Cenzura | TikTok

Trump chce zakázat TikTok, síti teď hodil záchranné lano Microsoft

Donald Trump v pátek oznámil, že Spojené státy zablokují TikTok. Sociální síť, kterou používá přes 100 milionů Američanů, totiž vlastní čínská společnost ByteDance. Kvůli tomu panují obavy, že data uživatelů vynáší tamní vládě.

Spekuluje se též o tom, že by mohla hrát roli před nadcházejícími prezidentskými volbami, protože se na síti shlukují mladí levicoví voliči, u nichž současná hlava státu nemá šanci. I to může být osobní důvod, proč Trump mluví o zákazu.

Na obranu TikToku se postavil Microsoft. Ten oznámil, že by chtěl koupit část TikToku starající se (nejen) o americké uživatele, a jeho šéf Satya Nadella se momentálně u Trumpa přimlouvá za to, že by data udržel „doma v bezpečí“. O případné akvizici by se mělo rozhodnout do 15. září 2020.

Jak by obchod probíhal? Microsoft by převzal část TikToku operující v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu, ta by mu plně patřila a o její chod by se staral. Data uživatelů by se logicky přesunula na americké servery (z čínských smazala) a výhradní kontrolu nad nimi by měl Microsoft. Redmondská společnosti navíc naznačila, že k odkupu části TikToku by potenciálně přizvala i další menší investory.

Zatím nevíme, jak by rozdělení proběhlo po technické stránce. Sociální sítě mívají decentralizované servery, ale zároveň obvykle patří jedné společnosti, která se stará o jejich vzájemné propojení. Pokud by američtí (a další) uživatelé mohli zůstat v kontaktu se zbytkem světa, těžko si představit, že by čínský ByteDance neměl k těmto informacím přístup.

V tuto chvíli není jasné, jak celá anabáze TikToku dopadne. Pro Microsoft by to ale bylo velké vítězství, protože by konečně pronikl do sociálních sítí, kde již roky dělá jeden přešlap za druhým.

Diskuze (21) Další článek: May 2020 Update je na 12 % počítačů s Windows 10, vede rok stará verze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,