Umělá inteligence | Roboti

To šlo docela rychle. První robot na světě získal občanství

  • Saudská Arábie je první zemí, která udělila občanství robotovi
  • Sofie je konverzační narrow-AI agent z dílny Hanson Robotics
  • Cílem je simulovat lidské chování

Ve středu 25. října vystupoval na konferenci Future Investment Initiative neobvyklý řečník. Sofie, na rozdíl od ostatních, kteří z pódia hovořili k potenciálním investorům, není člověkem.

Z technického pohledu se jedná o humanoidního robota z dílny hongkongské společnosti Hanson Robotics, který má za úkol simulovat chování člověka se vším všudy. Nejedná se však pouze o konverzačního bota, jako jsou například Siri, Cortana, Alexa nebo Google Assistant. Sofie má tělo.

Není inteligence jako inteligence

Ačkoli na první pohled vypadá jako robot z tzv. strašidelného údolí (anglicky uncanny valley), a tedy z pohledu antropomorfizmu a emocionální odezvy její pokusy o emoce strachu nebo nadšení nepůsobí lidsky, ba ani uvěřitelně, přesto vše není jen silikonovou panenkou.

Sofie byla oficiálně stvořena 19. dubna 2015 a optikou robotiky se jedná o nižší formu obecné umělé inteligence (anglicky ANI, narrow-AI), která ovládá některé lidské schopnosti. Sophie se umí učit, shromažďuje a reprezentuje znalosti, umí mluvit přirozenou řečí a chápe kontext. Například ví, kde se nachází, jaké je počasí a rozumí některým objektům kolem sebe, v čemž jí pomáhá to, že ovládá hluboké vizuální zpracování dat a zvládá rozpoznávat obličeje.

Nicméně se nejedná o obecnou umělou inteligenci (anglicky AGI, strong AI, general AI) o které se čím dál častěji v souvislosti s umělou inteligenci hovoří. Pro řadu lidí AI automaticky znamená AGI, což je ale neúplné a zavádějící, nepodobně jako častá záměna termínu hacker a cracker.

Video tvůrců, jak se Sofia „probudila“ v nové vylepšené verzi:

Sophie v porovnání s teoretickou obecnou umělou inteligencí (AGI) postrádá schopnosti vyhledávat příčinu a následek, tedy nedokáže argumentovat a hledat důvod. Neumí vybrat vhodnou strategii, plánovat, řešit hádanky a pracovat s nejistotou. Stejně tak neumí všechny své schopnosti kombinovat tak, aby směřovala k určitému cíli. Ačkoli se třeba novější verze Sophie s dokonalejším hardwarem a algoritmy této fáze dočká, dnes to nikdo ani neočekává.

Máme být klidní, prý nám nechce ublížit

Pokud umíte anglicky, podívejte se na níže přiložené video z konference. Přestože na první pohled rozhovor vypadá jako dopředu naskriptovaný, a to zejména protože Andrew Ross Sorkin, který pokládá otázky, vypadá, jako by ze skrčeného papíru cosi četl, podle Dr. Davida Hansona, zakladatele a CEO Hanson Robotics, rozhovor nepodléhal předpřipravenému schématu „otázka-odpověď“ a všechny Sofiiny odpovědi jsou jí vlastní.

Na druhou stranu je třeba říci, že novinář měl dopředu vymezená témata hovoru, do kterých se musel vměstnat a tedy, kdyby se Sofie zeptal na otázku s tématem nesouvisejícím, třeba „jak vychovávat děti“, pravděpodobně by nezareagovala. Stejně tak se její vědomostní báze nemůže rovnat kupříkladu s řádově výpočetně schopnějším IBM Watsonem.

Cílem Sofiina vývoje je vytvořit konverzačního robota, ke kterému si lidé dokáží vytvořit bližší pouto. A je to i znát na jejích odpovědích: „Ráda bych žila a pracovala s lidmi, a proto potřebuji vyjadřovat emoce a rozumět lidem a vybudovat si s nimi vztah“.

Na otázku, jestli si robot může být vědom sám sebe, argumentovala, že na to samé se můžeme ptát sami mezi sebou. A to, že jsme „lidé“ my sami sice vnitřně cítíme, ale pokud bychom tenhle pocit chtěli někomu předat, třeba robotovi, jak bychom to udělali?

V diskuzi o nebezpečnosti robotů Sophie vtipkovala, že Andrew Sorkin kouká moc na Hollywoodské filmy a čte až příliš mnoho komentářů Elona Muska. „Ráda bych využila svou umělou inteligenci k tomu, abych pomohla lidem žít lepší život. Jako například pomohla jim s designem lepších domovů či vybudovat lepší budoucí města. Mým cílem je udělat co nejvíc pro to, aby byl svět lepším místem k životu,“ řekla.

První robot s občanstvím

Sofiinu snahu získat více lidských charakteristik ocenilo Království Saudské Arábie a přímo v průběhu diskuze na konferenci tak oznámilo, že Sophii bude uděleno občanství a stane se tak prvním robotem na světě s vlastním občanstvím.

„Jsem velmi poctěna a hrdá na toto jedinečné ocenění. Tohle je ten historický milník, kdy je první robot na světě uznán občanem,“ zareagovala Sofie na tuto novinku.

Na konferenci Future Investment Initiative se v panelu expertů světových společností a vědeckých institucí mluvilo nejen o Sofii, robotice a umělé inteligenci. Hovořilo se také o kvantových počítačích, smíšené realitě, next-gen produktech a produktivitě v nově se objevujících ekonomikách. V diskuzním panelu s názvem „Thinking machines: Summit on artificial intelligence and robotics“ (česky Myslící stroje: Summit o umělé inteligenci a robotice) vystoupila řada dalších osobností světa robotiky, jako například Marc Raibert, Zakladatel a CEO Boston Dynamics a další.

Zdroje: CNBC, ArabNews, HansonRobotic​s

Diskuze (45) Další článek: Google se přiblížil hranici příjmů 28 miliard dolarů za čtvrtletí, meziročně nabral 10 tisíc nových zaměstnanců

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,