TP-Link NC250 je šikovná hlídací kamerka za bezva cenu. Ale to ovládání...

  • Je to nejlevnější IP kamera s HD rozlišením, nočním režimem, Wi-Fi a mikrofonem
  • Zároveň funguje jako Wi-Fi repeater
  • Zajímavý hardware však hatí odbytý software

Když TP-Link v březnu ukázal novou IP kameru NC250, pokrčil jsem rameny a říkal si „zase jedna z mnoha“, ale pak jsem se začetl do specifikace a všiml si ceny. Slibovala překvapivé funkce za pár peněz, vypadalo to na ideální základní řešení pro vzdálené hlídání čehokoli. Teď už se kamera dostala do obchodů, a tak jsem ji půjčil na krátké vyzkoušení.

22645523

Tak předně. Tato kamera oficiálně stojí 1 899 Kč, některé e-shopy ji nabízí ještě levněji. Nabízí přitom rozlišení 720p, noční infra režim, mikrofon, možnost aktivace záznamu zvukem nebo pohybem a má také Wi-Fi. Kromě toho, že k ní nemusíte tahat ethernet, poslouží i jako Wi-Fi repeater, tedy „prodlužovač“ dosahu Wi-Fi signálu (802.11 b/g/n).

TPlink_NC250 011.JPG TPlink_NC250 021.JPG 
Prostě IP kamera. Malá, lehká a designem neurazí.

Za ty peníze to zkrátka vypadá zajímavě. Nedávno zkoušená kamerka Arlo od Netgearu byla sice stylovější a s vlastním napájením, ale chyběl ji mikrofon a stála více než dvakrát tolik. A to ještě vyžadovala specifickou základnu, kdežto TP-Link NC250 je klasická IP kamera, kterou připojíte ke kterémukoli routeru. Jinak je spravedlivé uvést, že s podobnými parametry není na trhu jediná, podobné nabízí i Edimax nebo D-Link, ale buď jsou cenově srovnatelné a něco jim chybí, nebo jsou dražší.

TPlink_NC250 071.JPGTPlink_NC250 041.JPG
Zepředu kamera, kolem v černém rámečku schované infra diody, pod kamerou mikrofon a indikační dioda • zezadu jen dvojice konektorů, ten síťový není nutné používat, kamera funguje i přes Wi-Fi. Bez napájení se ale neobejde. 

Skrytá administrace

Tolik parametry. Kamera dorazila a hned jsem jí připojil. Na krabičce byl jednoduchý tříbodový návod:

  1. Zapojte kameru přiloženým ethernetovým kabelem do Wi-Fi routeru a do stejné sítě se přes Wi-Fi připojte i chytrým mobilním telefonem
  2. Stáhněte si aplikaci pro Android či iOS
  3. Připojte se ke kameře dle instrukcí v aplikaci

Ano, fungovalo to. Takto spárovanou kameru bylo pak možné odpojit od kabelu a už dál fungovala přes Wi-Fi. Jenomže aplikace v telefonu umožňuje živý náhled, možnost manuálního záznamu nebo fotky, ale kde je nastavení čidla pohybu, mikrofonu, Wi-Fi repeateru? Zkouším webovou službu www.tplinkcloud.com, kde je ke kameře rovněž přístup (odkudkoli, nejen z vlastní sítě), ale funkce jsou tu omezené stejně jako v mobilní aplikaci, navíc se tu nedá ani ukládat obraz z kamery, leda screenshotem...

739547994 474440371 
Vzdálený přístup ke kameře skrze webové rozhraní TPlinkcloud působí jako raná betaverze. Umožňuje jen živý náhled a na záložce Nastavení lze nastavit jen a pouze jméno kamery

Zas tak triviální to nakonec nebude. Koukám do logu routeru, najdu IP adresu kamery a na ní přístup do administrace. Zkouším přístup přes admin/admin a ono to funguje. Tohle je obrovské mínus pro výrobce – nehledě na bezpečnostní díru, jakou to představuje, tak hlavně: o přístupu do této „druhé“ administrace není nikde ani zmínka! Dokonce i v přiloženém papírovém mininávodu se popisuje výhradně jen přístup přes mobil či cloudovou službu.

Pokud si toto člověk koupí bez elementární zkušenosti se síťovými kamerami, připojí kameru dle tříbodového návodu, bude se rozčilovat, že v nastavení nenachází všechny slibované funkce a navíc bude mít do kamery de facto otevřené dveře. Z aplikace TPlinkcloud.com se sice dá proklikat k nápovědě, kde informace o lokální administraci jsou, ale ta je dost nepřehledná a v angličtině.

TPlink_NC250 091.JPGTPlink_NC250 101.JPG
Kamera se při provozu lehce zahřívá. S odvodem tepla pomáhají štěrbiny vespod a na horní hraně. Není tedy vodotěsná.

Oprašte Internet Explorer

Další nemilé překvapení čekalo po otevření administrace kamery. Vyžaduje instalaci externího pluginu a v nejrozšířenějším prohlížeči na světě, tedy v Chromu, není plně funkční, protože pro ten nelze modul doinstalovat. Mezi podporovanými prohlížeči je sice Opera, ale v nové Opeře modul rovněž nefungoval. Uspěl jsem až po oprášení Internet Exploreru (měl by fungovat i Firefox).

TPlink_NC250 151.jpgTPlink_NC250 161.jpg
Vstup do klasické lokální administrace • Prohlížeč Chrome kupodivu není plně podporován... kvůli nutnosti instalovat externí plugin

Externí modul přitom není nic jiného než přehrávač streamovaného videa z kamery. V ořezané cloudové administraci funguje ve Flashi, v lokální administraci je kupodivu potřeba instalovat plugin. Nehledě na to, že máme rok 2016 a HTML5.

TPlink_NC250 121.jpgTPlink_NC250 111.jpg
Oprášený Internet Explorer a instalování pluginu z msi balíčku... Návrat do historie.

Administrace je jinak už klasika poskytující všechny potřebné informace a umožňující všechna slibovaná nastavení. Můžete zde spravovat síťové nastavení a definovat vlastnosti repeateru, který umožňuje buď rozšíření stejnojmenné mateřské sítě, nebo vytvoření nové. Dá se tu také například podrobně definovat kvalita videozáznamu a citlivost světelného senzoru, který zajišťuje přepínání do nočního infra režimu.

TPlink_NC250 171.jpgTPlink_NC250 181.jpg TPlink_NC250 191.jpg
Zprovozněno. V náhledu vidíte černobílý noční a vedle toho barevný denní režim. V administraci nechybí i podrobné informace o připojení.

Je zde i nastavení detekce zvuku či pohybu a jejich citlivosti. Je ale vážně škoda, že toto není umožněno přes mobilní aplikaci. Když byste kamerou hlídali například dítě v postýlce, hodila by se možnost rychlého zapnutí/vypnutí, když dítě uložíte. Bohužel mobilní aplikace toto neumí, musíte do lokální administrace a funkci dohledat v menu.

TPlink_NC250 201.jpgTPlink_NC250 211.jpg TPlink_NC250 231.jpg
Síťové nastavení, nastavení Wi-Fi repeateru a vlastností obrazu kamery

Nepřipravenost na běžné uživatele bez technických znalostí je znát i v nastavení notifikací. Po aktivaci detekce zvuku či pohybu si totiž samo o sobě ještě nestane nic. Musíte do vedlejší položky nastavení a tam zvolit způsob notifikací. Na výběr jsou dva – FTP nebo e-mail.

TPlink_NC250 241.jpg TPlink_NC250 251.jpg 
Nastavení čidla pohybu zaslouží pochvalu - můžete si totiž docela přesně definovat, kde v obraze se bude pohyb sledovat • stejně tak nastavení čidla zvuku je dobře vyřešeno - při nastavování v grafu vidíte aktuální úroveň okolního hluku

FTP se může hodit, pokud byste si k tomu například dopsali vlastní aplikaci, nebo geekům, kteří se na záznamy chtějí dívat na serveru… E-mail by teoreticky měl být pro běžné uživatele, ale nestačí zadat jen adresu, na které budete upozorňováni. Musíte si nadefinovat poštovní server pro odesílání. Naštěstí k tomu stačí zřídit si freemail třeba na Seznamu a udělit administraci přístup de facto jako poštovnímu klientovi. SMTP server Seznamu funguje, jen si u účtu musíte aktivovat IMAP.

TPlink_NC250 261.jpg TPlink_NC250 281.jpg 
Nastavení e-mailových notifikací • takto vypadá e-mail s upozorněním na zaznamenaný pohyb. Přijde prakticky okamžitě a v příloze je sekvence čtyř fotografií.

A že by fungovalo něco tak pokrokového, jako upozornění přes notifikaci v mobilní aplikaci? Ale jděte...

Skvělý hardware, odbytý software

Kamera samotná pak ale funguje dobře. Obraz je na poměry levných IP kamer věrný a detailní, překreslování rychlé, noční režim je logicky sice jen černobílý, ale vše je zřetelně vidět. Spolehlivě funguje i detekce zvuku či pohybu, jen je škoda, že po aktivaci e-mailem dorazí jen fotografie. To má třeba Netgear vyřešeno lépe – kamera hned začne nahrávat video a ukládat ho do cloudu. Ale při ceně kamerky TP-Linku ledacos odpustíte a z fotek se podstatu informace dozvíte. To už pak můžete přes mobil kouknout na kameru živě a případně si scénu zaznamenat videozáznamem.

TPlink_NC250 311.pngTPlink_NC250 291.pngTPlink_NC250 301.pngTPlink_NC250 331.png
Mobilní aplikace: odkudkoli se můžete kouknout na kameru a vzdáleně zaznamenat obrázek nebo video. Ty se ukládají do paměti telefonu.
TPlink_NC250 321.pngTPlink_NC250 341.png 
Jednoduchá vzdálená správa kamery přes mobilní aplikaci. Zapnout detekci pohybu neumí, ale stáhnout třeba firmware ano. 

 

Nevýhodou je nutnost trvalého napájení ze sítě, ale opět – je to velmi levná kamera, zde bychom záložní zdroj nečekali. Potěší tak na druhou stranu to, že v balení dostanete praktický prodlužovací kabel od napájecího adaptéru. Další daní za nižší cenu je absence vlastního úložiště, slot na SD kartu chybí.

TPlink_NC250 081.JPG TPlink_NC250 031.JPG
V balení je praktická prodlužka napájecího kabelu • držák lze připevnit na stěnu či demontovat

Chvályhodná je možnost Wi-Fi repeateru, kamera tím hned získá další užitečnou funkci. Povedený je i celkový design a variabilní držák umožňující postavení na stůl či snadnou montáž či přelepení na stěnu.

Jako chůvička pro hlídání dětí, dohledová kamera například na domácí zvířata, základní typ zabezpečení, monitoring firemního parkoviště apod. se kamerka osvědčí a za ty peníze asi nenajdete nic lepšího. Skvělé technické parametry a výbavu při dané ceně však zabíjí ovládání.

Dá se tušit, že TP-Link je napůl cesty a do cloudové služby zřejmě časem přesune všechny funkce, aby byla možná kompletní správa kamery přes mobilní aplikaci či web odkudkoli. Do té doby je však ovládání rozpolcené, archaické a nepohodlné. Škoda.

Diskuze (15) Další článek: Litoměřice mají první chytrou lavičku. Umožní nabíjení telefonů a má zabudovaný hotspot

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,