TTC postaví v Malešicích nové datové centrum až za 800 milionů

Holding TTC postaví v Praze v Malešicích nové datové centrum, které zhruba ztrojnásobí současné kapacity skupiny. Firma tak zaútočí na pozici společnosti GTS Czech, která je dosud jedničkou tuzemského trhu datových center. Investice se může vyšplhat až k 800 milionům korun.

„Poslední dva až tři roky nám naše kapacity už nestačí a musíme odmítat klienty,“ řekl deníku E15 výkonný ředitel TTC Telekomunikace Radek Majer. Hodně plno mají v Žižkovské věži také České Radiokomunikace, které v datových centrech rovněž expandují.

Hotovo do 4 let

TTC už si k projektu začala shánět potřebná úřední razítka, se stavbou chce začít co nejdříve. Nové datové centrum vyroste v objektu, který od sedmdesátých let sloužil jako vysokokapacitní tiskárna, která se posléze stala součástí holdingu Vltava-Labe-Press. Po restrukturalizaci firmy a zavedení nových technologií ale skupina přestala tyto prostory potřebovat a prodala je TTC.

Podle projektu se datové centrum rozprostře na čtyřech tisících metrech čtverečních. TTC je nevybuduje najednou, ale po částech. Přesto uskutečnění celého záměru nebude trvat dlouho. „Reálně bychom mohli mít celý projekt hotov do čtyř let,“ poznamenal šéf TTC Telekomunikace.

Firma je už nyní v několika velkých tendrech, které jí umožní novou kapacitu vytížit. „Pokud uspějeme, budeme mít zaplněné zhruba dvě třetiny plánované plochy,“ dodal Majer.

U TTC si plochy pro své servery dosud pronajímá například tuzemská internetová jednička Seznam.cz. Ta se však nyní rozhodla pro své účely vybudovat vlastní datové centrum v Praze v Horních Počernicích. Investice bude v tomto případě činit zhruba 400 milionů korun.

Kromě společnosti GTS Czech patří mezi další provozovatele data center Telefónica O2, Casablanca nebo Greendata. Historie skupiny TTC sahá až do padesátých let minulého století, kdy vznikl Výzkumný ústav telekomunikací. V roce 1992 společnost už pod jménem Tesla Telekomunikace prošla privatizací. V čele představenstva holdingu stojí v současné době jeho spolumajitel Ivan Říčař.

Diskuze (3) Další článek: Srovnávací tabulka má dokázat, že Ballmer nebyl špatný šéf

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,