Tipy na nejlepší software, který se dá koupit [Vánoce 2012]

Pod stromeček nemusíte ajťákům nadělit pouze nový notebook, nebo alespoň myš, ale také krabici, či třeba jen licenční číslo na program. Počítače bez softwaru jsou totiž úplně k ničemu.
Kapitoly článku

Operační systémy

A nakonec to nejdůležitější, bez čehož ani jeden z výše jmenovaných programů nespustíte. Na sklonku října vyšla nová verze Windows 8, která je k dispozici ve formě výhodného upgradu, který je relativně nízkou zátěží předvánoční peněženky. Ale jsou tu i další adepti.

Windows 8 Pro Upgrade

Pokud máte po ruce jakoukoliv legální verzi Windows počínaje XP, můžete si z webu windows.cz stáhnout aktualizační program, který zkontroluje legitimitu licence a po zaplacení cirka 780 korun se stáhne obraz Windows 8. Buď provedete upgrade ze stávajícího systému, nebo si můžete přímo v programu z obrazu vytvořit instalační DVD nebo třeba USB klíčenku a provést zcela čistou instalaci.

Windows 8 Pro Upgrade.png
Aktualizační program

Ale takový přechod na Windows 8 můžete i darovat, v obchodech už jsou běžně dostupné krabicové verze OEM. Základní verze Windows 8 je k dispozici za cenu okolo 2 300 korun, Windows 8 Pro pak za zhruba 3 300 korun.

Linuxová distribuce

Běžné linuxové distribuce jsou sice zdarma, ale některé velké distribuce mají i svůj obchod, kde si můžete koupit třeba instalační médium v originálním obalu a s potiskem. Nabízí to třeba Ubuntu a některé další distribuce pak na médiu prodává zase LinuxSoft.cz.

Ubuntu Store.png
Obchod Ubuntu nabízí vedle médií také různé dárkové předměty

Celebrio

A nakonec české Celebrio. Nejedná se o samostatný operační systém, ale o nadstavbu – aplikaci běžící nad desktopem Windows, která se snaží zpřístupnit moderní počítač i začínajícím uživatelům. Pokud tedy plánujete koupit počítač třeba babičce a dědečkovi, tímto byste jej mohli vyzbrojit. Na stranu druhou, nadstavba se může hodit i mnohem širší skupině běžných uživatelů. Momentálně má Celebrio vánoční slevu, k dispozici je tedy za 799 korun.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,