Třicet let v obrazech: Windows, Mac OS i Průzkumník

Podívejte se a srovnávejte, jak se v čase vyvíjela podoba Windows, Mac OS, linuxových desktopů, Wordu nebo třeba Průzkumníku. šel vývoj softwarového designu správným směrem?

Jablečný systém se v průběhu let vizuálně proměnil stejně dramaticky jako Windows. Historické verze Mac OS, které měly v počátcích označení prostě jen System, sice mohou díky kontrastním černobílým odstínům na první pohled působit poněkud primitivně, když je ale opět srovnáte s Windows 1 a 2, zjistíte, že už System 1 z roku 1984 byl o generaci před Microsoftem.

 Mac OS 1.png
Mac OS 1 (1984)

V roce 1984 byl Windows ještě ve vývoji a klíčový systém Microsoftu byl textový DOS. Ve stejné době ale Apple disponoval vylepšeným grafickým rozhraním od Xeroxu. které mělo v podstatě vše, co mají i současné desktopové systémy. Schválně se nyní přepněte o kapitolu zpět a porovnejte s Mac OS 1 Windows 1. To je doslova děsivá propast.

Mac OS 7.png
Mac OS 7 (1991)

Jablečný systém pro Macy se po vizuální stránce v 80. letech proměnil jen kosmeticky. Apple ale už tehdy uvolňoval jednu verzi za druhou, zatímco Microsoft se držel pouze generačních obměn jednou za několik dlouhých let. V roce 1991 měl tedy Microsoft Windows 3.x, zatímco Apple už sedmou verzi systému. 

MAc OS 8.png
Mac OS 8 (1997)

 V 90. letech se rozhraní Mac OS ponořilo do barev a horní lištu doplnila i ta spodní, která se později proměnila v současný tolik typický dok.

Mac OS 9.png
Mac OS 9 (1999)

Mac OS 9 svou jednoduchostí a barevnou prostotou tak trochu připomínal design z Redmondu...

OS 10.0.png
Mac OS X 10.0 Cheetah (2001)

...to se ale změnilo s příchodem nové řady Mac OS X. Ve stejném roce, kdy se Windows XP převlékl do ošklivé Luny, nabídl Mac OS 10, tedy X, hrátky s transparentními barvami a realistickými ikonami.

OS 10.4.png
Mac OS X 10.4 Tiger (2005)

Od  geparda se dostal Apple k leopardovi a z hlediska GUI pouze čistil a vylepšoval. Fotorealistické ikony propracované do nejmenšího detailu chtěl každý, do světa se tedy začaly šířit nejrůznější icon-packy, které do jablečných barev překreslily jak Windows, tak o něco tvárnější linuxové distribuce. 

OS 10.5.png
Mac OS X 10.5 Leopard (2007)

Současná verze OS X 10.8 vyšla 25. července 2012

 Aktuální verze jablečného Systému 10.8 vyšla loni v létě a za dveřmi je další ročník konference WWDC. OS X je dnes připravený na vysoké rozlišení, kombinuje některé designové a UX prvky se svým mobilním příbuzným iOS, je plně akcelerovaný a i po bezmála třiceti letech si zachovává základní koncepci horní lišty.

OS 10..png
OS X 10.8 Mountain Lion (2012)

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,