Bezpečnost | Malware | Ransomware

To naštve. Lidé instalovali antivirus, a přitom to byl ransomware, který jim zašifroval data

Ransomware je jedním z nejnebezpečnějších typů malwaru, se kterým se může surfař setkat. Zatímco zapojení do spamovacího botnetu oběť fakticky nebolí, protože útočník zneužívá jen její výpočetní výkon a konektivitu, ransomware je vyděračský vir, který vám zašifruje data a klíč získáte až po zaslání určitého obnosu na anonymní bitcoinový účet.

824859031
Virus se vydával za antivirus, zašifroval data a požadoval výkupné

A tak lidé instalují antiviry, aby je před ransomwarem ochránily. Autoři virů si toho jsou samozřejmě vědomi, proto se pokoušejí situace využít. Před pár dny prolétla internetem zpráva, že jeden z takových virů, DetoxCrypto, se vydával přímo za zbraň, která s ním měla zatočit – za antivirový software Malwarebytes.

Oběti si tedy v dobré víře instalovali antivirový program, ve skutečnosti to však byl ransomware, který jim poté zašifroval data a požadoval výkupné 2 BTC, což po přepočtu činí skoro 30 tisíc Kč.

275090907
Dokud nezadáte správný klíč, data nezískáte

Podobné platby jsou přitom vždy určitou sázkou do loterie, není totiž vůbec jisté, jestli má ransomware ještě nějakého aktivního operátora, který na platbu opravdu zareaguje. Obrana před tímto typem malwaru je přitom snadná – zálohovat opravdu klíčová data, o která nechceme přijít.

Diskuze (46) Další článek: Výzkum: Za popularitou AdBlocku stojí agresivní reklama na pirátských webech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,