Prohlížeče | Linux | Edge

Tučňáci se konečně dočkali: Edge dorazil na Linux a my ho hned vyzkoušeli

Microsoft konečně zveřejnil první testovací verzi Edge pro linuxové operační systémy. K dispozici jsou instalační balíčky pro platformu x86/64 ve formátu DEB (Debian, Ubuntu a odvozené) a RPM (Fedora a odvozené).

Linuxový Edge je v tuto chvíli opravdu testovací, k dispozici je tedy zatím jen kanál DEV, a o něco stabilnější kanál BETA je teprve v přípravě. O stabilní verzi pak zatím nemůže být ani řeč.

Prohlížeč jsme v každém případě nainstalovali na aktuální verzi linuxového systému Fedora a na žádný kritický problém jsme nenarazili. Edge v základní podobě funguje – prohlíží, přehrává multimédia a tak dále.

VirtualBox_FEdora_21_10_2020_13_18_07.png
Edge na Linuxu (nepřekvapivě) vypadá a funguje úplně stejně jako na Windows

Otázka hlubší integrace do operačního systému (notifikace apod.) je na rozdíl od Windows komplikovanější, konkrétní linuxové distribuce se totiž mohou navzájem výrazně lišit.

Microsoft Edge pro Linux asi nebude úplný trhák. Kdo chce používat Chromium, na kterém je Edge postavený, může používat přímo ten, anebo sáhnout po oficiálním Google Chrome. Hromada grafických linuxových operačních systémů pak preferuje konkurenční Firefox.

Jde o potenciální podnikové klienty s Linuxem

Na stranu druhou, Microsoft může nabídnout vlastní řešení pro přístup ke svým webovým službám pro klientelu, která na pracovních stanicích preferuje spíše Linux. Redmond si tedy může pohlídat, aby třeba jeho webová verze Office 365 běžela skvěle na RHEL apod. a může sdělit, že na Linuxu pro tyto služby doporučuje právě svůj odladěný Edge.

V každém případě, Edge funguje, a tak se jedná přinejmenším o zajímavé symbolické gesto, Microsoft se totiž s prohlížečem vrací na alternativní platformu v podstatě po dvou desetiletích. Na přelomu století firma vyvíjela Internet Explorer pro příbuznou platformu Unix.

Podívejte se na propagační video k prohlížeči Edge (tentokrát pro Windows):

Diskuze (41) Další článek: Speciální kamera by měla natáčet přistání kosmické lodi na Měsíci přímo z jeho povrchu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,