Tobii Gaze: ovládání počítače očima funguje [CES]

Živě.cz z Las Vegas Na vlastní oči jsem si vyzkoušel budoucnost. O firmě Tobii ještě určitě uslyšíme, její ovládání totiž funguje téměř návykově.

Na CESu jsem viděl prohnuté OLED displeje, obří 4K obrazovky i zcela šílené produkty. Z návštěvy stánku Tobii jsem měl ale opravdu pocit, že vidím budoucnost.

tobii.jpg

Tobii Gaze není na pohled nějaké zajímavé zařízení, malá krabička přilepená pod monitor ale umožňuje ovládat kurzor myši prostým pohledem. Bál jsem se, že s brýlemi budu mít smůlu, ale šlo to v pohodě.

Na začátku musíte zařízení nakalibrovat. Žádné oči nejsou úplně stejné, když si změníte brýle, je také nutné překalibrovat. Zabralo to asi minutu, kdy jsem sledoval terčík pohybující se po obrazovce. Rozpoznávání pak funguje bez ohledu na okolní osvětlení, snímač má vlastní zdroj paprsků, které se odrážejí v očích.

Vývojářská verze, kterou jsem testoval, si na běžné klávesnici namapuje tři klávesy, které slouží ke spouštění aplikací/posouvání obsahu/přepínání aplikací. Více uvidíte na videu:

Čekal jsem, že přesnost nebude v neideálních podmínkách CESu výtečná, přesto mi na první vyzkoušení přišla velmi dobrá. Stačí se podívat na ikonu aplikace, stisknout tlačítko a spustí se. Přesnost odpovídá zhruba dotyku, není to tedy s přesností na pixel, ale pro ovládání většiny prvků to stačí. Oproti prstu se ale dokážete pohybovat po obrazovce výrazně rychleji.

Jistě možné je nasazení i ve hrách, kde míření pohledem vypadá velmi lákavě. Zástupce firmy nám ale řekl, že je to až tak nefér výhoda, že se vytrácí radost ze hry. Fruit Ninja je prý tak ještě docela zábavný, ale FPS střílečky ztrácejí kouzlo.

Tobii Gaze by měl být dostupný již na jaře v exkluzivní (rozuměj drahé) verzi, později i v masově vyráběném produktu. Dokážu si představit integraci do monitorů i notebooků a tabletů, samostatný produkt je jen začátek. A ani nevíte, jak bolestný byl návrat k touchpadu notebooku, na kterém píšu tento článek, kurzor mne jakoby naráz přestal poslouchat.

Diskuze (22) Další článek: Infografika: Návštěvníci Seznamu mají největší zájem o Vladimíra Franze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,