Tučňáci slaví: nový OpenOffice.org 3.0 a Mandriva 2009

Na Novém Zélandu přišli o peníze na OSS, ve Švédsku se narodil živý Linux. Na světě je také nový kancelářský balík a oblíbená distribuce. Přinášíme přehled novinek ze světa open source.
Kapitoly článku

Tento článek vychází ve spolupráci s magazínem LinuxEXPRES, který vydává aktuální články ze světa Linuxu a svobodného softwaru. Snaží se ukázat, že linuxové operační systémy obsahují mnoho kvalitního softwaru pro zábavu i práci.


ASUS prý s vracením linuxových netbooků problém nemá

Minule jsem psal o tom, že zákazníci MSI vracejí čtyřikrát více netbooků s Linuxem než těch s XP. Jednou z otázek, které tato zpráva vyvolala, bylo, zda se jedná o trend napříč všemi výrobci netbooků, nebo jen o problém MSI. Částečně na to odpověděl na svém blogu Jack Schofield, redaktor anglického deníku Guardian, který hovořil s několika lidmi ze společnosti Asustek. Nezískal sice konkrétní čísla, ale lidé ze společnosti mu sdělili, že si nemyslí, že by se vracely jejich netbooky Eee s Linuxem více než s Windows. Co však zůstalo za jejich očekáváním, je prodejnost linuxové varianty.

Původně ASUS doufal, že bude rozložení mezi Eee s Windows a Linuxem 50:50, ale momentálně to je 60:40 pro Windows. Na druhou stranu se není čemu divit. Mnohá místní zastoupení ASUSu se staví k prodeji linuxových variant velmi vlažně a ty jsou navíc v porovnání s variantami s Windows dostupné buď s velkým zpožděním nebo vůbec. Výjimkou není ani Česká republika. I přesto by mělo být letos prodáno kolem dvou milionů Eee s Linuxem.

ASUS MSI ukazuje, jakou cestou se vydat. Zatímco MSI na svůj netbook Wind nasadilo korporátní distribuci SLED, která asi není příliš přizpůsobená danému hardwaru, ASUS na své netbooky instaluje Xandros Linux, který má sice své mouchy, ale je na daný hardware vyladěný a uživatelské prostředí je svou jednoduchostí cílené na běžné domácí uživatele.

Novozélandská škola přišla o peníze na OSS

U protinožců se rozhořela aféra, jejíž účastníky jsou jedna novozélandská škola a ministerstvo školství. Warrington School v Otagu se snaží postupně přejít na operační systém Linux. Problém nastal v momentě, kdy se škola rozhodla peníze ušetřené nezakoupením licencí k produktům Microsoftu použít k najmutí místního technika a na další vývoj linuxového prostředí. Za všechno může byrokracie ministerstva, to totiž neumožňuje utratit peníze jinak než na nákup softwaru.

Pokud se škola rozhodne na licencích ušetřit a investovat peníze do počítačového vybavení jiným způsobem,má smůlu. Podle ředitele Warrington School Nathana Parkera jsou tak školy tlačeny do používání počítačového vybavení, které nakonec ani nepotřebují. Podle mluvčího ministerstva mají školy v rámci vyjednaného programu slevu na licence produktů od Microsoftu, takže za něj nemusí utrácet vysoké částky. Také dodal, že je na svobodné vůli každé školy si software zvolit. Za ministerstvo slíbil, že se budou podporou alternativních řešení zabývat.

Open-source hudba?

V oblasti softwaru se již open-source licence dávno zabydlely. Pomalu se však začínají objevovat pokusy o open-source projekty v oblastech, kde je otevřený model zatím nezvyklý. Hned několik jich je v oblasti hardwaru. Pracuje se na první zcela otevřené grafické kartě. Projekt Openmoko, který si dal za cíl vytvořit open-source mobilní telefon, již svůj produkt dokonce nabízí – Neo1973.

S velkým ohlasem se setkalo také otevřené pivo nazvané Free Beer, které vymysleli dánští studenti a recept publikovali pod licencí Creative Commons. Zveřejnění receptu se dočkalo velkého ohlasu a nadšenci do vaření piva začali hlásit nedostatky receptu a vylepšovat jej a dnes je na světě již verze 3.3, která se v menších várkách vaří po celém světě. Abstinenty zase bude zajímat, že v Kanadě se vyrábí OpenCola, která je zase licencovaná pod GNU GPL, a docela se jí daří, už bylo prodáno přes 150 tisíc plechovek.

Svobodná hudba se také stala odpovědí na restriktivní politiky hudebních vydavatelství. Existuje několik serverů, kde můžete stahovat a poslouchat hudbu zveřejněnou pod svobodnou licencí. Jedná se však o bezejmenné kapely. Úspěšná však byla i alba známých skupin, jako jsou Radiohead nebo Nine Inch Nails, která byla umístěna na jejich webech volně ke stažení. Jono Bacon, jeden z vedoucích lidí komunity kolem Ubuntu, se rozhodl, že tento model v hudebním průmyslu vyzkouší.Projekt se jmenuje Severed Fifth a Jono už má sepsané skoro celé metalové album, které ovšem ještě není nahrané. Na stránkách projektu si už můžete stáhnout zvukové oznámení.

Malý Linux ze Švédska

Po řadě vážných zpráviček tu mám jednu oddechovou perličku. Server Linux.com přišel s informací, že jeden švédský pár pojmenoval své dítě po Linuxu. Jak šťastný otec řekl, zvažovali několik jmen, ale když se narodil, napadlo je, že vypadá jako malý Linux, tak ho takhle pojmenovali. Reakce rodiny a přátel prý byly pozitivní a někteří si je dokonce dobírali otázkami, zda své další dítě nepojmenují po Microsoftu. Komentátoři přišli hned s několika otázkami: Bude Richard M. Stallman požadovat, aby se jmenoval GNU/Linux? Bude mít dítě pojmenované Linux problémy s uspáváním a probouzením?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,