Týden v IT: Prodeje Windows Vista rostou

Konec prodejů Windows XP pomohl prodejům Windows Vista. Hlasujte o nejlepší open source programy roku. Končí podpora Windows 3.11. Začnětě blogovat na Živě.cz!

Poznámka: Tento článek je redakčním komentářem IT událostí v uplynulém týdnu. Obsahuje názory, se kterými nemusíte souhlasit.

Windows Vista už na 180 milionech a Microsoftu roste zisk

O systému Windows Vista se neustále mluví jako o relativním propadáku, který nesplnil požadavky uživatelů a komerční úspěch Microsoftu. Navíc při nedávném oznámení, že by nový systém Windows Seven mohl přijít už někdy v příštím roce (díky zkušenostem to ale každý tipuje o rok, spíše dva déle), začaly být Visty označovány jako Windows Me v druhé verzi -- tedy propadák, který nepřinesl nic zásadního oproti předchozí verzi a spíše vše uživatelům zkomplikoval.
Poslední čísla však mluví jasně ve prospěch Microsoftu a jeho nového systému. Za osmnáct měsíců se totiž stihlo prodat už 180 milionů kopií a podle všeho čísla i nadále porostou. Může za to především komerčně skvělý tah redmondské společnosti. Ke konci června tohoto roku se totiž přestaly dodávat do prodeje starší Windows XP. Ten, kdo bude chtít legálně instalovat Windows XP, musí využít pomalu se ztenčujících zásob prodejců, nebo zakoupit Windows Vista, jež umožňují licenční downgrade.
Díky relativně dobrým prodejům, mimo jiné posíleným i novou masivní reklamní kampaní, Microsoftu meziročně vzrostl zisk o solidních osmnáct procent. Není to sice Google, který se pochlapil a narostl o dalších pětatřicet procent, i tak je to ale bezesporu skvělý výsledek. Mimo jiné se na něm podílela, možná i trochu neočekávaně, herní konzola Xbox 360, která prozatím s přehledem poráží konkurenční PlayStation 3. Dříve nejztrátovější divize Microsoftu se tak rázem stala poměrně zásadní.

Čtenáři Živě.cz se ptali: Začal Vodafone cenzurovat Internet? Rozhovor se zástupcem Vodafonu

Microsoft se snaží zalíbit jak jen to je možné a mimo jiné se stal hlavním partnerem akce Community Choice Awards 2008. Tu pořádá server SourceForge.net a cílem je vybrat ty nejlepší open source projekty roku. Krokem kupředu ze strany pořadatelů je to, že v tomto ročníku je možné hlasovat i pro projekty, které nevyužívají webový prostor SourceForge. Tak trochu nesvobodný prvek byl tedy eliminován. Od Microsoftu je zase pěkné to, že se snaží angažovat i v této softwarové oblasti. Inu, je to trend, stejně jako zdravá výživa, biopaliva a vše tak nějak zelené, tak proč se rovněž nepřipojit.

TIP: Pro a proti blokování internetu od Vodafonu (+ anketa)

U Microsoftu ještě zůstaneme. I když už se asi stokrát zdálo, že neustálým nabídkám, odmítnutím a nařčením mezi Yahoo a největším softwarovým výrobce na světě je konec, pořád tomu tak není, bohužel.
Jelikož to už určitě všechny poměrně hodně štve, vezmeme to jenom velice zkrátka. Po neúspěšných jednáních se do hry vložil pětiprocentní akcionář Yahoo Carl Icahn, který zhruba před týdnem s Microsoftem podal další odkupní nabídku. Ta požadovala především kompletní výměnu managementu a správní rady. Nová by tak schválila odkup a všichni by byli šťastní. Vše bylo samozřejmě smeteno ze stolu a už by konečně mohl být pokoj.
Ostatně, divím se, proč Microsoft o Yahoo tak moc usiluje. Jistě, internetová firma si drží své stabilní místečko na trhu a čísla Microsoftu v koláči podílu by tak jistě poskočila. Avšak tato čísla patří spíše podílu ve Spojených státech. Celý svět stejně funguje na službách od Googlu. Ze strany Microsoftu by bylo mnohem chytřejší investovat všechny volné prostředky do vývoje nových služeb, připravit spuštění ve všech možných i nemožných zemích, připravit kampaň, pořádnou dokumentaci a sjednocení služeb (toho se ale zřejmě u Microsoftu nikdy nedočkáme) a až poté se vším naráz vyrukovat. Postupné dávkování betaverzí, které navíc po dokončení zůstanou na své staré doméně a budou se míchat do služeb aktuálních, je více méně k ničemu.

K čemu je vůbec dobrý tak rychlý pokrok ve vývoji hardwaru?

Když tak nad čím člověk přemýšlí, neustálý vývoj rychlejšího a rychlejšího hardwaru je spíše ke škodě než k užitku. Ano, všelijaké výpočetní možnosti dnešních komponent jsou vskutku zarážející, nastává zde však jeden poměrně zásadní problém. Výrobci softwaru nestačí tak pružně reagovat na nejnovější technologie a zmiňovaný výpočetní výkon zůstává hodně dlouho nevyužitý. Jakmile se mezera dožene, hardware už dávno pokročí o další dvě etapy a dostáváme se tak do nekonečného kruhu, ze kterého není cesty ven.
O tom, že tato teorie je více než pravdivá, svědčí například to, že skupinka nadšenců dokázala na opravdu starý stroj Commodore 64 z roku 1982 naprogramovat on-line závodní hru až pro 8 hráčů. Možné zahrát si jí je jak přes LAN, tak i přes Internet. Vzpomeňme jen, že C64 disponuje 64 kilobajty RAM a 1MHz procesorem. A ještě jeden příklad za všechny. Vzpomenete si na spuštění prodejů herní konzoly PlayStation 2? Z počátku ne zrovna krásná grafika se po sedmi letech dostala do úplně jiné podoby. Proč? Tvůrci pomalu přizpůsobovali vývoj na danou hardwarovou platformu a vytáhli z ní maximum.

TIP: Paint Shop Pro Photo X2: Photoshop za dva tisíce

1. listopadu odumře další kus počítačové historie. Windows 3.11 už jsou sice mnoho a mnoho let stále za zenitem, existují však různá embedded zařízení, ve kterých se tato grafická nadstavba MS-DOSu stále používá. Právě pro více méně okrajový sektor Microsoft doposud poskytoval i technickou podporu a tomu přidružené služby. V listopadu tomu však učiní přítrž.

Bill Gates získá cenu Alberta Einsteina. Univerzita, kterou tento slavný fyzik založil, se rozhodla každoročně udělovat ceny těm největším myslitelům na naší planetě. Uvidíme, zda se bude jednat o nějaký odvar slavné Nobelovy ceny ve stylu kopírování filmových Oscarů všemožnými oceněními. Každopádně jeho ocenění jako vždy vyvolalo řadu kritiky. Podle mnohých je Gates zloděj, který pouze vykrádal názory cicích a uměl je lépe prodat. A i kdyby, to není dobré myšlení?

Živě.cz spouští blogy. První obsah je velice zajímavý

Nejčtenější technický server u nás, Živě.cz, tento týden spustil první verzi uživatelských blogů. Každý si nyní může založit svůj vlastní blog, ve němž může vyjádřit své názory světu. Určitě se tak jedná o více než lepší alternativu pro kritizující komentáře pod články, kterou si navíc přečte mnohem více čtenářů.
Okamžitě po spuštění se začaly objevovat první příspěvky, jež jsme shrnuli v samostatném článku. Více blogovat začali i redaktoři Computeru a Živě.cz. Pro blogující uživatele je navíc dobré to, že se v0813_200px.jpg budoucnu dočkají všemožných benefitů a motivujících složek. Vy čtenáři pak získáte další více než zajímavý obsah týkající se nejen světa počítačů a všeho kolem něj.

TIP: Windows Live Writer: Snadnější blogování neexistuje

Na stáncích se stále sluní letní dvojčíslo Computeru 13-14/08, avšak už ve velmi omezené míře. Pokud si tedy i vy chcete zdarma pořídit exkluzivní plnou verzi grafického programu Zoner Photo Studio 10, rychle navšivte nejbližší trafiku.

Další zajímavé čtení z uplynulého týdne:

Diskuze (4) Další článek: Stáhněte si zdarma nový antivirus avast!, opravuje mnoho chyb

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,