Linux | Router | Modulární PC | Turris

Turris Mox: Není to jen router. Možná se z něj stane „české Raspberry Pi“

  • CZ.NIC nám ukázal prototyp Turris MOX
  • Píše se o něm jako o modulárním routeru
  • V prvé řadě to je ale linuxový mikropočítač

Exotickému routeru MOX od českého CZ.NIC jsme se na Živě.cz sice už věnovali, nicméně zatím jen v teoretické rovině a na základě několika útržkovitých zpráv. Teď už je vše jinak, na Indiegogu se totiž rozjela smělá kampaň, která hodlá vybrat alespoň 250 tisíc dolarů a my se zajeli podívat rovnou do pražského ústředí CZ.NIC, co že je to zase za úlet.

Co je tedy MOX? Dle oficiální definice to je modulární router, který si složíte z jednotlivých funkčních desek:

  • MOX A: Mozek celého síťového počítače s procesorem Marwell Armada 3720 (dvoujádrový ARM Cortex-A53), 512 MB RAM, jedním gigabitovým ethernetovým portem a konektorem USB 3.0.
  • MOX B: Univerzální rozšiřující deska se slotem Mini PCI Express pro LTE modem, Wi-Fi (802.11ac, 3×3 MIMO) nebo později SSD a slotem pro kartu SIM.
  • MOX C: Modul se čtyřmi gigabitovými ethernetovými porty pro switch
  • MOX D: Modul s konektorem SFP pro připojení optické sítě

Takové malé české Raspberry Pi

Tak, ještě jednou, co je to tedy MOX? Ne, router to není. V prvé řadě je to univerzální linuxový počítač optimalizovaný pro nasazení v síti. Přesně to je totiž kartička MOX A. Když si ji vezmete do ruky, vaše první asociace nebude: „Hele, router,“ ale: „Hele, vždyť to je něco jako Raspberry Pi!“

mox00.JPG
MOX A svými rozměry připomíná Raspberry Pi. Holá deska je v prvé řadě univerzální linuxový mikropočítač třeba pro internet věcí.

A skutečně, odmyslete si grafický subsystém a HDMI a zbude vám karta s polem pinů, rychlým USB, jedním ethernetem a slotem na microSD. CZ.NIC se totiž stejně jako britští milovníci malin rozhodl pro na první pohled lehce kontroverzní řešení, kdy je veškerý operační systém na kartě a nikoliv ve flashové paměti na desce.

Systém je na microSD

Stejně jako v případě Raspberry Pi tedy na velkém počítači nahrajete na microSD celý systém, kartu poté zastrčíte do MOX A, no a připojíte napájení. Toto řešení má své výhody – deska je téměř nebriknutelná, nicméně Raspberry je zároveň vyhlášené tím, že dokáže kartu častými zápisy za určitých okolností rychle zničit.

mox02.JPGmox03.JPGmox04.JPGmox01.JPG
MOX A má vedle portu USB 3.0 slot pro micro SD, která slouží jako systémové úložiště

Doma to až takový problém není, jednoduše kartu vyměníte, nicméně v podnikové sféře, kde je vyžadovaná 99,9% spolehlivost, to vede k častým reklamacím a mnozí výrobci, kteří původně vsadili na Raspberry, v nových modelových řadách používají konkurenční desky se spolehlivější flashovou pamětí. Je to i případ brněnského UniPi a čerstvé řady Axon.

Vývojáři se zničených SD karet neobávají

Jelikož modularita Moxe může vedle všemožných kutilů a geeků všeho druhu zaujmout právě podnikový sektor, který by nad ním mohl stavět vlastní síťové řešení na míru, nemohl jsem se v Praze nezeptat, jestli se tohoto SD-stigmatu neobávají.

A odpověď? Flashová paměť se během vývoje skutečně diskutovala, nakonec však zvítězila microSD. Díky tomu mohl CZ.NIC stáhnout cenu modulu na 29 dolarů (600 korun), což je s ohledem na to, že výroba i osazování desek proběhne v Česku, docela slušná cena.

372a4bc7-14e9-4491-869e-81a053907a69
Cena holých desek začíná na 26 dolarech, což po přepočtu činí zhruba 600 korun

Co je však nejdůležitější, autoři se havarujících karet neobávají hlavně kvůli použitému softwaru. Zatímco pro Raspbian na webu najdete hromadu návodů, jak snížit zápisy a přepisy na SD na naprosté minimum (logování do RAM, SD s vyšší kapacitou, systém/data na USB flešce apod.), MOX stejně jako Omnii pohání Turris OS – tedy upravené OpenWrt (nebo LEDE, chcete-li).

Jelikož je linuxová distribuce OpenWrt navržená pro běh na routerech a dalších krabičkách světa IoT s relativně slabým hardwarem, už sama o sobě je mnohem šetrnější než standardní systém běžící na Raspberry Pi. Vždyť dostatečně ořezaný OpenWrt zabere jen pár megabajtů místa.

V nitru poběží Turris OS, ale možná také openSUSE a Debian

Druhým důvodem, proč nelze MOX automaticky považovat za router, je variabilita jeho softwarové výbavy. Turris OS by nemusel být jedinou volbou, autoři Moxe totiž jednají i s vývojáři openSUSE a Debianu. Zvláště Debian by mohl českou destičku ještě více softwarově přiblížit ohromnému ekosystému Raspberry Pi, jehož Raspbian z něj také vychází.

Suma sumárum, MOX A sám o sobě poslouží jako dostatečně výkonný linuxový mikropočítač pro jednoduché servery chytré domácnosti a mohli by si jej zamilovat mejkři a kutilové všeho druhu. Sice nemá v základní výbavě Wi-Fi, ale zase velký a rychlý USB port a ethernet. A kdybyste Wi-Fi opravdu potřebovali, a to při zachování rozměrů (tedy bez rozšiřující desky MOX B), bude v nabídce jednodušší karta 802.11ac (2×2 MIMO), kterou připojíte do pole pinů SDIO přímo na hlavní desce.

Milovníci mohutných antén, pozor! MOX bude mít pouze interní

Každý pořádný router potřebuje anténu, a když se občas neformálně setkáme s některými výrobci domácích Wi-Fi routerů, vedeme humorné řeči o nemálo zákaznících, kteří si vybírají domácí Wi-Fi stále především podle pravidla: „čím více antén, tím více Adidas.“

mox-render-A.jpgmox-render-AB.jpgmox-render-ABC.jpg
3D modely budoucí krabičky Moxe, která bude stejně jako desky v nitru modulární

V tomto případě však CZ.NIC všechny zklame, antény totiž budou výhradně interní uvnitř plastové krabičky, Ta zatím neexistuje, ostatně i hardwarový návrh MOX se ještě může kosmeticky změnit, a tak jsem se v Praze mohl podívat alespoň na prototyp vyrobený na běžné 3D tiskárně.

12206f18-dd8d-4bce-9f7a-bcf2a209423f
Prototyp modulární schránky vytištěné na běžné 3D tiskárně. Komerční verze bude vypadat pochopitelně poněkud lépe.

Oproti ostatním routerům na trhu také nečekejte psychedelický koncert blikajících stavových LED. Deska počítá jen s jednou, a to spíše pro servisní úkony, a nikoliv pro znázornění stavu.

Několik připravených konfigurací pro každého

Jak už jsem napsal výše, cena jednotlivých desek MOX na Indiegogu začíná na 29 dolarech za kus. Díky modularitě si nicméně může CZ.NIC dovolit nabízet hned několik dalších specializovaných konfigurací – v podstatě různorodých produktů s odlišnou funkcí.

f0c1cd29-e7ea-4674-accf-b5aea356d2bd 68e5298e-da1a-40d2-8616-88a75e9e945d
Díky modularitě může CZ.NIC vedle holých desek nabídnout i několik různých konfigurací a tedy v podstatě i svébytných produktů. Uvidíme, jaký o ně bude zájem.

K dispozici tedy bude MOX A se základní 5GHz Wi-Fi (2×2 MIMO) připojenou na piny SDIO za 99 dolarů. Když budete chtít MOX s pořádnou Wi-Fi (3×3 MIMO), cena poskočí na 149 dolarů a krabička se zvětší, tato karta totiž už bude vyžadovat rozšiřující modul MOX B. Pokud zatoužíte po form-faktoru klasického Wi-Fi routeru, zaplatíte 169 dolarů a získáte krabičku s MOX A, MOX B (s kartou na 802.11ac Wi-Fi) a konečně MOX C se čtyřmi dalšími gigabitovými porty.

Jenže tím výčet setů nekončí, mnohým totiž bude stačit jen MOX A a MOX C, tedy router/switch bez Wi-Fi, ale s výkonným procesorem. Nakonec tu bude ještě set pro ty, kteří potřebují připojit optiku skrze konektor SFP a nejvyšší varianta bude v podstatě malý NAS s SSD úložištěm.

mox07.JPGmox05.JPGmox06.JPGmox08.JPG
Rozšiřující MOX B, ethernetový MOX C a optický MOX D
mox09.JPGmox10.JPG
Kompletní jednotka a prototyp její schránky z 3D tiskárny

Buď si koupíte celý set, anebo si konfiguraci postavíte po své vlastní ose, protože i MOX bude plně open-source a vývojáři se dušují, že v průběhu následujících měsíců postupně zveřejní všechny návrhy.

Mohlo by to vyjít

Tím se konečně dostáváme k té nejdůležitější otázce. Kdy se budou moci první zájemci dotazovat pošty, kde mají svůj balíček? CZ.NIC se dušuje, že stačí vše dokončit, naprogramovat a hlavně vyrobit v průběhu října až listopadu. Právě tou dobou se očekává rozesílání první vlny hotových Moxů.

mox11.JPGmox12.JPG
Karty MOX a v pozadí pro srovnání základní deska velkého routeru Turris

Názory na MOX se různí. Zatímco někteří pochybují o tom, jestli je modulární elektronika správnou cestou, když si na ní mnozí vylámali zuby, já jsem opatrný optimista a jakožto domácí kutil začínám tiše pokukovat po holé desce MOX A, na které mi k úplné spokojenosti chybí snad jen druhý velký USB port. Podle CZ.NIC se tam však nevejde.

Zároveň jsem velký fanoušek OpenWrt, které je oproti Raspbianu maličké, transparentnější, a přitom stále mocné nejen pro síťové operace, ale i pro běh mnoha aplikací chytré domácnosti napsaných třeba v Pythonu. Ostatně OpenWrt/LEDE používá i prototypovací deska a linuxový šváb Omega 2+, který jsme si podrobně ukázali v našem seriálu Pojďme programovat elektroniku.

Diskuze (26) Další článek: Claudius Galénos: Příběh nejvlivnějšího z lékařů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,