Turecko přitvrzuje, po Twitteru je zablokováno i YouTube

Už to dnes vypadalo, že sporná blokace Twitteru v Turecku bude mít brzký konec. Věc se totiž dostala před soud, a ten nařídil tamnímu telekomunikačnímu úřadu blokaci ukončit. Ačkoli lidé očekávali, že se tak stane stejně rychle, jako bylo zablokování provedeno, zatím se uvolnění nedočkali. Ostatně, úřad na to oficiálně dostal 30 dní a může se ještě odvolat. Ale co je ještě závažnější – blokování se nyní dočkalo i YouTube.

Jak uvádí ČTK, zjevným důvodem je přítomnost kritických videozáznamů vůči tamnímu premiérovi. Jeho kritice se rovněž věnovala televizní stanice Kanaltürk, které zas byla vládním rozhodnutím odebrána licence k celostátnímu vysílání. Děje se tak přitom před důležitými volbami, které jsou ovlivněny velkou korupční kauzou týkající se premiéra a jeho vládnoucí strany.

Oficiální důvody těchto kroků jsou dosti mlhavé. V případě YouTube mělo jít snad až o otázku národní bezpečnosti, nicméně šlo o to, že se na YouTube prý objevila citlivá audionahrávka, na které vrchní představitelé turecké vlády projednávali možný vojenský zásah v Sýrii. 

Diskuze (31) Další článek: Zdrojové kódy DOSu jsou plné programátorských vtípků a narážek

Témata článku: , , , , , , , ,