To nejlepší z blogů: Open source fanatismus

Vybíráme nejlepší články z blogů, které byste si neměli nechat ujít. Řeč bude o Windows 7, blikající diodě pevného disku, open source fanatismu a strukturovaném životopisu.

Po týdenní přestávce je tu opět sobotní výběr toho nejlepšího ze čtenářských blogů na Živě.cz a začneme rovnou tam, kde jsme minule skončili – u nových Windows 7. Microsoft svůj nový operační systém představil na odborné konferenci PDC, která proběhla letos v říjnu a webová fóra se rázem zaplnila nejrůznějšími dohady, hodnocením i výkřiky.

Nový čtenářský blog o Windows 7

Zatímco Ibanovi z Mega blogu se Windows 7 nelíbí, náš nový autor Toma4sco z blogu s prostým názvem Windows Blog si to nemyslí a slibuje, že probere Windows 7 z pohledu uživatele, programátora i síťového administrátora.

Toma4sco začal pěkně od začátku a v prvním rychlém přehledu, který doplnil velkým množstvím obrázků, vás seznámí s instalací sedmé generace Windows na virtuálním počítači Sun VirtualBox.

win7.png  win72.png
Toto sestavení Windows 7 zatím neobsahuje nové uživatelské rozhraní

I Živě.cz už má svou literární rubriku, výstižné fejetony Filipa Brůchy – ideální čtivo na víkend – totiž jemně propojují politiku i kulturu se světem technologií. Naposledy jste si mohli přečíst o Ďáblově bibli, tentokráte třeba o Africe, podnikatelské lobby a mobilech nebo o hollywoodském večírku BlackBerry.

K čemu je dobrá blikající dioda?

Blog Orbita v minulých čtrnácti dnech opět ožil a jeho autor se vrhl do seriálu Průvodce Linuxem. Během dvou týdnů stačil sepsat tři díly, ve kterých se věnuje linuxové distribuci PCLinuxOS od instalace až po nastavení hardwaru. Uvidíme, kam svůj seriál Littleon dovede.

pclinux1.png  pclinux2.png
Instalace PCLinuxOS a ovladačů grafické karty

K hardwaru má ostatně co říci i Notebookinsider, který i v minulých týdnech pokračoval ve svém nekonečném seriálu „Gamer dostal svoj notebook“. Mě ale zaujalo něco jiného – Notebookinsiderovo pozastavení nad diodou aktivity pevného disku, ve kterém se veřejně ptá: „Co mají všichni s diodou HDD na notebooku?“. Potřebujete ji, nebo tam už dávno nemá co dělat? Diskuse pod stručným článkem je dlouhá a já se přiznávám, že patřím spíše do tábora těch, kteří diodu HDD aktivity stále považují za určitou kontrolu toho, zdali vše pracuje tak jak má.

A já bych po vzoru Notebookinsidera položil také stručný dotaz: Máte raději Mac OS X, Linux nebo Windows? Hlasujte v anketě na webu Engadget, zatím stále vedoucí pozice Mac OS X už totiž nestojí na tak silných základech jako před několika dny.

Open source fanatismus

Open Source fanatici vyšlápli proti BBC,“ píše na redakčním blogu David Polesný a během několika hodin se rozpoutává skutečná diskusní bitva s několika desítkami komentářů. Na počátku přitom byl výstižný komentář události, která se odehrála v Británii.

tux_tattoo.png  mac_tattoo.png  zunetattoo.png
Někteří lidé jsou ochotni svoji kůži potetovat logem operačního systému nebo třeba přehrávače Microsoft Zune

Open Source Consortium zde kritizovalo veřejnoprávní BBC za to, že je prý zaujatá, jelikož se obšírně věnovala zpravodajství ze světa Windows 7. Dovolím si drobný „bumerang“: Stěžovalo by se OSC i v tom případě, že by BBC pro změnu obšírně komentovala uvedení nového linuxového jádra či distribuce?

Microsoft zdarma... Pro studenty s kartou ISIC

Na webu Microsoft DreamSpark každý student najde možnost stažení vybraných produktů Microsoftu a to zcela zdarma a s nekomerční licencí, píše na svém blogu Johny004. Ze skutečně vstřícného kroku Microsoftu by se mohli učit i další, studenti totiž omlouvají pirátství a warez zpravidla tím, že si software, se kterým budou později profesionálně pracovat, nemohou z ekonomických důvodů při studiu dovolit.

dreamspark.png
Visual Studio 2008 nebo Expression Studio 2 a všechno zdarma pro nekomerční tvorbu

Autentizace studenta proběhne na základě čísla karty ISIC, pak už vám nic nebrání ve stažení libovolného produktu. Snad jen malá perlička na závěr – systém kupodivu neměl jediný problém ani s číslem mé ISIC karty, která je už několik let neplatná.

Chcete práci? Naučte se česky

A nakonec ještě dva užitečné typy pro každého, kdo chce najít novou práci – a třeba rovnou u nás v CPress Media. Vybírání nového zaměstnance není stejně jako život sám objektivní záležitostí, i zde velmi záleží na prvním dojmu. Pokud tedy budete psát svůj nový strukturovaný životopis nebo ukázkový článek, pozor na překlepy, zapnutý Caps Lock a automatické opravy textového procesoru, který občas z našeho redakčního kolegy Holčíka udělá Hořčíka, virtualizaci přepisuje neustále na vizualizaci a osobně mám problém s pseudotvarem veleobr, který se jak mávnutím kouzelného proutku promění ve velebobra.

zivotopis.png  kniha2.png
Se správným životopisem vám poradí první knížka,
tu druhou na obrázku možná oceníte, pokud vysněné místo skutečně získáte

Osobou nejpovolanější jistě bude Marek Lutonský a jeho článek „Píšete životopis? Detaily mohou rozhodnout,“ kterému sekunduje Dominik Dědiček a jeho návod „Píšeme životopis, aneb ukažme se v nejlepším světle“.

Na úplný závěr ještě zabrouzdejte na blog Vojtěcha Trefného, který sepsal první dojmy s vítězným mininotebookem Acer Aspire One.


Stále nemáte svůj blog na Živě.cz a máte pocit, že chcete světu něco říci? Váš blog u nás získá atraktivní zázemí nejčtenějšího IT magazínu na českém internetu, propagaci na titulní stránce a možnost výdělku pro ty nejlepší články. Blogování na Živě.cz je nakonec velmi snadné, své články totiž můžete psát přímo z Wordu nebo pomocí bezplatného editoru Windows Live Writer.

Diskuze (23) Další článek: Na téma: cestujeme vesmírem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,