Troje hodinky od Garminu: GPS, notifikace, aplikace [CES]

Na náruživé běžce, cyklisty či plavce cílí Garmin se svou trojicí nových hodinek. Na rozdíl od většiny aktuálních nositelností nabízí i pokročilé sportovní funkce pro lepší záznam aktivit.

Garmin se za poslední roky z oboru autonavigací přesunul do segmentu fitness elektroniky. Velkou část portfolia tvoří hodinky, které nabízel ještě před současným trendem a některé z nich jsme na Živě také testovali. V Las Vegas ukázal tři nové modely – v jednom případě jde o aktualizovanou řadu Fénix a dva zcela nové typy. Ačkoli je zaměření stále především na sport a turistiku, mají vylepšený systém notifikací při spárování s telefonem a také možnost vývoje nových aplikací na nové platformě Garmin Connect IQ. 

Novinky na videu přímo z Las Vegas:

Garmin Vivoactive

Nejlevnější hodinky navazují alespoň svým označením na chytré náramky Vivofit a Vivosmart. Na rozdíl od nich však nabízí mnohem více funkcí a velký displej. Ten má rozlišení 205 × 148 pixelů a rozměry 28,6 × 20,7 mm. A protože jsou kolem displeje poměrně široké okraje, hodinky určitě nepatří k nejmenším – na výšku mají bezmála 4,5 cm.

vivoactive_3600x2400_300dpi.0.jpg
Garmin Vivoactive

Největším funkčním rozdílem oproti zmíněným fitness náramkům je přítomnost GPS modulu s podporou GLONASS. Díky němu mohou být využívány k záznamu běhu, jízdy na kole nebo plavání. Tomu přispívá i možnost připojit senzory komunikující pomocí protokolu ANT+. Nejčastěji bude připojovaným hrudní pás pro měření tepu, ale stejně tak to může být senzor rychlosti a kadence šlapání na kole. Pokud Vívoactive vezmete do bazénu, změří kromě uplavané vzdálenosti i počet temp a autmoaticky rozpozná plavecký styl.

Garmin také zužitkoval technologie, které používá ve svým golfových navigacích. Z mobilní aplikace lze nahrát mapy více než 38 000 hřišť. Kromě navigace mezi jamkami změří Vívoactive i dobu strávenou na hřišti, ujitou vzdálenost, počet kroků a díky akcelerometru dokáže odhadnout i vzdálenost ran z týčka.

Garmin překvapil i výdrží – v základním řežimu prý hodinky zvládnou tři týdny. Se zapnutou GPS samozřejmě výdrž radikálně klesne a výrobce uvádí hodnotu desíti hodin.

Vívoactive se bude prodávat ve dvou barevných verzích a ceny se budou lišit podle přibaleného příslušenství. Základní model bez příslušenství bude stát 6 990 Kč a edice Premium s přibaleným snímačem srdečního tepu 8 390 Kč.

Garmin Fénix 3

Sportovní hodinky řady Fénix jsou určeny pro aktivní nebo profesionální sportovce. Běžného uživatele tak spolehlivě odradí poměrně vysokou cenovkou. Na druhou stranu do nich Garmin dokázal vměstnat všechny myslitelné senzory, které doplnil o mnoho funkcí, z nichž některé za sebou mají poměrně dlouhý vývoj.

Třetí generace se od té předchozí liší především barevným displejem. Model Fénix 2 jej má podsvícený monochromatický. Garmin si nechal patentovat technologii, kterou použil pro výrobu barevného displeje čitelného na slunci. Displej je navíc chráněn safírovým sklíčkem.

lf-lg.jpgrf-lg.jpg
Garmin Fénix 3

Pro běžce Fénix 3 nabízí funkce jako Vívoactive, k tomu však přidává další měřitelné údaje – kadenci běhu, výšku kroků a dokonce i maximální využití kyslíku (VO2max).

Pro turisty se bude hodit výškoměr, kompas a také barometr. Nechybí samozřejmě spárování s telefonem, které funguje oběma směry. Aplikace od Garminu umožňuje práci s naměřenými daty a naopak hodinky umí zobrazovat notifikace z telefonu. To je v tomto případě však spíše vedlejší funkce. Pro závodníky se bude hodit i funkce LiveTrack, která umožní spárování s telefonem a následné odesílání aktuálních dat v reálném čase do webové aplikace Garmin Connect. Díky tomu je možné sledovat aktuální výkony a zobrazit současnou polohu.

Řada Fénix od začátku patří k drahým špásům a u třetí generace tomu nebude jinak. Základní verze bez dalšího příslušenství vyjde na 12 490 Kč. Nejdražší model se safírovým sklem, senzorem srdečního tepu, kovovým páskem a druhým náhradním se bude prodávat za 15 990 Kč.

Garmin Epix

Poslední představené hodinky se od třetího Fénixe funkčně příliš neliší. Protože jsou však určené spíše pro turistiku, nabízí větší displej a možnost zobrazit mapy. Displej má úhlopříčku 1,4 palce a rozlišení 205 × 148 – tedy stejné jako hodinky Vívoactive.

U nás se budou prodávat s mapami TOPO Europe a ročním předplatným aktuálních satelitních snímků. Pro mapy je určeno interní úložiště s kapacitou 8 GB. Garmin prý použil speciální anténu, která má zvýšit citlivost GPS pro lepší signál a také zrychlit zaměření polohy.

garmin-epix.0.png
Garmin Epix

U modelu Epix výrobce dbal na ještě větší odolnost a pogumované tělo je doplněno o minerální sklo. Mají zvládat hloubku do padesáti metrů.

Za povšimnutí stojí i udávaná výdrž. V běžném režimu hodinek to je 16 týdnů a s aktivní GPS pak 24 hodin.

Garmin Epix budou stát 13 990 Kč. Edici s přibaleným senzorem srdečního tepu Garmin nebude vůbec nabízet a veškeré ANT+ příslušenství se tak bude muset dokupovat zvlášť.

Garmin Connect IQ

Všechny tři noviny ještě spolu se sportovním modelem Forerunner 920XT podporují novou platformu Garmin Connect IQ. Pokud jste vývojáři, můžete si stáhnout SDK a zkusit si vyrobit nějakou aplikaci. Těch pochopitelně zatím moc není a bude zajímavé sledovat, jestli Garmin dokáže zaujmout natolik, aby nové aplikace vznikaly. Každopádně je to šance, že hodinky od Garminu budou moci přímo měřit pro služby jako Endomondo, RunKeeper atp. 

261111142 
Hodinky kompatibilní s novou aplikační platformou Garmin Connect IQ

 

Diskuze (15) Další článek: Dva prohnuté monitory a profesionální 4K displej od LG [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,