TorrentSpy musí zaplatit MPAA pokutu výši 110 miliónů dolarů

Poněkud nečekaně vysokou pokutu musí zaplatit vlastníci zaniknuvšího serveru TorrentSpy. Americký soud v Los Angeles jim udělil finanční trest ve výši 110 miliónů amerických dolarů, který připadne ve prospěch protipirátské organizace MPAA.

Soud nařídil uzavřít server TorrentSpy.com ke konci března tohoto roku (Živě.cz informovalo) z důvodu porušování autorských práv hudebních a filmových společností, jež zastupuje právě MPAA. Majitelé webové stránky umožňovali uživatelům vkládat torrent soubory nelegálního obsahu, díky kterým pak bylo nadále možné stahovat hudbu, knihy, seriály nebo například počítačové hry.

Justin Bunnell a Wes Park, kteří TorrentSpy provozovali, tak musí zaplatit jednu z největších pokut v této problematice v historii. Podle některých analytiků si však oba majitelé za celou dobu provozování přišli, díky pronájmu reklamních prostor, na částku mnohem vyšší.

Organizace MPAA prostřednictvím médií upozornila na nelegálnost obdobných serverů a zdůraznila, že bude bojovat i proti ostatním. Poměrně značné problémy už má například organizace The Pirate Bay, která kromě provozování stránek s torrent soubory provozuje i vlastní tracker, pomocí něhož se takové soubory stahují. V souvislosti s nelegálním obsahem a možném vyšetřování se hovoří i o současně nejoblíbenější službě tohoto druhu, serverem mininova.org.

Zdroj: Yahoo! News

Diskuze (11) Další článek: Slavný id software chystá hru Doom 4

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,