Notebooky | Toshiba | Kaby Lake

Toshiba ukázala nové notebooky X Series. Jsou lehké, pevné a dlouho vydrží

  • Toshiba aktualizovala modely Satellite Pro, Tecra i Portégé o nové procesory sedmé generace
  • Toshiba X Series je zcela nová generace, která míří na evropský trh
  • Řada X Series zatím zahrnuje tři modely

Do českých obchodů se dostávají nové notebooky japonské značky Toshiba. Jedná se nejen o ověřené modelové řady Portégé, Tecra Z50-D, Tecra A50-D, Satellite Pro A50-D a Satellite Pro R50-D, které v nové generaci dostaly nejnovější procesory Core s architekturou Kaby Lake od Intelu, ale i zcela novou řadu Toshiba X Series.

Toshiba X Series obsahuje celkem tři modely – Portégé X20W, což je 12palcový konvertibilní notebook, klasický notebook Portégé X30 s 13palcovým displejem se chlubí nejtenčím profilem a extrémně nízkou hmotností. Toshiba Tecra X40 je pak největším modelem z této řady – jde o lehký a tenký 14palcový notebook.

Ve všech případech jsou hlavním zaměřením podniky a profesionálové, čemuž odpovídá i moderní výbava, ve které například figuruje i USB-C s rychlým Thunderboltem 3.0.

Tenké, pevné, s dlouhou výdrží

Notebooky řady Toshiba X Series jsou vyrobené z magneziového šasi, což i přes lehký a tenký profil dodává notebooku zvýšenou pevnost. Protože jsou notebooky i přes to vybavené klasickými výkonnými mobilními procesory Intel Core sedmé generace (Kaby Lake, 14 nm), musela Toshiba kvůli velmi tenkým rozměrům přistoupit i k pokročilejšímu chlazení.

Nový systém se nazývá Hybrid Air Cooling a využívá celé konstrukce k přenosu tepla od procesoru a dalších částí, které generují teplo z vnitřní základní desky.

V případě nejmenšího modelu Portégé X20W se Toshiba chlubí rekordní výdrží až 16 hodin dle měření pomocí syntetického nástroje MobileMark. Uvidíme, jaká budou reálná čísla, protože notebook už míří k nám do redakce.

Důležitá je i rychlost nabíjení, která je velmi slušná – za 30 minut lze notebook dobít na další čtyři hodiny práce. Pochopitelně se jedná o případ, kdy nabíjíte z téměř vybité baterie, protože čím více je baterie nabitá, tím se nabíjení zpomaluje.

Všechny modely mají kvalitnější reproduktory Harman Kardon a podsvícenou klávesnici. USB-C, přes které se zařízení i nabíjí, využívá rozhraní Thunderbolt 3 s vysokou propustností a možností připojit spoustu dalších rozhraní přes různé adaptéry a doky. SSD jsou na rychlé sběrnici PCIe a paměti samozřejmě DDR4.

U 13,3" modelu Portégé X30 zajme hmotnost jen lehce překračující jeden kilogram. Tloušťka je 15,9 mm.

Portégé X20W je pěkný stroj, ale také patřičně drahý. Cena základní konfigurace s procesorem Intel Core i5, 8 GB RAM a 256GB diskem vyjde na 40 tisíc korun. V ceně je alespoň stylus a třeba také on-site záruka. Modely Portégé X30 a Tecra X40 ještě českou cenovku nemají.

Bezpečnost na prvním místě

Toshiba také upozornila, že jako jedna z mála společností si vyrábí notebooky ve vlastní továrně a nenechá tak výrobu na jiných externích dodavatelích. Zároveň si také programuje vlastní BIOS, což ještě dále zvyšuje bezpečnost a omezuje možnost „hacknutí“ třetí stranou.

Notebooky jsou vybavené čtečkou otisků prstů a použité kamery mají i infračervený senzor na bázi Intel Authenticate, který je kompatibilní s Windows Hello, díky čemuž se lze snadno a bezpečně přihlásit pouze pomocí obličeje.

Samozřejmostí je dnes kompletní šifrování disku, respektive SSD na hardwarové úrovni a TPM (Trusted Platform Module) čip. Toshiba poskytuje na notebooky 3 roky on-site záruku, což je pro podnikové nasazení důležité.

Diskuze (17) Další článek: Google: Webové benchmarky škodí. Končíme s Octane a ostatní by nás měli následovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,