Tvůrce Bitcoinu byl možná odhalen, je mu 64 let

Satoshi Nakamoto - jen toto jméno, možná přezdívka, nic víc jsme o tvůrci Bitcoinu nevěděli. Teď se ale zdá, že byla identita tajemného génia vypátrána.

Říká se, že Bitcoin vynalezl Satoshi Nakamoto. Nikdo už ale neví, jestli je to pravé jméno, nebo pseudonym, nikdo ho nezná. Komunikoval pouze přes internetová fóra a chránil svou identitu. Jenomže když začal Bitcoin fungovat a dále se rozšiřovat, najednou se Satoshi Nakamoto zcela odmlčel a nechal kryptoměnu žít svým následně velmi bouřlivým životem. Po tajemství Satoshi Nakamota začalo pátrat mnoho novinářů, cíle teď možná dosáhla až Leah McGrath Goodmanová z Newsweeku.

Původem Japonec, ale žije v Los Angeles

Investigativní novinářka specializující se na ekonomická témata se při pátrání chytala různých indicií, ale začala celkem triviálním způsobem – prověřováním osob se jménem Satoshi Nakamoto. Našla jich docela dost a většinu z nich mohla okamžitě zavrhnout, ale v Los Angeles našla tajemného staršího muže původem z Japonska, který by mohl být tím pravým.

Celý článek o pátrání po Satoshi Nakamoto najdete na Newsweek.com (v angličtině)

Je mu 65 let, studoval polytechnickou univerzitu v Kalifornii a následně pracoval na komunikačních systémech pro leteckou společnost Hughes Aircraft, později se dostal k práci i na projektech týkající se šifrování. Vždy se zajímal o vše technické, samozřejmě také o počítače, baví ho matematika a kryptografie. Velice si hlídá soukromí, je puntičkářský a velmi opatrný. Ve 23 letech si změnil jméno a místo Satoshi si začal podepisovat Dorian Nakamoto. Dopátrat se jeho profesních aktivit je velice obtížné – nejvíce tomu pomohli sourozenci a potomci, ale ani nejbližší rodina neví o aktivitách Satoshi Nakamota posledních let.

Leah McGrath Goodmanová sbírala indicie, které do sebe postupně začaly zapadat. Ať už strohé výpovědi rodiny, nebo informace od Gavina Andresena, vedoucího organizace Bitcoin Foundation, který stál u vývoje Bitcoinu a se Satoshi Nakamotem komunikoval. Používání jazykových dialektů, zvyklosti při psaní, výpadek z vývoje Bitcoinu kryjící se s obdobím zdravotních problémů, nebo také charakteristika zdrojového kódu, to vše nahrává tomu, že nalezený 65letů Satoshi Nakamoto je opravdu tvůrcem Bitcoinu.

Nepátrejte po něm, volají zastánci Bitcoinu

Nalezený muž si ale extrémně hlídá své soukromí a nestojí o popularitu. Žije skromě a údajné jmění v bitcoinech buď nemá, nebo jej nehodlá využívat. Sjednat setkání s ním bylo docela obtížné a neobešlo se bez asistence policie. Vzhledem k jeho charakteru nebylo možné čekat, že řekne: „Ano, jsem tvůrce Bitcoinu a teď vám to dokážu.“ Nicméně nepřímo zapojení v projektu přiznal, ale aktuálně že už na něm pracují jiní lidé a nemá k tomu co říct. A tak stále zůstává možnost, že to skutečným tvůrcem Bitcoinu je nakonec někdo jiný.

Svět na zprávu zareagoval různě. Důkazy působí přesvědčivě a autorka článku si je jistá tím, že našla toho pravého Satoshi Nakamota. Leckdo však tohoto údajného autora bitcoinu považuje za podivína, který se jen zrovna náhodou jmenuje tak, jak se jmenuje a důkazy už se hledají jen takové, aby do příběhu zapadaly. A je tu i nemalá skupina příznivců Bitcoinu, kteří článek odsuzují jen pro jeho podstatu, protože nechtějí, aby se po tvůrci kryptoměny pátralo. Ať už kvůli respektování soukromí Satoshi Nakamota nebo pro zachování poutavého tajemství vzniku Bitcoinu. Kam se zařadíte vy?

Mohlo by vás dále zajímat:

 

Diskuze (24) Další článek: Novinky v Exchange 2013 SP1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,