Twitter: proč a jak začít mikroblogovat

Nemáte čas na klasický blog? Neházejte flintu do žita, ještě tu jsou totiž mikroblogy, které mají velkou výhodu – nezdržují a najdete na nich čerstvé informace. Twitter patří k těm nejlepším.
Kapitoly článku

Autoři Twitteru nikdy nezveřejnili statistiky počtu uživatelů a návštěvníků své mikroblogovací služby, nejrůznější analytické společnosti tedy jen odhadují. Tři roky po svém spuštění však v každém případě platí, že se jedná o jednu z největších komunitních sítí planety – podle některých mu dokonce náleží třetí místo. Odhady registrovaných uživatelů se liší, číslo se ale dnes pohybují někde mezi 4 až 5 miliony. Každý měsíc službu navštíví okolo 6 milionů unikátních uživatelů a celkový počet měsíčních návštěv se pak podle některých studií pohybuje až okolo padesáti milionů.

Twitter nabízí bohaté aplikační rozhraní, během let se tedy objevily desítky a možná i stovky nejrůznějších služeb, aplikací a mapových mashupů, které jej nějakým způsobem využívají. S takovým kvantem se u ostatních služeb včetně Facebooku nesetkáte. Nelze zmínit všechny, vybral jsem tedy ty zajímavé, a kterým jsme propadli i my v redakci, která je téměř komplet na Twitteru.

Twibes

Na Twitteru se každý den diskutují miliony témat, jak je ale setřídit? Pro tyto účely existuje hned několik automatických řadičů. Jedny katalogizují blogy podle klíčových slov, jiné podle osobností a jejich kvalifikace, jiné je třeba nastavit ručně. K té třetí, mnohem spolehlivější, kategorii patří i Twibes – jakési skupiny/kmeny, které může vytvářet každý registrovaný člen. Pak je třeba kmen naplnit ovečkami a nastavit klíčová slova. Jakmile se některé z nich objeví ve zprávě člena skupiny, Twibes zprávu zachytí a uloží do své databáze. Já jsem třeba členem „kmene“ Brno, který shromažďuje všechny zprávy – tzv. tweety, které se týkají moravské metropole.

twibes.png
Twibes sbírá od svých členů všechny zprávy,
které obsahují vybraná klíčová slova

Twitter Grader

Twitter Grader má dvě roviny. Na jednu stranu je to žebříček největších tweetujících fanatiků, který se generuje podle několika kritérií, za druhé je to jakýsi index, který vám napoví, jak „kvalitní“ jsou uživatelé, od kterých odebíráte zprávy. Jednoduše řečeno čím více budete mít přátel a čím více vašich přátel bude aktivně používat Twitter a nabírat další přátele, tím lepšího skóre dosáhnete. Twitter Grader je svým způsobem jakýsi „social-networking rank“, hodnota, která určuje vaši komunitní inteligenci, vaši schopnost budovat kvalitní síť přátel. A nakonec ještě jeden bonus – Twitter Grader žebříčky lze generovat i geograficky (pokud uživatelé vyplnili ve svém profilu bydliště), dozvíte se tedy, jak vypadá tabulka tweetujících fanatiků ve vašem městě, v kraji nebo v zemi samozřejmě. Pokud by vám Twitter Grader nestačil, můžete vyzkoušet ještě službu Twitterholic.

 Twitter grader.png
Největší brněnští tweetující fanatici

Twitter Grader se těší obrovské popularitě mezi redaktory Computeru a Živě.cz, kteří mezi sebou navzájem permanentně soupeří. Zapojte se i vy.

Tweet Volume

Určitě znáte nejrůznější verze aplikací Google Fight nebo Google Duel. Ty jsou velmi jednoduché, porovnají totiž oblibu dvou různých výrazů v Google vyhledávači. Ten výraz, který bude častěji indexován – tedy častěji používán, se stane vítězem. Tweet Volume dělá to samé, porovná ale více slov navzájem a ke všemu nepoužije Google ale veřejné zprávy na Twitteru. Pokud porovnáte výrazy jako Windows, Linux, Mac OS X aj., zjistíte, o kterém z těchto operačních systémů se častěji tweetuje.

tweetvolume.png
O jakém českém městě se píše nejvíce?

TweetStats

Používáte Twitter spíše ráno, nebo večer? A posíláte do něj zprávy na začátku pracovního týdne nebo o víkendu? Na tyto otázky vám odpoví nejméně deset nejrůznějších statistických služeb a TweetStats je jedna z nich.

twitterstats.png 
Osobní statistiky podle TweetStats

TweetBeep

Znáte Google Alerts? V rámci této služby si pomocí klíčových slov vyberete nejrůznější témata a Google vám pak bude na e-mail posílat odpovídající zpravodajství. To samé dělá TweetBeep, neskenuje ale Google vyhledávač, ale veřejnou databázi Twitteru. Jakmile se v ní objeví zápisek s klíčovým slovem, které hledáte, TweetBeep vás informuje na vaši poštovní schránku nebo pomocí RSS.

tweetbeep.png  tweetbeep.png
Pravidlo pro posílání zpráv, které obsahují přesnou frázi [Windows Mobile 7] a náhled ve vyhledávači
Zdarma si můžete vytvořit deset pravidel

Twitter100

Pokud si libujete v tištěných televizních programech a odebíráte zprávy skutečně od velkého množství přátel, vyzkoušejte službu Twitter100. Ta zobrazí výpis posledních zpráv nikoliv podle časové osy, ale podle uživatelů. Vygeneruje se tedy šachovnice posledních zpráv od první stovky vašich přátel a poradí si i s automatickým obnovováním výpisu.

twitter100.png
Twitter100 v praxi

Twitterfeed

Píšete svůj vlastní blog nebo webový magazín a rádi byste každý článek publikovali alespoň ve zkratce i na Twitteru? Ručně to dělat nemusíte, zde celkem obstojně poslouží služba Twitterfeed, která po registraci začne odebírat váš RSS kanál a bude jeho obsah umět publikovat nejen na určený Twitter učet, ale pomocí propojovací služby Ping.fm prakticky do jakékoliv populární komunitní sítě s podporou krátkých zpráv.

twitterfeed.png
K nastavení Twitterfeed budete potřebovat OpenID účet

Tweet Later

Tuto službu jsem pravda nezkoušel, je ale natolik okrajová, že by se mohla leckomu hodit, umí totiž publikovat tweety v určený čas a dokonce i periodicky (zde ale již za poplatek). K dispozici je v základní bezplatné a placené verzi a možná ji ocení firmy, které chtějí naplánovat třeba rozesílání nejrůznějších reportů, tiskových zpráv aj.

tweetlater.png  tweet later.png

Tweet Later toho ale umí mnohem více, bude třeba posílat všem novým přátelům automatickou uvítací zprávu, případně automaticky přidá nové přátele, kteří začali odebírat vaše zprávy.

TwitPic

TwitPic zná téměř každý fanoušek Twitteru a všichni, kteří používají klient Twhirl, který je s touto službou propojený. TwitPic slouží k ukládání obrázků, jejichž odkaz se pak publikuje na vašem Twitter blogu. TwitPic neslouží k tvorbě fotogalerií, je to spíše takové nedbalé úložiště, které je občas potřeba, pokud se chcete pochlubit nepříliš důležitou fotografií, sejmutou obrazovkou počítače aj.

twitpic.png  twhirl.png
Úložiště TwitPic a integrace v klientu Twhirl

Filetwt

Pokud TwitPic slouží k ukládání obrázků a jejich sdílení přes Twitter, Filetwt toto umí s ostatními formáty souborů a to do velikosti 20 MB. Opět je to jedno z mnoha úložišť, pochlubit se ale může pěkným uživatelským prostředím. Po bezplatné registraci můžete Filetwt použít i pro soukromé sdílení souborů pouze s vybranými uživateli.

filetwt.png
Filetwt umí to samé co TwitPic, je ale určen pro libovolné soubory

Splitweet

Zvláště firmy používají více než jeden Twitter účet – ostatně i my máme zpravidla svůj vlastní účet a pak redakční, na kterém publikujeme zprávy z přípravy časopisu Computer, nebo vybrané novinky ze Živě.cz. Většina klientů podporuje práci s více účty, pokud je ale chcete spravovat z webu a napsat jednu zprávu třeba na deset účtů zároveň, vyzkoušejte jednoduchý Splitweet.

splitweet.png
Splitweet lze použít k hromadnému posílání zpráv na více účtů

V této kapitole jste se mohli seznámit s jedenácti službami, které využívají Twitter API, Je to ale skutečně jen kapka v moři, vedle nich tu totiž najdete desítky nejrůznějších portálů a blogů, které se věnují Twitteru (třeba český Twitty.cz) a mnoho desktopových doplňků – v tomto případě stojí za zmínku třeba prográmek TwInbox pro Outlook, který tento groupwarový klient promění ve čtečku tweetů.

Oficiální katalog podobných služeb sice neexistuje, pokud ale chcete strávit večer zkoušením nejrůznějších experimentů, doporučuji k přečtení třeba velmi vyčerpávající soupis 140 aplikací pro Twitter z loňského roku v magazínu Mashable.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,