Týden: pád cen procesorů, nová budoucnost pro Palm

Úvod minulého týdne se nesl v duchu radostných zpráv o výrazném poklesu cen procesorů. Nejprve zlevnil Intel a jeho úprava cen se dotkla i čerstvě uvedeného Pentia 4, následovalo bezprecedentní zlevnění u AMD.
Úvod minulého týdne se nesl v duchu radostných zpráv o výrazném poklesu cen procesorů. Nejprve zlevnil Intel a jeho úprava cen se dotkla i čerstvě uvedeného Pentia 4, následovalo bezprecedentní zlevnění u AMD. AMD srazila ceny o desítky procent a to včetně těch nejvýkonnějších procesorů a přiblížila tak poprvé významně gigahertzové procesory běžným smrtelníkům. Gigahertzový Athlon se dostal cenou pohodlně pod deset tisíc korun a gigahertzové sestavy se začaly objevovat i ve velmi sympatických cenových hranicích. Paradoxně čím nižší cena je u procesorů, tím více do popředí vystupují ostatní komponenty, kterým se často ve světle procesorové bitvy nedostává pozornosti. Když už procesory sletěly cenou dolů, začíná významnou roli v ceně celé sestavy hrát grafická karta či pevný disk. Pouze rychlý procesor nic nevyřeší a nyní je tak lépe finančně vyvážený vliv jednotlivých komponent na celkový výkon sestavy.

AMD k tak razantnímu poklesu vedly nejen kroky Intelu, ale také ochlazení nákupů počítačového vybavení koncovými spotřebiteli. AMD je na koncovém trhu velmi závislá a potřebuje před Vánocemi ulovit co nejvíce zákazníků. Zákazníci se ale do nákupů příliš nehrnou. Po dlouhé době se rok staré sestavy ještě dají velmi solidně používat a není taková vůle po novém vybavení. Před Vánocemi se také velká část nových počítačů kupuje kvůli hraní a zde není na rozdíl od loňského roku žádná superočekávaná a na výkon náročná hra, jako tomu bylo loni u Quake 3 Areny a Unreal Tournamentu. Ty se letos objevují jen v bonusy doplněnými verzích, nemají tedy výrazně vyšší nároky na hardware.

Pochopitelně vánoční nálady se zrovna netýkají oblasti serverů, ta nadále velmi úspěšně roste a v minulém týdnu si Sun i IBM v této oblasti připsali na svá konta cenné trofeje. IBM uzavřelo s firmou Shell dohodu o dodávce největšího komerčního serverového clusteru složeného z 1024 počítačů poháněných Red Hat Linuxem. Linux tedy získal cenné body za reference, i když peníze z toho logicky nejvíce potěší IBM. Sun zase kraloval v minulém čtvrtletí v objemu dodaných unixových serverů, dodal jich více, než HP, Compaq a IBM dohromady, čímž potvrdil svou trvalou dominantní pozici. Pochopitelně konkurenti narozdíl od Sunu dodávají i neunixové servery, přesto se jedná o vynikající výsledek.

Příznivci kapesních počítačů Palm byla v minulém týdnu netrpělivě sledována vývojářská konference PalmSource, tradičně se totiž na ní nejen projednává, jak co nejlépe programova aplikace, ale také se odhalují plány do budoucna celková strategie společnosti pro další období. Na PalmSource tak byla představena čtvrtá verze operačního systému Palm OS. Ten by měl ve své čtvrté verzi dostat ta vylepšení, která se již objevují u některých licenčních výrobců. Přibude tak podpora 16bitových barev, vylepší se organizace souborů, přibudou služby pro podporu telefonování a další. Slibována byla do čtvrté verze i podpora BlueTooth, s tou to ale zatím nevypadá příliš růžově. Možná bude do systému plně integrována až ve verzi 5.0 plánované na rok 2002, která by již měla mít také podporu vyšších rozlišení, než je stávajících 160×160 bodů. Plam také připravuje přechod z procesorů Motoroly Dragonball na procesory řady ARM. Zde je řada výrobců, ze kterých lze vybírat, Motorola se snaží zavděčit nabídkou stávajícího procesoru Dragonball s jádrem ARM. Palm se ale k tomu ještě nevyjádřil.

O Microsoftu bylo minulý týden slyšet zejména po stránce různých betaverzí. Začal se testovat druhý service pack pro Windows 2000, k jehož očekávaným funkcím patří podpora ATA100, z připravovaného balíku Office 10 byly naopak ještě ve fázi testování odstraněny dvě komponenty, které měly dle názorů odborníků být základem podpory Microsoft .NET. Příští Office, který měl být prvním krokem směrem k .NET, tak tímto směrem vykročí poněkud méně výrazně.

Zatím jen demonstrovány byly vlastnosti další osmé verze Windows Media. Tento formát pro kompresi videa a zvuku by měl dle ředitele Microsoftu Steve Ballmera poskytnout téměř DVD kvalitu videa při datovém toku 500 kbit/s a téměř CD kvalitu zvuku při 48 kbit/s. Tyto kompaktní formáty pochopitelně potěší nejen ty, kteří chtějí vysílat video po Internetu, ale se zájmem to sledují i piráti, kteří získají požadované video díky úspornějšímu formátu podstatně rychleji. Windows Media 8 bude zabudováno do připravovaného operačního systému s označením Whistler.

O osudu bývalého konkurenta Napsteru – Scour Exchange – je zdá se definitivně rozhodnuto. Po té, co vyhlásil bankrot a byl na něj vypsán konkurz, se jeho novým majitelem stala firma CenterSpan, která připravuje ke spuštění vlastní systém výměny souborů se zabudovanou ochranou proti pirátskému zneužití. Scour tedy zůstane zřejmě jen jako zavedená značka s komunitou uživatelů, samotný systém bude zcela jiný a založený rovněž na komerčním principu, jako bude i nový Napster.

Váš názor Další článek: Slovník hospodář

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,