True Image 2013: Zálohování je stále sexy

Acronis vydal novou verzi svého zálohovacího a synchronizačního programu True Image. Co ale může nabídnout v roce 2012, kdy na trh míří Windows 8, který sází na vlastní řešení?

Když nám zálohovací program Acronis True Image dorazil do redakce naposledy, psal se rok 2009, cílovou stanicí byl Windows Vista, případně testovací verze Windows 7, a Dropbox ještě nebyl tak populární jako dnes. Tehdy jsme True Image ocenili jako poměrně mocný nástroj, ve kterém si snadno vytvoříte zálohu celého systémového disku, vytvoříte spouštěcí médium a navždy zapomenete na sprostá slovíčka jako formátování a čerstvá a zdlouhavá instalace Windows a dalších programů.

Try&Decide: zasviňte počítač, nebude mu to vadit

True Image tehdy nabízel také funkci nonstop zálohování, kdy se evidovaly veškeré změny souborů a kopírovaly třeba na záložní USB disk, a také velmi zajímavou funkci Try&Decide. Když jste se přepnuli do tohoto režimu, mohli jste se systémem dělat cokoliv, mohli jste zkoušet veškerý podivný software, ale na konci jste klepli na jedno tlačítko a vše se obnovilo zpět do bodu, kdy jste tuto funkci aktivovali. V podstatě se jednalo o takový chytřejší bod obnovení, který je součástí Windows.

 Try&Decide.png Try&Decide.png Try&Decide.png
Try&Decide fungoval dříve a funguje i nadále včetně Windows 8

Všechny tyto funkce zvládá levou zadní i čerstvý True Image 2013, který prošel celkovou očistou, zvýšením výkonu a je s ním opravdu radost pracovat, přestože samotné zálohování je přeci nuda par excellence.

Klasická záloha s hromadou vymožeností, která funguje

Jenže bude to stačit? Může něčím podobným zálohovací program nadchnout publikum na sklonku roku 2012, kdy tu máme Windows 8, který obsahuje jak funkci vytvoření bitové kopie disku (stejně jako jeho předchůdci), tak zálohování souborů v reálném čase (File History/Historie souborů) a funkci resetu celého systému do výchozího stavu?

Acronis True Image 2013.png Acronis true Image 2013 Zálohování.png
Přehledné rozhraní pro správu záloh (jedna na externím USB disku, kde mám obraz celého oddílu C, a jedna internetová na službě Acronis Cloud, kde využívám 250GB úložiště). Na druhém obrázku pak nastavení plánování zálohy.

Aby mohl True Image 2013 obhájit svou existenci a skutečnost, že to prostě není freeware, ale program, za který vyhodíte kus výplaty (1 260 korun s DPH), musel se proměnit. Dnes tedy program na první pohled působí docela jednoduše, přitom však v sobě integruje v podstatě všechny současné synchronizační scénáře.

True Image tedy umí postaru zálohovat vybrané adresáře, či celé oddíly (FAT, NTFS, či prostě jako RAW data u ostatních). V takovém případě data kopíruje do vlastního formátu TIB, který můžete klidně připojit jako virtuální disk a procházet jím. Zálohování můžete provést jednou, můžete ho libovolně plánovat – třeba každý pátek třináctého – a můžete samozřejmě vybrat některý z mnoha režimů přírůstkových a rozdílových záloh. Nejtypičtějším scénářem je samozřejmě přírůstková záloha, kdy se vytvoří první velký obraz a dále se pak archivují jen relativně malé rozdíly v čase třeba po týdenní práci.

Acronis True Image 2013 Detaily zálohy.png Acronis true Image 2013 Záloha celých disků.png Acronis True Image 2013 Vyhledávání v zálohách.png
Nastavení typu zálohy, záloha celých disků a vyhledávání ve všech zálohách dohromady 

Cílem takové zálohy může být typicky třeba USB disk, rozměrná SD karta ve čtečce notebooku optické médium, pásková jednotka, FTP server, lokální síť (NAS) a nakonec i cloud. Ano, ani Acronis a jeho True Image by dnes nemohl existovat bez tohoto všeobjímajícího buzzwordu.

Acronis Cloud: Dropbox s kapacitou 250 GB

Abych byl přesný, jedná se o placenou službu Acronis Cloud, která po vás bude chtít 5 eur měsíčně, nebo 50 eur ročně. Při současném kurzu jde tedy asi o 127 korun měsíčně. To není nejméně, na druhou stranu ale za těchto pár piv získáte rovnou 250 GB prostoru.

Záloha na Acronis Cloud.png
Acronis Cloud slouží jako další možný cíl pro klasické zálohování

Nově nabyté úložiště můžete využít dvěma způsoby. Buď na něj budete opět jen zálohovat vybrané adresáře a opět klidně s plánováním, nebo můžete použít synchronizaci, kdy se bude Acronis Cloud chovat podobně jako třeba Dropbox, SkyDrive a Google Drive. True Image pro tyto případy vytvoří jednu kořenovou složku Sync, a vše co do ní zkopírujete, se nahraje na web a případně dále na ostatní připojená zařízení.

True Image jde ale naštěstí ještě dál a vedle tohoto dropboxového přístupu s jednou kořenovou složkou nabízí možnost synchronizace vlastně u jakékoliv složky na jakémkoliv dostupném disku. Stačí ji zapojit třeba přes běžnou kontextovou nabídku. No, a aby chrochtali blahem i fajnšmekři, každá z těchto složek je ve správci synchronizací vedena samostatně, takže máte přehled a můžete u jednotlivých složek synchronizaci pozastavovat, spouštět, dále nastavovat a tak dále. Samozřejmě nechybí ani klient pro chytré mobilní telefony.

Acronis true Image 2014 Synchronizace na web.png Acronis true Image 2013 Sync.png
Správce synchronizací eviduje jednotlivě nastavené synchronizace klidně jen mezi dvěma offline složkami, nebo mezi složkou a úložištěm Acronis Cloud. Ve výchozím stavu budete mít po ruce výchozí složku Sync, která se chová podobně jako základní složka Dropboxu aj. Podobných složek si ale můžete vytvořit libovolné množství.

Z hlediska možností synchronizace přes webové úložiště je True Image 2013 opravdu funkčně výborně vybavený, ale celé to má jeden malý háček. True Image 2013 není Dropbox, není to ani SkyDrive a není to ani Google Drive. Z prostého důvodu – je to velký program, za který se platí. S jednou licencí tedy aktivujete True Image jen na jednom počítači.

Možná by se zde hodila nějaká drobná synchronizační utilita velikosti Dropboxu, která by doplňovala True Image a plnila by funkci pouze této synchronizace mezi několika počítači jednoho uživatele s jednou licencí velkého True Image 2013. Přece si nebudu kupovat True Image 2013 za tisícovku třikrát jen proto, že chci data synchronizovat mezi domácím notebookem, počítačem a pracovním počítačem. Zde může být určitým řešením verze Family Pack za 1 872 korun s DPH, která nabízí tři licence.

Acronis true Image 2013 Webové rozhraní.png True Image na mobilu.png true Image na mobilu.png True Image na mobilu.png  true Image na mobilu.png
Webové rozhraní Acronis Cloud a mobilní klient pro Android

True Image je na synchronizaci a archivaci přes web výborný nástroj, ale pokud jej budete chtít používat jen na jednoduchou synchronizaci souborů, Dropbox a ti druzí vzhledem k ceně poslouží mnohem lépe a nabídnou také propracovanější webové rozhraní.

Lokální synchronizace, klonování disků a další speciality

Po klasické záloze a webové synchronizaci nesmím zapomenout ještě na další integrované nástroje. Nechybí ani lokální synchronizace, kdy se bude kontrolovat jedna složka a kopírovat do jiné lokální složky (klidně i dostupný NAS), a samozřejmě možnost klonování disků – když si koupíte nový a budete na něj chtít dostat obsah toho původního. Stejně tak můžete vybrané disky bezpečně promazat nebo třeba převést do True Image zálohu, kterou jste vytvořili pomocí systémového nástroje Windows.

True Image 2012 další nástroje.png Připojení TIB obrazu zálohy.png Připojení TIB obrazu jako diskové jednotky.png Připojená záloha jako disková jednotka.png
Další nástroje True Image 2013 a připojení obrazu zálohy pro čtení jako skutečné jednotky H

Co se mi na True Image 2013 líbí nejvíce? Asi lehkost bytí. Přestože program obsahuje opravdu hromadu funkcí, snadno se v něm orientujete, poněvadž autor očividně přemýšlel a pokročilé funkce decentně schoval. Jsou tam, zkušený člověk je najde a vy po instalaci nepotřebujete manuál, abyste provedli zálohu.

Diskuze (14) Další článek: HP má vlastní hudební portál Connected Music

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,