Router | CZ.NIC | Turris

Turris MOX: Nový český router připomíná sendvič. Poskládáte si ho na míru

Český router Turris se dočká nového modelu. A pozor, tentokrát to bude hotové zjevení. Zjevení, za které byste měli zároveň utratit mnohem menší balík peněz než za stávající Omnii.

Novinka se jmenuje MOX a CZ.NIC, který stojí za celým projektem Turris, ji oficiálně představí příští týden. Tou dobou by se měla zároveň rozjet další crowdfundingová kampaň na Indiegogu. V té předchozí vybral CZ.NIC v přepočtu okolo 21 milionů korun a Omnia se tak stala jednou z nejúspěšnějších tuzemských kampaní.

709097ae-1d1f-4f0c-a08f-b00db206bf55
Skládačka Turris MOX a jeho karty. Čím více funkcí bude mít, tím bude větší. Zleva: Základní deska, deska s mPCIe (Wi-Fi, LTE, SSD), deska se 4 1Gb ethernetovými porty a deska s konektorem SFP pro optickou síť.

Ale zpět k Moxu. S Omnií a první generací routeru nemá na první pohled prakticky nic společného, je to totiž malá modulární skládačka, kdy si jednotlivé funkce síťového mikropočítače složíte ze samostatných destiček. Trošku to tedy připomíná třeba princip Raspberry Pi a jeho rozšiřujících hatů.

Jádrem Moxu je základní deska s procesorem Marwell Armada 3720 (dvoujádrový Cortex-A53), 512 MB RAM, gigabitovým ethernetem, USB 3.0, slotem pro microSD, ale vzhledem ke koncepci hlavně konektorem, skrze který je možné připojit další funkční desky počínaje modulem se slotem mPCIe pro 5GHz Wi-Fi nebo třeba LTE a konče modulem se čtveřicí LAN nebo optickým internetem (SFP).

Jednotlivé karty Turris MOX:

Stejně jako u předchozích turrisů se zároveň bude jednat o mikropočítač pro bastlíře, v nitru totiž opět poběží tvárný Turris OS založený na linuxové distribuci LEDE (odnož OpenWrt, která se nyní s OpenWrt zase spojuje) .

Bastlíři, elektrokutilové a makeři všeho druhu – tedy čtenáři našeho seriálu Pojďme programovat elektroniku – zároveň nepřijdou o tradiční GPIO piny s podporou UART nebo I2C pro napojení vlastního hardwaru.

Diskuze (17) Další článek: „Placatozemec“ Mike Hughes konečně odstartoval! Jak to dopadlo?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,