Twitter od nuly: proč jej vlastně používat a jak začít

Twitter už zdaleka není ta divná síť několika okrajových šílenců. Na síti dnes štěbetá 200 milionů lidí, 30 tisíc Čechů a stal se také populárním nástrojem nezávislé žurnalistiky.

Zpravodajsky divoký začátek letošního roku dal vyniknout Twitteru. Nejprve v něm našli spojence tuniští a hlavně egyptští revolucionáři: přes něj koordinovali svoje aktivity a křičeli do světa, co se v zemi děje. Když později došlo k odpojení Egypta od internetu, překvapivě velké množství účtů zůstalo pomocí nejrůznějších triků aktivních. Twitter hrál zásadní roli i pro klasická média. Televizní stanice CNN, BBC nebo Al Jazeera pravidelně ukazovaly tipy na twitterové účty místních novinářů, píšících živě z místa událostí. V revolučním chaosu se chytaly každého tweetu, který by jim pomohl udržet postavení zpravodajského média číslo jedna. Vlastní kanál si přitom může zařídit každý – pomocí Twitteru jste se mohli přenést přímo na náměstí Tahrir a sledovat dění v přímém přenosu.

twitter egypt.png
Síť účtů na Twitteru, které informovaly o egyptské revoluci (autor: Kovas Boguta)

Podobně fascinující byl i zážitek ze sledování japonské katastrofy, včetně havárie v jaderné elektrárně Fukushima. Kolikrát v životě budete mít příležitost sledovat jadernou havárii? Je to napínavé jako Titanic, a navíc opravdové a naživo. Před vámi se rozprostře řeka zpráv, které přitékají z nejrůznějších směrů, falešné proudy, strhávající na sebe pozornost, a spousta slepých ramen. Můžete je zkusit vystopovat k prameni nebo hádat, odkud vyvěrají. Snadněji pak pochopíte, kde se na cestě do večerních zpráv objevilo tolik pěny, listí a pokroucených haluzí.

Twitter: 200 milionů uživatelů, v Česku 30 tisíc

Ale zpět na začátek. Co Twitter vlastně je a jak funguje? Pokud jste se s ním zatím nesetkali, představte si ho jako řeku krátkých textových zpráv (o něco kratších SMS), které veřejně píšou média, instituce, celebrity, ale hlavně všichni ostatní. Vy si z něj vyzobete ty uživatele, které považujete za zajímavé – média, odborníky i přátele – a z nich si poskládáte svůj soukromý proud. Díky omezení jedné zprávy na 140 znaků zvládnete sledovat stovky zdrojů a podrobně se věnovat až těm informacím, které upoutají vaši pozornost.

Nikdo vám nebrání v tom, abyste si přidali libovolného uživatele Twitteru – od originálního Obamy po falešného Klause. Na rozdíl od Facebooku tady nikdo nic neschvaluje, je jen na vás, koho chcete číst. Samozřejmě můžete stejným způsobem sami přispívat do globální informační řeky a čekat, kdo bude číst vaše tweety. Každý, kdo váš účet začne sledovat, je od toho okamžiku váš follower (české ekvivalenty se téměř nepoužívají) a od počtu followerů se odvíjí význam na Twitteru.

Twitter má dnes celosvětově přes 200 milionů uživatelů. Jako svůj nejrychlejší komunikační kanál ho používají světová média, vlivní blogeři, celebrity, instituce... V Česku je výběr zajímavých účtů o hodně menší, počet českých účtů se odhaduje na 30 tisíc a nejúspěšnější z nich mají o tři řády méně followerů než hvězdy ze Spojených států. Šoubyznysové celebrity se na českém Twitteru prakticky nevyskytují; pokud už nějakou hvězdičku objevíte, je to skoro určitě falešný profil s cílem pobavit. Nejsledovanější české účty tak patří mediálně profláklým průkopníkům nových technologií a IT magazínům včetně Živě.

Na rozdíl od košatého Facebooku je Twitter jednoduchá služba, ze které si sami vymodelujete nástroj podle svých představ. Můžete získat plkací platformu podobnou Facebooku – pokud si přidáte pouze přátele – nebo variaci na RSS čtečku – pokud naopak budete sledovat pouze média a blogy. Většinou se budete pohybovat mezi oběma extrémy a míchat profesní s osobním světem. Není to vůbec tak nešťastná kombinace, jak to na první pohled může vypadat.

Jak začít?

Nejtěžší je začátek – než se stanete plnohodnotnou součástí sítě a získáte své první followery, může Twitter působit jako nehostinné místo. Společnost vám zatím může dělat třeba ikona českého Twitteru, tajemná persona v duchu Járy Cimrmana, rozšafný kardinál Vlk. Nebo striptérka se smyslem pro absurdní humor Mika. Rozveselí vás i Climate Cyborg, bot, který automaticky odpovídá na vaše dotazy ohledně globálních změn klimatu.

Nejprve si na domovské stránce Twitteru založte účet. První zdroje ke sledování najdete v „adresáři“ Twitter účtů podle kategorie nebo klíčových slov. Anglicky píšící uživatele hledejte na webu WeFollow, české v ne zcela aktuálním, ale uživatelsky pohodlném seznamu Follow.cz, nebo v seznamu TOP101 uživatelů na twitterovém vyhledávači Klábosení. Další účty budete nabírat při brouzdání po webu. Twitter ve světě využívá drtivá většina webů, které publikují originální informace, postupně se z něj stává standard i u nás. Odkaz na něj většinou najdete na titulce webu v podobě typického tyrkysového téčka nebo stejně zbarveného ptáčka (protože anglické tweet znamená pípat).

Od svých zdrojů rychle okoukáte návyky (adresování ostatních přes @, používání hashtagůk označení tématu pomocí #, retvítování neboli znovupublikování cizích tvítů) a triky, jak se vejít do 140 znaků (zkracovače odkazů jako bit.ly nebo t.co). Například

chlebovo: @computer_zive: v http://bit.ly/abc spravte @jakubcizek čepici #toseneda

znamená, že nutně potřebuju sdělit redakci Živě, že redaktor Jakub Čížek má na snímku špatně nasazenou čepici.

vlk.png
Falešný účet kardinála Vlka připomíná mystérium kolem Járy Cimrmana

Teď už začněte tvítovat sami. Téma, styl, frekvence, všechno je na vás. Záleží, kde se sami cítíte pevně v kramflecích. Jestli jako respektovaný odborník ve svém oboru, který může ostatní obohatit; nebo inspirativní chrlič nápadů; vtipálek, který kromě svého profilu zvládá psát několik falešných; spisovatel ultrakrátkých pohádek; fotograf bizarností; a tak dále. Omezovat vás bude jen váš čas a chuť psát.

Pro profíky: aplikace a sledování

Jakmile se úspěšně zapojíte do komunikace, začne vám být webová stránka Twitteru úzká. Proč Twitter nepoužívat v mobilu, proč si do notebooku nestáhnout aplikaci, kterou si můžete vyladit podle svého?

K publikování i sledování můžu zodpovědně doporučit TweetDeck, ať už pro notebook, iPhone nebo Android: přehledné, elegantní, pohodlné a hlavně nastavitelné prostředí. Aplikace je rozdělená do několika sloupců s vámi zvoleným obsahem. Všechny udělátka, která vám zjednoduší twitterový život, jsou přesně tam, kde mají být. Kromě Twitteru navíc spolupracuje i s Facebookem, LinkedIn, Foursquare, a dokonce MySpace.

Aplikace pro sledování, co se na Twitteru děje, najdete v článku Twitter ví o všem, vyždímejte z něho maximum.

Diskuze (29) Další článek: Protokol FTP o víkendu oslavil 40 let

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,