Trh klasických počítačů stále klesá, Lenovo prodává nejvíce, Apple díky novým MacBookům Pro předstihl Asus

Analytická společnost IDC zveřejnila nové statistiky v oblasti prodejnosti klasických počítačů a notebooků za poslední čtvrtletí, které zahrnovalo i vánoční sezónu.

Za čtvrté čtvrtletí roku 2016 se dle IDC po celém světě prodalo 70,2 milionů počítačů, notebooků a pracovních stanic, přičemž v rámci celého roku 2016 šlo o 260 milionů kusů. Ve srovnání s předchozím rokem jde o celkový pokles o 5,7 % z předchozích 276 tisíc prodaných kusů.

Klepněte pro větší obrázek
Vývoj tržního podílu v prodejnosti počítačů a notebooků u jednotlivých výrobců (Zdroj IDC)

Pokud jde o prodeje jednotlivých výrobců, největším je opět Lenovo, které získalo vyšší tržní podíl 22,4 % a těsně za ním i HP Inc. s podílem 21,4 %. Na třetím místě se umístil výrobce Dell Technologies, který se dostal na tržní podíl 15,7 % a také meziročně nejvíce rostl o 8,2 %.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detailní čísla o prodejnosti a tržním podílu (Zdroj: IDC)

Zajímavostí je ale velký propad společnosti Asus, která se tak posunula na páté místo a v prodejích jí předstihl Apple, který se dostal na čtvrté místo. Vzhledem k tom, že začátkem tohoto období Apple uvedl nové MacBooky Pro, na které mnoho uživatelů čekalo, předpokládá se zvýšená prodejnost právě díky těmto modelům. Celkově ale oba výrobci prodali méně počítačů a notebooků než v minulém roce.

Diskuze (13) Další článek: Týden Živě: Jak by měla vypadat informatika na školách a jak nás změní autonomní vozy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,