Sociální sítě | Twitter | Soukromí

Twitter zpřísňuje pravidla. Zakazuje zveřejňování fotografií a videí lidí bez jejich souhlasu. S výjimkami

Twitter v úterý oznámil, že zakazuje svým uživatelům zveřejňovat fotografie nebo videa lidí bez jejich svolení. V příspěvku na blogu uvedl, že uživatelé budou muset mít souhlas osoby nebo jejího „oprávněného zástupce“. Pokud dotyčná osoba nahlásí, že ke zveřejnění nedala souhlas, Twitter fotky či video odstraní.

Z nového pravidla však existují výjimky. Fotografie a videa veřejných osobností publikované bez jejich svolení mohou být zveřejňovány, pokud jsou „sdíleny ve veřejném zájmu nebo mají pro veřejnost přidanou hodnotu“, ovšem jedině tehdy, není-li účelem „obtěžování, zastrašování nebo použití strachu k jejich umlčení“.

Twitter zpřísňuje

Twitter rovněž uvedl, že se při posuzování bude snažit zohlednit kontext a řešit jednotlivé případy individuálně. Pokud je například obrázek veřejně dostupný nebo o něm informují tradiční média (např. televize nebo noviny), Twitter to při svém rozhodování vezme v potaz.

Sociální síť se hodlá zaměřovat zejména na případy, kdy zveřejňování snímků na Twitteru může narušit něčí soukromí a potenciálně vést k poškození osoby. Ačkoli sdílení fotek a videí může ovlivnit kohokoli, „může mít nepřiměřený dopad na ženy, aktivisty, disidenty a příslušníky menšinových komunit“.

Pokud někdo nahlásí fotografii nebo video porušující zásady, Twitter materiál odstraní a podnikne další kroky. Ty zahrnují snížení viditelnosti tweetu v odpovědích a výsledcích vyhledávání nebo vyzvání osoby, jež tweet zveřejnila, aby jej odstranila. Twitter má také právo trvale pozastavit účet uživatelům, kteří opakovaně porušují jeho zásady.

Zákaz platí hned

Není jasné, jak bude Twitter nové zásady vymáhat ani jaké zdroje budou na jejich prosazování vyčleněny. Tento krok rozšiřuje již existující pravidla zakazující sdílení soukromých informací o jiných lidech, jako jsou adresy, telefonní čísla, doklady totožnosti nebo finanční informace.

Právě na tuto sadu pravidel se Twitter částečně odvolával, když koncem roku 2020 zakázal odkaz na problematický článek deníku New York Post, jež měl ukazovat na vazby mezi synem tehdejšího prezidentského kandidáta Joea Bidena a Ukrajinou. Bývalý generální ředitel Jack Dorsey později uvedl, že zakázat odkaz bylo „špatné“.

Provozovatel sociální sítě uvádí, že pravidlo o snímcích soukromých osob začal uplatňovat s okamžitou platností. Dodává, že nové opatření je součástí snahy o uvedení bezpečnostních zásad do souladu s normami v oblasti lidských práv.

Co je na Twitteru zakázáno?

Podle zásad o soukromých informacích není na Twitteru možné sdílet následující typy soukromých údajů nebo médií bez souhlasu osoby, které patří:

  • informace o adrese domova nebo fyzické poloze, včetně názvu ulice, souřadnic GPS nebo jiných identifikačních informací týkajících se míst, která jsou považována za soukromá;
  • doklady totožnosti, včetně státem vydaných průkazů totožnosti a čísel sociálního pojištění nebo jiných národních identifikačních čísel;
  • kontaktní údaje, včetně neveřejných osobních telefonních čísel nebo e-mailových adres;
  • informace o finančních účtech, včetně údajů o bankovních účtech a kreditních kartách;
  • další soukromé informace, včetně biometrických údajů nebo lékařských záznamů;
  • fotografie soukromých osob bez souhlasu zobrazené osoby.
Diskuze (7) Další článek: Vyzkoušeli jsme GeForce Now s tarifem RTX 3080 - vyšší rozlišení, vyšší výkon, HDR i rychlejší odezva

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,