Tipy

Tip: Jak zrychlit přehrávání videa na webu i u přehrávačů, které to neumožňují

David Grudl napsal na Twitter užitečný tip, jak zrychlit přehrávání webového videa, i když přehrávač založený na HTML5 tuto funkci sám nenabízí.

V prohlížeči během přehrávání videa otevřete vývojářské nástroje, nejrychleji to jde klávesou F12. Přepněte se v nich do panelu Console/Konzole a za blikající kurzor vložte:

document.querySelector('video').playbackRate = 1.5

Číslo na konci s anglickou desetinnou tečkou je koeficient zrychlení videa. Pro návrat k původní rychlosti odešlete kód s jedničkou.

Rychlá volba rychlosti ze záložek

Kód pro úpravu rychlosti si nemusíte pamatovat ani kopírovat. Uložte ho do záložek prohlížeče jako tzv. bookmarklet. Vytvořte záložku, vhodně ji pojmenujte a do pole pro adresu vložte:

javascript:document.querySelector('video').playbackRate = 1.5

image.png
Javascript v záložce

Tímto způsobem si vytvořte několik záložek s vhodně odstupňovanými rychlostmi. Dejte je vedle sebe do složky. Kliknutím na záložku se rychlost přehrávání okamžitě změní, bez znovunačtení stránky a videa.

image.png
Připravené záložky s bookmarklety pro rychlou změnu rychlosti přehrávání

Oživeno: Můžete připravit také záložku, která postupně klikáním zvyšuje nebo snižuje rychlost. Aktuální hodnotu násobí nastaveným koeficientem. Zde jsou dva příklady pro pozvolné zrychlování a zpomalování.

javascript:document.querySelector('video').playbackRate *= 1.1
javascript:document.querySelector('video').playbackRate *= 0.9

Pokud prohlížeč nabízí přiřadit konkrétním záložkám klávesovou zkratku, může se to hodit právě pro tyto dvě situace. Děkujeme Jiřímu Hronskému za rozšíření našeho tipu.

Vyzkoušejte si to třeba tady u posledního Týdne Živě:

Diskuze (9) Další článek: Reportáž z dílny Octopus Lab. Jaké to je, být bastlířem na plný úvazek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,