk ke klasické knize (protože výhody samozřejmně existují a vítám je).
Rozhodně bych si však nepořizoval sbírku beletrie nebo knihy s předpokládanou dlouhodobou hodnotou pouze jako elektronické elektronické.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 11. 2012 10:32

Dva roky mám čtečku Kindle. Neustále jí mám při sobě a na př. cesta do Prahy z Plzně mě uteče velice rychle.Čtečka je velice skladná a již si neumím představit, že bych ji neměl. Knihy nakupuji na různých serverech a jsem spokojen. Večer si klidně rozsvítím i lampičku na čtečce a čtu si i v posteli. Mám velkou knihovnu, ale toto čtení pomocí čtečky mám rád. Odebírám i časopisy a co není ve formátu MOBI převedu programem na počítači. Já mám čtečku Kindle rád.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 11. 2012 01:24

Ja sem si minuly tyden koupil prave amazon Kindle Paperwhite. Pres Shipito.com jsem si ho poslal sem do Kanady a ted uz na nem tyden ctu. Stejne jako David nejsem uplne bezny ctenar, tak ted ho zkousim a doufam ze me tak nejak prinuti cist, kdyz ne, tak ho predam dal.
Podle me kubovo argumenty byly vice emocionalni nez racionalni, a mnohokrat naprosto smetene kindlem. Napriklad barva pozdai, je trochu nasedla a proti cernemu pismu ma zhruba stejny kontrast jako knizka, mozna je naopak prijemnejsi na oci ze neni tak vyrazny, nespliva vsak. Podsviceni kindlu mi prijde naprosto uzasne. Podivejte se na youtube na srovnani a zrona prave proti Nooku je mnohonasoben lepsi. I v tomto videu to myslim bylo vyrazne videt. Naopak podsviceni kindlu mi krome spodnich asi 0.5 cm prijde naprosto rovnomerne a uzasne rozprostrene. Co me trochu znervoznuje je fakt, ze se neda v podstate vypnout. Kdyz ho ztlumite na 0, tak presto sviti. Na jednu stranu to je uplna parada, protoz vy nic nevidite na beznem svetle, a kdyz nahodou cestou venku zajdete mimo svetlo poulicnich lamp tak se podsviceni teprve projevi a vy v klidu muzete jit a cist dal. NA druhou stranu to zere baterku pri cteni - tady ale Amazon uvadi dobu 8 tydnu provozu i pri "zapnnutem" svetle tak myslim ze to problem nakonec nebude. Zalozky a vyhledavani jsou pak uplne jasne argumenty a zvlast pokdu jako ja ctete v anglictine tak ten slovnik je naprosto ale naprosto dokonala vec. Kubovo argument ze pri cteni beletrie to nepotrebuje se mi zda smesny. Nevim jakou uroven algictiny ma on, ale moje je docela vysoko a presto spoustu slov neznam, zrovna ctu fantasy z dob kralu (Ranger's Apprentice) a sem tam se objevi slovo ktere obecne je pouzivane a ja ho presto neznam a nebo se objevi archaicky vyraz. V takove chvile se se slovnik urcite hodi. Samozrejme ho nepouzivam u kazdeho slova ale tam, kde ma vyraznou roli ve vete.Problem jsou ty formaty. Kindle umi jen PDF a Mobi a txt. mobi je samozrejme dobre propracovany format ale je to tragedie pokud do nej musite prevadet. Na jednu stranu vas to "nuti" si knihu opravdu zakoupit a prijit tak k dobremu formatu se vsemi jeho vymozenostmi. Na druhou stranu neni nemozne do toho formatu dilo prevest.Co me u kindlu stve zatim je vaha (nemel jsem zkusenost s jinou cteckou) ale baterie je v zarizeni vyrazne znat a reader je tezsi nez se zda. Druha vec co me odrazuje je uzky ram okolo displeje. Chapu ze se mozna snazi zajisti mensi rozmery ale prave na boku je misto, kde ctecku palcem drzim a na tom malem ramu to je nepohodlne, neprakticke protoze je tenky. Stejne zadni povrch je klouzavy a prestoze moje muzske ruce nejsou podstandartne male tak mam trochu problem ctecku drzet a casto menim polohu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
12. 11. 2012 00:24

Dokud jsem si nepořídil čtečku, taky jsem tvrdil, že to není ono, že z toho beztak bolí oči, že z toho čtenář nemá požitek... Oči z toho nebolí, požitek, jak jsem zjistil, jsem měl vždy nakonec více z děje než z papíru a inkoustu. Čtečka navíc dodává odvahu. No opravdu! Když před sebou vidíte tu bichli, co máte přečíst, jímá vás hrůza. Tak například jsem během asi 10 dnů přečetl trilogii Milénium, protože se mi líbila. Tedy na čtečce. Vzhledem k tomu, že jsem byl se třemi knihami hotov za tak krátkou dobu, představoval jsem si, že budou spíše tenčí. Kamarádka pak měla jednu z nic na dovolené a já se nestačil divit, jak je tlustá. Druhá strana mince - začal jsem číst knížku před třemi měsíci a ještě jsem ji nedočetl a obávám se, že už k tomu nedojde. To dává představu, že je to tlustá kniha, i když vím, že má kolem 300 stran. Takže pozor. Velcí čtenáři budou svoje schopnosti díky čtečce podceňovat a líní naopak přeceňovat!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2012 20:53

Jsem na straně Davida. Používám iBooks - synchronizuje se mi rozečtené místo a záložky v knize mezi iPhonem a iPadem, můžu si nastavit podsvícení, velikost fontu, barvy UI, mám možnost hledání, sdílení citátů z knihy apod. Všechno to mi (mě osobně) opravdu dost chybí na papírové knize. Nehledě na to, že papírovou knihu někde zapomenu a už nenajdu, ztratím apod. Zatímco knihy na iOS prostě stáhnu znovu. Nikomu nechci brát jeho názor, že mu papírová kniha vyhovuje více, ale mě rozhodně vyhovuje více elektronická a myslím si a i objektivně to tak je, e-booky mají oproti papírovým knihám jenom výhody.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  11. 11. 2012 20:16

Jak že se jmenovala ta aplikace prosím?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2012 19:26

V prvom rade skvelý diel, rozhodne chcem viac takýchto vs dielov s modorátormi obhajujúcimi svoje rozdielne názory, človeka to donúti dáť pause a rozmyslieť si kto má pravdu, dobrá práca!
papier vs e-čítačka - najlepšie by bolo keby to nemuselo byť versus, ku klasickej papierovej knihe ktorá má svoje nezameniteľné čaro ktoré niekto kto nečítava nepochopí, by som chcel mať možnosť si za pár eur odniesť aj kod na stiahnutie elektronickej podoby.
Keď si predsa kúpim hudbu, tak ju chcem mať u seba v PC kde to má kvalitný zvuk, chcem si ju dať na CD do autorádia a chcem ju mať u seba v mobile, kde má na nič zvuk ale zasa je vždy pri mne. S knihou rovnako, doma v kresle je najlepšia klasika papierová, ale na cesty by som si radšej zobral čítačku a samozrejme jednu kópiu chcem mať v mobile - vždy u seba - lebo ani tú čítačku tak ako knihu nikto nenosí u seba vždy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 11. 2012 17:40

Nevím, už mi to přijde jako specifický český (a moravský) syndrom. Pořád se tu řeší, co je lepší. Čtečky a e-booky nebo papírové knihy. Jestli s elektronickými knihami zaniknou ty papírové. Nebo ty nekonečné diskuze, jestli je lepší notebook, desktop nebo dotykový tablet? Jestli tablety nahradí NB. Nebo jestli jsou lepší Windows, OS X nebo Linux. Napadlo vás někdy, že ty věci a technologie můžou existovat vedle sebe? Zanikl snad kvůli TV rozhlas? Zanikne snad kvůli internetu TV? Pochybuji. Stejní lidi si normálně kupují e-booky i knížky, NB i tablety a neřeší to. Jenom tady ČR v jednom kuse řešíte, jestli něco, co přišlo, nahradí něco jiného co už tady je. A hlavně co je teda ,,LEPČÍ,, . Jděte s tím už do háje. Už je po totáči. Není to buď anebo. Začněte proboha už myslet jinak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 11. 2012 15:53

Tak nevím, tohle obhajování papírových knih mi přijde jako celkem hloupé pozérství, ať už bylo hrané či nikoliv. Hned mě napadla otázka, jak např. poslouchá pan Čížek (či jiný podobný obhájce) hudbu. Stále desky, nebo se smířil s kompromisy v kvalitě jako stovky miliónů dalších?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 11. 2012 15:33

to mě rosekalo: máš argument že s tímhle se blbě topí

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2012 14:25

- Ale tady si můžeš zvětšit písmo ...
- Tak si koupim brejle dobře vy

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2012 14:22

:D...tak som sa nasmial poriadne...JAKUB...ty máš snáď odpoveď na všetko:D:D....osobne si tiež myslím že si kúpim skôr tablet ako čítačku:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2012 14:02

Ačkoliv se to nezdá a někdo by tvrdil opak, eknihy a čtečky jsou možná horší ekologická zátěž jak papír. Stromy časem dorostou. Stromy jsou v podstatě obnovitelná energie, nebo spíš obnovitelný materiál.
Zatímco drahé kovy jednou dojdou a co pak?
Vrátíme se k papíru.. U eknihy mi vadí akorát to, že ji nelze zběžně narychlo prolistovat. Když něco hledám, ale nevim přesně kde to bylo a hledání podle klíčových slov mi nevyhodí co potřebuju. Třeba proto, že nevim přesně co hledat.Já osobně bych uvítal kombinaci čtečky a tabletu. Z jedný strany pasivní eink display a z druhé klasický LCD/OLED display na web, videa atd.Nejni něco takového?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2012 13:58

K dílu, bez připomínek. A ke knihám, kdo dá přednost e-krámu, před reálnou vázanou knihou, je barbar a ničím to neomluví. Jen děti, když chodí do školy omluvu mají, a měli by mít učebnice jen v elektronické formě, přece jen záda jsou záda a není dobré tahat tolik krámů, když to není nutné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 11. 2012 13:37

Už mnoho let čtu z elektronické knihy, přečteno mám více jak 300 knih. Několik jsem si nakonec koupil i v tištěné formě, tyto z mého pohledu kvalitní knihy, chci mít ve své knihovně. Jinak elektronický papír beru jako super věc, dříve jsem četl z mobilu a boleli mne dost oči.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2012 13:01

Kluci, malem jsem se z tohoto videa podelal... Tusim spravne, ze po skonceni nataceni jste v dohadovani (hadce) pokracovali? :) kazdopadne vic takovych videi. P.S. Souhlasim s Jakubem, nad papir, vuni a barevnost v knihovne, nad kterou se skoro kazdy pozastavi, kdyz ji uvidi, nejaky KINDL opravdu nema, podle me je to zarizeni na dve veci... 1, Na zrani energie 2, Na degeneraci ctenaru...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2012 12:31

pěkný díl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2012 12:05

Samozřejmě se nic nemůže rovnat papírové knize. Na druhou stranu, je třeba šetřit lesy Na výrobu té čtečky taky něco padne... ale větší zlo bude 100 papírových knih než 100 digitálních v jedné čtečce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2012 11:22

Haha, to jsem se zas řezal. Jako malí kluci. Já vidim tu strukturu dřeva a ty vidíš prd :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2012 10:40

Ten konec mě dostal :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2012 10:32

Připomíná mi to ústup vinylových desek v 90. letech a nástup CD a opačný trend, který je dnes. Uvidíme...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 11. 2012 09:39

Uvod vyzeral ako flamewars
osoba s prezyvkou (asi ma nepekne meno) Petko Kotov vs moja malickost
Koniec bol, ale lepsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2012 09:27

Neví někdo kde Jakub sehnal ten tablet s i5?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 11. 2012 09:01

čtečka je super na beletrii. Ale nedovedu si představit studijní literaturu na čtečce. To dávám přednost klasické knížce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 11. 2012 08:52

Jsem pro papír i když čtečka má nějaké výhody oproti papíru

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2012 07:08

Me by zajimalo to predcitani, skoda ze to nebylo ukazano.. jak to zvlada ceskej text

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 11. 2012 06:55

Neumím si představit, že jednou zmizí knihovny a vše se zdigitalizuje a bude jedna taková placka. Ale asi to přijde. Prababička taky neveřila, že budou existovat supermarkety Pokrok nezastavíš

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2012 04:27

Kubo, Kubo...
Papír už je opravdu překonaný. eKnih je možná málo, ale David má naprostou pravdu. eKnihy mají prakticky jenom přednosti a drtí klasický papír na celé čáře.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (10)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
11. 11. 2012 03:55

Co to měl za notebook David Polesný? 11,6"?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2012 00:28

konečně i týden živě v 1080p, hned to vypadá líp super

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2012 00:19

Podle mě jeden z nejlepších dílů vůbec. Díky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 11. 2012 00:13

papierova kniha je ako ist na film do kina.. ebook vam tento kompexny zazitok neda, ale zas je praktickejsi a univerzalnejsi (tak ako pc s netom a nainstalovanym utorrentom

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor