Tři nové mini počítače Zbox druhé generace od Zotacu

Zotac uvedl tři nové malé počítače ze série Zbox, které jsou založeny na platformách Intelu i AMD. Chcete Atom, Sandy Bridge nebo APU od AMD? Stačí si vybrat.

Společnost Zotac již dlouhou dobu vyrábí své miniaturní počítače řady Zbox mini PC, které vždy patřily mezi zajímavé volby, nejen z pohledu ceny, ale také výbavy. V základu je totiž možné obvykle koupit nejen vybavené modely, ale také verze například bez pevného disku a paměti. Uživatel si tak může tento malý počítač osadit vlastním pevným diskem dle potřeby.

V rámci CESu ale Zotac představil rovnou tři nové modely, které používají nové komponenty od hlavních výrobců, takže si vybere fanoušek Intelu i AMD.

Prázdná klasika nebo Plus

Než se podíváme na všechny tři modely a jejich odlišnosti, zaměříme se na podobnosti. Základní rozdělení je na verzi s výbavou a bez ní. V tomto pohledu se týká pouze operační paměti a pevného disku. Verze Plus má totiž v případě všech modelů 2 GB operační paměti DDR3 a malý 2,5″ pevný disk s kapacitou 320 GB, jehož plotny rotují rychlostí 5 400 otáček za minutu. Oproti verzi bez disku má Plus verze i předinstalovaný operační systém Windows 7.

ZBOX AD04 PLUS_14.jpg 

Všechny počítače mají gigabitový ethernet, rychlou WiFi 802.11n s externí anténou a Bluetooth 3.0. Součástí balení je i dálkový ovladač s infračerveným snímačem do USB portu. Počítače mají celkem čtyři starší USB 2.0 porty a dva novější a rychlejší, které jsou již ve verzi USB 3.0. Chlazení je aktivní pomocí malého ventilátoru. Kromě analogové zvukového stereo výstupu podporují osmikanálový zvuk přes HDMI, nechybí S/PDIF. Pokud potřebujete pracovat s paměťovými kartami, integrované čtečky zvládnou šest formátů (MMC, SD, SDHC, MS, MS Pro, xD).

Zotac Zbox ID80 s Atomem a GeForce grafikou

Model Zbox ID80 je postaven na novém dvoujádrovém procesoru Intel Atom D2700 na frekvenci 2,13 GHz (Cedar Trail) a také samostatnou a oproti integrovanému řešení i trochu výkonnější grafickou kartou GeForce GT 520M od Nvidie, která má 512 MB paměti. Do dvou slotů dimm lze osadit až 4 GB operační paměti DDR3 s frekvenci 1 066 MHz. Mezi výstupy lze nalézt HDMI a DVI.

ZBOX AD04 PLUS_21.JPG 
  • Procesor: Intel Atom D2700, 2,13 GHz
  • Grafický čip: Nvidia GeForce GT 520M, 512 MB
  • Operační paměť: vlastní nebo 2 GB (až 4 GB DDR3)
  • Pevný disk: vlastní nebo 320 GB (2,5")
  • Výbava: WiFi 802.11n, gigabitový ethernet, 4 × USB 2.0, 2 × USB 3.0, HDMI, DVI, dálkový ovladač, USB IR přijímač, podpora VESA
  • Rozměry: 18,8 × 18,8 × 4,4 cm

Zotac Zbox ID81 s Celeronem (Sandy Bridge)

Pokud potřebujete o trochu větší procesorový výkon a možnost větší paměti, je pro vás určen model Zbox ID80, který obsahuje dvoujádrový procesor Intel Celeron 857 s frekvencí 1,2 GHz, jež je založen na architektuře Sandy Bridge. Díky tomu je vybaven sice integrovaným ale poměrně použitelným grafickým čipem Intel HD, který bez větších problému zvládne i video s vysokým rozlišením a i nějakou tu starší hru.

ZBOX AD04 PLUS_1.JPG ZBOX AD04 PLUS_2.JPG ZBOX AD04 PLUS_22.JPG
ZBOX AD04 PLUS_3.JPG ZBOX AD04 PLUS_4.JPG

Dva sloty dimm pro operační paměti DDR3 s frekvencí až 1 333 MHz lze v tomto případě osadit až do kapacity 16 GB. Monitor či televize lze připojit na výstup HDMI nebo DVI.

  • Procesor: Intel Celeron 857, 1,2 GHz (Sandy Bridge)
  • Grafický čip: Intel HD v čipu
  • Operační paměť: vlastní nebo 2 GB (až 16 GB DDR3)
  • Pevný disk: vlastní nebo 320 GB (2,5")
  • Výbava: WiFi 802.11n, gigabitový ethernet, 4 × USB 2.0, 2 × USB 3.0, HDMI, DVI, dálkový ovladač, USB IR přijímač, podpora VESA
  • Rozměry: 18,8 × 18,8 × 4,4 cm

Zotac Zbox AD04 s hybridním APU od AMD

Pokud patříte mezi příznivce AMD a líbí se vám jejich hybridní APU řešení, můžete zvolit model Zbox AD04. Tento model má APU čip AMD E-450 s frekvencí 1,65 GHz, který má dvě procesorová jádra a integrovaný grafický čip řady Radeon HD 6320. Procesorová jádra i grafický čip podporují technologii pro přetaktování – TurboCore.

ZBOX AD04 PLUS_8.jpg  

Oproti ostatním modelů je možné externí displeje připojit pomocí HDMI nebo DisplayPortu, do dvou dimm slotů lze dát maximálně 8 GB operační paměti DDR3 s frekvencí až 1 333 MHz.

  • Procesor: AMD E-450, 1,65 GHz
  • Grafický čip: Radeon HD 6320 v čipu
  • Operační paměť: vlastní nebo 2 GB (až 8 GB DDR3)
  • Pevný disk: vlastní nebo 320 GB (2,5")
  • Výbava: WiFi 802.11n, gigabitový ethernet, 4 × USB 2.0, 2 × USB 3.0, HDMI, DVI, dálkový ovladač, USB IR přijímač, podpora VESA
  • Rozměry: 18,8 × 18,8 × 4,4 cm

Do obýváku i za monitor

Díky podpoře VESA standardu lze tyto počítače připevnit například za monitor, takže si lze velmi snadno vyrobit monitor s počítačem – „vše v jednom“. Počítač může být ale také položen nejen klasicky, ale rovněž nastojato s přiloženým stojánkem.

ZBOX AD04 PLUS_16.jpg 

Zotac u všech verzí dodává dálkový ovladač s přijímačem, takže lze počítače velmi snadno použít jako multimediální přehrávače u televize, podporovány jsou programy jako Windows media Center nebo populární XBMC a další software. Všechny modely by neměly mít problém s žádným videem v jakémkoli formátu (dle systému), se dvěma výstupy lze mít počítač připojený zároveň k pracovnímu monitoru i k velké televizi v jiné místnosti, třeba pomocí desetimetrového HDMI kabelu.

Externí a rychlá WiFi anténa s gigabitovým ethernetem si poradí i s případným síťovým úložištěm, kde máte uloženou hudbu či vaše filmy a pokud nechcete platit za operační systém Windows 7, stačí nainstalovat například nějakou verzi Linuxu a provozovat vše podle vašich potřeb.

ZBOX AD04 PLUS_23.jpg 
Obsah balení všech tří modelů Zotac Zbox

Zotac zatím bohužel nezveřejnil ceny, ale pokud budeme alespoň trochu předpokládat ceny dle současné generace modelů, pohybují se v rozmezí čtyř až osmi tisíc korun s DPH dle výbavy.

Diskuze (1) Další článek: Podívejte se na nový Seznam E-mail [video]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,