µTorrent: nabouraná představa o velikosti

Programů, které dovedou stahovat soubory šířené pomocí technologie BitTorrent, je celá řada. Některé jsou podařené, jiné méně, některé jsou více náročné na výkon systému, než ty druhé. Mezi klienty BitTorrentu najdete jeden na pohled malý a nezajímavý program. Ovšem nenechejte se zmást. Budete překvapeni potenciálem 130kB aplikace.

Plusy / minusy
+ systémové požadavky
+ množství funkcí
+ podpora příkazové řádky
+ možnost měnit vzhled
– výchozí kanály RSS
– nekompatibilita s některým softwarem

Ve světě, kdy je většina BitTorrent klientů postavena na základech původního nástroje od Brama Cohena a pro svůj provoz potřebuje knihovny jazyka Python, působí každý klient postavený na jiném řešení jako úleva pro uživatele. Pythonovské programy nebo na Javě postavený Azureus umožňují použití v různých operačních systémech, pro uživatele Windows to ve většině případů znamená instalaci doplňkových knihoven a vyšší systémové nároky.

Naštěstí se najdou i méně náročné programy, které pro svůj provoz nic dalšího nevyžadují. Sympatický je například BitComet. Ovšem µTorrent jde do naprostých extrémů. V době pevných disků o běžné kapacitě ve stovkách gigabajtů a počítačích s velkým množstvím operační paměti, je až skoro s podivem, že se někdo snaží vytvořit minimalistickou aplikaci, která je ale doslova nabita funkcemi. µTorrent totiž nabízí úplně všechno, co velké programy, některými funkcemi je dokonce předčí. A to vše v souboru jen o málo větším než je 100 kB, bez nutnosti instalace.

µTorrent v akci

Uživatelské rozhraní

Jednoduché prostředí programu s nevýraznými obrázky na tlačítkách v nástrojové liště můžete mít kompletně v češtině. V horní polovině uvidíte seznam aktivních torrentů, ve spodní části okna programu se pak můžete přepínat mezi zobrazením statistických informací o vybraném torrentu, seznamem uživatelů, částmi souboru, seznamem souborů v torrentu, grafem rychlosti a záznamy programu.

Pokud nejste spokojeni se vzhledem programu, můžete mu trochu pomoci změnit image. Podobně jako například archivační program WinRAR, může i µTorrent měnit vzhled obrázků na různých ovládacích prvcích. Na webu programu najdete oddíl se skiny pro nástrojovou lištu, ikony zobrazující stav programu a ikony pro vytváření zástupce. Výběr možná není největší, rozhodně je však mezi čím se rozhodovat.

µTorrent se zobrazeným grafem rychlosti

Stahujeme

Program není nutné instalovat. Pokud však chcete používat češtinu, bude lepší si program nakopírovat do samostatné složky. Balíček s češtinou stačí rozbalit do stejné složky jako program, nastaví se automaticky. Po prvním spuštění nabídne µTorrent vytvoření asociací pro soubory s příponou .torrent a určí se tak jako výchozí aplikace. Jakmile ze svého prohlížeče nebo souborového manažera spustíte soubor .torrent, tak naskočí okno programu, ve kterém si určíte, kam stažený soubor uložíte. Jednoduchou změnou zatržítek můžete určit, které soubory z torrentu chcete stahovat. Tuto vlastnost vám každý klient nenabídne. Je užitečná v případech, kdy potřebujete stáhnout například jen část z alba nebo DVD či nějaké softwarové distribuce.

V pokročilém nastavení začátku stahování najdete volby ovlivňující maximální rychlost stahování a odesílání, a možnost aktivace zrychleného stahování. Stahované soubory lze třídit do kategorií. Graf ukazující rychlost je obnovován každou sekundu. V jednoduchém grafickém ztvárnění se dozvíte, které části souboru jsou již staženy. Komu to nestačí, má k dispozici množství číselných údajů.

Přidání nového torrentu do fronty

Doplňkové funkce

Vytvoření nového torrentu není vůbec neobvyklá funkce, a proto ji najdete i v µTorrentu. K nastavení programu můžete použít buď průvodce nebo klasický dialog s množstvím zatržítek. V průvodci si můžete mimo jiné otestovat, zda máte správně nastaven router pro dosažení optimální rychlosti přenosu. V programu je k dispozici plánovač, včetně jednoduchého grafického zobrazení všech dnů v týdnu. Rychle tak pohledem zjistíte, kdy máte volnou kapacitu pro stažení například zajímavé linuxové distribuce. Zajímavé je automatické načítání torrentů ze zadané složky. Vlastnosti programu lze měnit také podobně jako v internetovém prohlížeči Firefox. V tabulce se seznamem proměnných lze upravovat nastavení.

Úspěšnost stahování torrentů je přímo úměrná tomu, jak velký je o konkrétní torrent zájem. Ten bývá tradičně největší ihned po uvolnění adresy torrentu. Abyste nepropásli důležité novinky, použijte vestavěnou čtečku RSS. µTorrent se tak přidává k programům, které ze zpráv šířených kanály RSS dovedou vypreparovat torrenty a začít je stahovat. K dispozici máte i jednoduché třídění.

Nastavení čtečky RSS

Vyhledávání

Program dovede vyhledávat nové aktualizace na internetu, ukazovat kompletní statistiky a vyhledávat požadovaný obsah na různých serverech. Popisovaná verze měla předdefinovány Mininovu, The Pirate Bay, TorrentSpy, myBittorrent, IsoHunt, PointBlank, BitTorrent a Google. Další možnosti vyhledávání si můžete ručně přidat v nastavení programu. Pokud bych možnost vyhledávání srovnal s programem BitComet, připadal mi způsob pojetí této funkce u µTorrentu lepší. Obsahuje totiž jednoduché editační políčko, do kterého zadáte hledaný text a myší si vyberete server, na kterém chcete vyhledávat. Požadovaná stránka se otevře ve výchozím internetovém prohlížeči. Naproti tomu BitComet vyhledává na méně portálech a otevírání webových stránek ve vestavěném okně mi nepřišlo příliš efektivní.

Nastavení vyhledávačů

Závěrem

Jak jsem již zmínil, je µTorrent neuvěřitelně malý. V akci zabírá v operační paměti něco mezi šesti až deseti megabajty operační paměti, což je v porovnání s jinými programy velice dobrá hodnota. Vzhledem k tomu, že je k dispozici české rozhraní a program disponuje všemi potřebnými funkcemi, nevidím důvod, proč jej nevyzkoušet.

Abych ale jenom nechválil. Pokud program spustíte z jiné složky, bude vyžadovat nové nastavení asociace k souborům .torrent. Na jednu stranu to umožňuje používat více různých verzí, na stranu druhou mi to nepřipadá uživatelsky pohodlné. Rovněž by nebylo na škodu zařadit do čtečky RSS několik výchozích kanálů.

Průvodce nastavením

µTorrent 1.4
produkt klient pro BitTorrent
výrobce Ludvig Strigeus
web www.utorrent.com
cena zdarma
systémy Windows 9x/2000/XP

Diskuze (71) Další článek: Programátor roku 2005: poslední šance

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,