Týden v IT: Zkrachoval by Apple bez Jobse?

Po delší letní pauze se opět vracíme s pravidelným týdenním komentářem těch nejdůležitějších IT událostí u nás i ve světě. Tentokrát to nebyl pouze Invex, kde se něco zajímavého dělo.

Steve Jobs jako 50 procent Applu? Konec YouTube klonů

Jak moc je důležitá osoba Stevea Jobse pro americký Apple? Jak se zdá, tak asi mnohem více, než si mnozí z vás mohou myslet. Minulý víkend se totiž stala taková kuriozní situace: na komunitním zpravodajském webu CNN iReport se objevila falešná zpráva, že byl zakladatel a současný hlavoun Applu Steve Jobs převezen s těžkým infarktem do nemocnice. Na to okamžitě zareagovaly burzovní analytici a akcie jablečné firmy klesly o zhruba deset dolarů na historicky nejnižší hodnotu za posledních sedmnáct měsíců.

Vezměte prosím v potaz, že Apple nedávno vypustil na trh novou generaci multimediálních přehrávačů iPod, které se zcela jistě bude náramně dařit, a i iPhone 3G hýbe světem. Do budoucna se stále jedná o velice potenciálně výdělečné produkty a zároveň se na trh chystají nové modely MacBooků. Na hodnotu akcií mají největší vliv predikce a odhady, jak se firmě povede v budoucnu, a až na druhém místě je to současný stav. I přes příznivé odhady dobrých prodejů nových iPodů a iPhonů, a zmiňovaný nástup nových modelů notebooků, však zpráva o špatném zdravotním stavu Jobse s akciemi doslova zamávala. Je tedy více než jasné, že Jobs tvoří jednu z největších částí brandu samotného Applu. Pokud pouze zpráva o infarktu přinesla takový pokles, kolik by například znamenal jeho odstup, nebo nedej bože jeho úmrtí?

Po zjištění, že se jedná o falešný poplach, se akcie vrátily na původní hodnotu. Celou věc ale prošetřuje komise pro cenné papíry, má totiž podezření na nezákonnou manipulaci s cennými papíry.

TIP: Live Search - špička mezi vyhledávači... skutečně!

YouTube konečně dorazil i k nám do České republiky. Poměrně nedávno založená tuzemská pobočka Googlu tak přináší další ovoce. Nejslavnější videoserver na světě se dočkal oficiálního počeštění, avšak nezůstalo pouze u toho. Google chce, a už tak pomalu činí, nabízet i speciální videoobsah v češtině.

Tímto krokem Google tedy konečně zatlouká hřebíky do rakve spoustě zbytečným českým kopiím a stává se tak mnohem zajímavějším pro větší skupinu tuzemských uživatelů. Dle mého soudu je pouze otázkou času, kdy se levné kopie úplně utopí ve vlastní nicotě a zůstane tu pouze YouTube.cz a nyní jeho přímý konkurent Stream.cz. Ten má prozatím mnohem větší výhodu v tom, že nabízí poměrně zaběhnutou škálu vlastních pořadů, pořadů televize Prima a odkazuje na něj Seznam na svých Novinkách. Avšak hlavní stránka českého YouTube se začně automaticky objevovat uživatelům s českým operačním systémem i po zadání adresy s .com na konci. Vezmeme-li v potaz, že každý desátý český uživatel internetu chodí na YouTube alespoň jednou za den, je dost dobře možné, že bude za krátkou dobu hrát Stream druhou roli.

Otázkou ještě zůstává, jak na celou situaci zareaguje Nova se svým TN.cz. Nedávno se totiž objevila informace s tím, že tento ambiciózní projekt hodlá rovněž spustit vlastní uživatelský videoportál s tou výhodou, že vše založí na tzv. občanské žurnalistice. Zjednodušeně: některá videa uživatelů mohou být následně začleněny do vysílání Novy. Určitě zajímavý koncept, a zvláště nyní, kdy se TN.cz začíná mnohem lépe profilovat a nabízí o řád lepší koncept a obsah než při jeho startu.

U Googlu ještě zůstaneme. Na svém GMailu totiž spustil spíše hračku než plnohodnotnou službu, ale i tak velice zajímavou a pro někoho i třeba dobře uplatnitelnou. Tak například, stalo se vám někdy, že jste se v noci vrátili společensky unavení a odesílali e-maily někomu, kdo je neměl číst, případně měl, ale v ne takovém "odvázaném" znění? Naštvali jste tak šéfa nebo přítelkyni? Růžové e-mailové brýle vám nyní umožní nastavit limit, kdy se má zapnout služba, která po vás bude vyžadovat odpověď na pět matematických úkolů. Máte na to jednu minutu a pokud to nezvládnete, e-mail prostě neodešlete. Ideální právě na noční hodiny a případnou nechtěnou korespondenci s nebdělou myslí.

Těšme se na elektronickou občanku a odborný Invex

A teď k trochu vážnějšímu tématu. Na svět se dostalo Mono 2.0, tedy open source alternativa pro IIS a jeho podporu pro .NET aplikace a projekty. Bohužel, podpora nejnovější verze .NET 3.5 stále chybí, na druhou stranu by však měly být vyřešeny ty nejvíce zásadní problémy předchozí verze a ASP.NET 2.0 by měl chodit poměrně spolehlivě.

Tak nebo tak, pokud nechcete kvůli ASP.NET nasazovat na server namísto Linuxu Windows Server, je Mono vaší jedinou možností. Z hlediska Windows se ale samozřejmě stále jedná o proprietární řešení.

TIP: Evropské úřady objevují open source, GNU slaví 25 let

Ten stát toho pro nás v poslední době dělá nějak moc. Nejdříve podepsal rámcovou smlouvu s Microsoftem a následně nakoupil podporu pro jeho produkty za 1,5 miliardy (můj komentář k tomuto tématu na blogu redaktorů), následně vypsal značně pochybný tendr na dodavatele elektronizace státní kasy (více se dočtete v chystaném Computeru 20/08). No a na Invexu nám byly představeny tři novinky, které nám mají unadnit život.

Tou první je služba eJustice umožňující sledováni stavu soudních jednání jednotlivých soudů na internetu. To aby měly babky o čem drbat? V roce 2010 bychom se měli dočkat elektronické občanky. Půjde o kombinaci současného průkazu a speciálního čipu s několika údaji. Prozatím bude možné využívat například vstupu k veřejným službám, ale vize některých škarohlídů mluví jasně: čipy do ruky už od narození, ve kterých bude zabudováno naprosto vše, od údajů až po finanční účet. A hlavně budeme neustálě na očích.

Poslední novinkou jsou takové datové elektronické schránky, které budou sekundovat a postupně nahrazovat klasické obálky s modrým a červeným pruhem. Princip má být velice podobný e-mailům a ne, nemusíte se bát, že budou babičky přinuceny k jejich používání.

TIP: Invex: smutné ohlédnutí s kapkou naděje, Invex 2008 hardwarový

Letošní Invex proběhl a podle mnohých raději proběhnout neměl, případně proběhl úplně naposledy. To už se říká asi tři roky a stále nic. Každopádně jak to tak vypadá, určitých změn se ale přeci jenom dočkáme. Vedení BVV se totiž nechalo slyšet, že příští Invex bude ještě komornější a zaměřený především na odbornou veřejnost a byznys. Zjednodušeně řečeno se zde budou dít pouze schůzky firem a obchodních partnerů. Zapojit se do toho má i automatizovaná technika a jiné oblasti. Digitex by přitom mohl žít svým životem. Jakým ale, když už žádným nežije? Zpravodajství o tom, co se na letošním ročníku obou veletrhů urodilo, jsme vám přinesli ve speciální sekci Živě.cz.

Živé blogy odměňují, nový Computer informuje a radí

Nejlepší bloggeři na blog.zive.cz se mohou těšit nejen veliké čtenosti a oblibě u našich čtenářů, ale dokonce dostanou za některé své příspěvky zaplaceno. Seznam vyplacených honorářů jsme nedávno uveřejnili. Můžete v něm být i vy, stačí se zaregistrovat a psát zajímavé příspěvky.

TIP: Výběr z blogů: moderovaná diskuse není totalita

Tento týden uzavřeme vydáním nového Computeru 19/08. Nejčtenější IT časopis u nás v posledních několika číslech prodělal značné množství inovací a jasně dává najevo, kdo je tady dlouholeté číslo jedna. V devatenáctce opět dostanete nálož jedinečných témat, recenzí, tipů a triků a i nabušené 9GB DVD s plnými verzemi programů, videorecenzemi a 63 videonávody.

Přečtěte si také:

 

Diskuze (4) Další článek: Ke stažení: editace datových souborů s Geisom

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,