Sociální sítě | Internet | Twitter

Twitter chce bojovat proti dezinformacím – na projektu Birdwatch se má podílet komunita

Patrně nikdy v minulosti neměly dezinformace takovou sílu a dosah, jako je tomu nyní. Živnou půdou pro nejrůznější nepravdy jsou zejména sociální sítě, kde – jednoduše řečeno – může kdokoli publikovat prakticky cokoli. Je proto logické, že se právě jejich provozovatelé snaží proti dezinformacím bojovat.

Twitter nyní spouští něco, co označuje jako „komunitní přístup k dezinformacím“. O projektu Birdwatch jsme mohli poprvé slyšet loni na podzim, kdy unikly jen kusé informace. Jasnější obrysy se začínají rýsovat teprve nyní, kdy Keith Coleman publikoval na oficiálním blogu podrobnosti.

Projekt Birdwatch

Pokud si otevřete stránku projektu Birdwatch z Česka, dočtete se zde zatím pouze to, že „Poznámky Birdwatch pro vás v tuto chvíli bohužel nejsou dostupné. Poznámky Birdwatch jsou momentálně k dispozici pouze v USA.“

Coleman ve svém příspěvku vysvětluje, že cílem je poskytnout vyšší informační hodnotu, než jakou v současnosti nabízejí štítky. Těmi Twitter označuje tweety, které vyhodnotil jako kontroverzní, zavádějící, nebo pravděpodobně nepravdivé.

Projekt Birdwatch má jít nad rámec otázky, zda je publikovaný příspěvek pravdivý, nebo nikoli. Twitter chce v tomto sázet na komunitu – uživatelé se budou moci zaregistrovat na webu Birdwatch a označovat tweety, které považují za zavádějící. Pomocí poznámek jim dodají kontext a budou mít možnost hodnotit poznámky napsané jinými přispěvateli podle toho, zda jsou užitečné nebo ne.

Cenzura, nebo prospěšná věc?

Poznámky přispívajících uživatelů budou zpočátku viditelné pouze na stránce Birdwatch. Vypadá to ale, že cílem provozovatele bude jejich postupné začlenění do prostředí Twitteru. Keith Coleman doslova uvádí, že bude snaha o zviditelnění poznámek přímo u tweetů, „pokud bude existovat shoda dostatečně široké a rozmanité skupiny přispěvatelů“.

„Víme, že při budování takového systému založeného na komunitě existuje řada výzev – od nutné odolnosti proti pokusům o manipulaci, až po zajištění, že v něm nebude dominovat prostá většina nebo nebude zaujatý na základě skupiny přispěvatelů,“ řekl Coleman s tím, že právě tyto věci se budou řešit v pilotní fázi projektu. Dále poznamenává, že zpočátku bude novinka k dispozici pouze pro „malou testovací skupinu“, ale postupně hodlá přidávat další žadatele.

Tento projekt je jedním z nejzásadnějších příspěvků v oblasti ověřování faktů. Twitter, na rozdíl od Facebooku, dosud nespolupracoval na kontrole příspěvků s žádnou třetí stranou. Místo toho spoléhal na vlastní redakční tým, který označoval tweety pomocí štítků. Nově by tuto odpovědnost mohl přenést na uživatelskou komunitu. Zda to bude ku prospěchu věci však ukáže až čas.

Diskuze (17) Další článek: Vzorek číslo 76015. V měsíčním kameni z Oválné pracovny je kus symboliky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,