Notebooky | Toshiba

Toshiba Portege X20W: návrat mezi ultrapřenosné notebooky

  • výkonné komponenty a odolné tělo
  • překlápěcí dotykový displej kryje matná fólie pro život bez odlesků
  • USB-C slouží na vše i nabíjení, naštěstí nechybí běžné USB pro kompatibilitu se současností

Toshiba vždy uměla vyrobit skvělé malé notebooky, ale v poslední době ji trápí spíš jiné problémy. Finanční problémy způsobené divizí pro jadernou energetiku se dotýkají všech odvětví. V počítačích tak Toshiba zůstala jen v podnikových počítačích a dlouho jsme čekali na pořádnou novinku.

Toshiba Portege X20W-D

Core i7-7600U 2,8 GHz ● 16 GB DDR4 ● 12,5", FullHD, IPS, dotykový, matný ● 512 GB SSD ● 802.11ac, Bluetooth 4.2 ● USB-C Thunderbolt 3, USB 3.0, audio, HDMI přes dodanou redukci ● čtečka otisků, čelní 3D kamera ● 45 Wh ● 30 × 21,9 × 1,54 cm ● 1,1 kg

52 990 Kč
model PRT13E-00K00RCZ

Testovaný notebook Portege X20W vypadá jako náznak světla na konci tunelu. Nový design spojuje výkon, tenké rozměry, nízkou hmotnost a odolnost, kterou vyžadujete pro časté přenášení. Nebývá také zvykem, aby notebook s dotykovým displejem, který můžete překlopit na druhou stranu, nabídl matný displej.

PortegeX20W_12.JPGPortegeX20W_01.JPGPortegeX20W_11.JPG
Design není zdaleka výrazný, stříbrné patky v rozích základy odkazují na starší design Toshiby, jinak jde o černou matnou eleganci
PortegeX20W_07.JPGPortegeX20W_08.JPGPortegeX20W_09.JPG
Klávesnice neskrývá záludnosti, silné okraje okolo displeje usnadňují držení v režimu tabletu. Po překlopení displeje ale nesplyne displej s tělem v jeden tvar
PortegeX20W_10.JPGPortegeX20W_03.JPGPortegeX20W_02.JPG
Reproduktory na spodní straně zvukově nepřekvapí, malé rozměry šanci nedávají. 3D kameru nad displejem využijete pro pohodlné a bezpečné přihlašování do systému. Podobně můžete využít čtečku otisků v rohu touchpadu

Odolnost tu zajišťuje hořčíková slitina kryjící displej i tělo notebooku, díky čemuž je notebook současně lehký – 1,1 kg. 12,5" displej znamená celkově menší tělo, byť okraje okolo displeje by mohly být menší. Neexperimentuje se s rozlišením, FullHD na této úhlopříčce zcela stačí. Matný povrch zajišťuje nalepená fólie, pod ní se schovává Gorilla Glass 4 pro vyšší odolnost. Matná fólie ale plní svou funkci a práci na notebooku pomáhá. Displej je samozřejmě dotykový, současně ale můžete na něm používat stylus pro přesnější psaní. Na těle notebooku ale nenajdete místo, kam byste mohli pero přichytit.

Navzdory úhlopříčce displeje klávesnice zmenšením zrovna netrpí. Přes menší rozměry se na ní píše pohodlně a rozložení nějaké záludnosti neschovává. Samozřejmě nechybí podsvícení, které příliš neoslňuje, ale ve tmě svou funkci plní.

Touchpad s mírně hrubším povrchem funguje spolehlivě a podporuje potřebná gesta, v jeho rohu se schovává čtečka otisků prstů pro pohodlnější přihlašování. Navíc na horní hraně displeje najdete 3D kameru pro přihlašování se do Windows jen obličejem.

PortegeX20W_04.JPGPortegeX20W_05.JPGPortegeX20W_06.JPG
Pant displeje je dvoufázový, druhá část se začne otevírat až po překonání 180°, výsledkem je schod při položení displeje. Jedno USB-C a jedno USB. Není to moc, ale USB-C je v rychlém provedení, redukci na HDMI dostanete v balení a notebook se přes něj i nabíjí

Ač je konstrukce notebooku velmi odolná, pár nedostatků tu najdeme. Víko displeje jednou rukou neotevřete, vyšší tuhost totiž vyžaduje dotykový displej. Současně je ale displej těžší, takže při větších otřesech polohu neudrží. Pro ovládání dotykem to ale nevadí, displej se nehýbe ani při intenzivnějším ťukání na displej. Toshiba používá starší konstrukci pantů displeje, takže při položení displeje na stůl není počítač s displejem v rovině.

Výbava konektory je na pohled střídmá, ale zásadní výhrady nemáme. Napravo je vedle vypínače klasické USB, na levé straně USB-C s konektorem pro sluchátka. USB-C tu plní více funkcí včetně napájení. Současně díky podpoře Thunderbolt 3 k němu připojíte výstup na monitor. Jediným kabelem z USB-C monitoru tedy přivedete napájení i obrazový výstup s USB konektivitou.

Naměřili jsme

3D Mark _ SSD
cdmssd.PNG
cdmssd.PNG
Ice Storm 60909
Cloud Gate 6146
Sky Diver 3358
PCMark 8
Home OpenCL 3629
Home 2899
Creative OpenCL 4649
Creative 3087
Work OpenCL 4815
Work 3402
Výdrž
film 11:40
kancelář 12:05

Konfiguraci Toshiba zvolila spíš s důrazem na okouzlení než skutečný výkon. Ač je notebook drobný, pohání ho výkonnější Core i7-7600U. Dobře vypadá i 16 GB RAM nebo 512 GB SSD. SSD ale není připojené na rychlejší NVMe sběrnici, ale na normální SATA. Navíc ani tak v zápisu nedosahuje sotva poloviny možností směrnice. Výkon disku by tedy mohl být podstatně lepší. Při běžné práci ale vám to ale zcela určitě vadit nebude. Spíš oceníte, že konfigurace zajistí dlouhou morální životnost počítače a současně robustní tělo se postará o dlouhou fyzickou životnost počítače. Vše navíc s tříletou zárukou s opravou u zákazníka.

Toshiba Portege X20W se neřadí mezi levné notebooky, cílí především na vyšší management, který se chce odlišit z toho zástupu Thinkpadů, Macbooků nebo Dellů. V kompaktním těle nabízí dostatečný výkon i robustní provedení.

Diskuze (19) Další článek: Tesla vypustí v červnu aktualizaci pro své nové elektromobily, umožní zase o něco lepší automatické řízení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,