Byznys | Čipy | TSMC

TSMC má plno. Výroba 5nm čipů už je zcela rezervovaná a linky příští měsíc začnou vyrábět ve velkém

TSMC byla první společností, která spustila hromadnou výrobu 7nm čipů a stane se tak nově i u 5nm výroby. Právě ta se rozjede už v dubnu.

Dle informací Digitimes je poptávka po 5nm výrobě tak velká, že už nyní má TSMC zarezervované veškeré kapacity na nejbližší měsíce. Je třeba podotknout, že podobná situace se objevila dříve i u 7nm výroby, na což doplatilo například AMD, které dlouho dobu mělo problém s dodávkami 7nm procesorů Ryzen 3000 s architekturou Zen 2.

Již z dřívějších informací víme, že hlavním a prvním klientem bude Apple, který si u TSMC už pravidelně nechává vyrábět své mobilní čipy řady A1x pro iPhony, iPady a další zařízení.

Mezi další velké hráče s rezervací výrobní kapacity patří výrobci ASIC zařízení (Bitmain, Canaan), které těží bitcoiny. Díky modernější výrobě, která umožňuje až 1,84× vyšší hustotu čipu, je možné vyrobit výrazně výkonnější a efektivnější čip, což znamená více vytěžených bitcoinů za případné i nižší náklady na elektřinu.

TSMC má tento rok v plánu investovat do 5nm výroby dalších přibližně 2,5 miliardy dolarů, které budou určené na rozšiřování linek a optimalizaci všeho druhu.

Diskuze (1) Další článek: Čína už je z nejhoršího venku, Apple tam opět otevírá 42 svých obchodů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,